ZNAČAJNO UČEŠĆE Zadužbina “Petar Kočić” gost na sajmu knjiga u Frankfurtu

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu koji traje od 10. do 14. oktobra 2018. učestvovaće Zadužbina „Petar Kočić Banjaluka – Beograd“ kao najznačajniji izdavač iz Republike Srpske. 

Zadužbina će na Sajmu knjige u Frankfurtu predstaviti svoja izdanja objavljena u dvojezičnoj biblioteci „Prevodi“: „Doživljaji mačka Toše“ Branka Ćopića na srpskom i ruskom jeziku, duo-drama „Montevidea“ Dragana Velikića na srpskom i njemačkom, priču „Jablan“ Petra Kočića na srpskom i francuskom jeziku i drugim jezicima, kao i knjige „Proljeće Ivana Galeba“ Vladana Desnice, zatim nove knjige „Sestre i drugarice“ Ranka Risojevića, „Temura“ Eve Ras, „Vladimir, ili prekinuti let“ Marine Vladi, „Zabilježeno,opet“ Nikole Vukolića, „Kočićeva i srpska trauma“ Stevana Tontića, „Kulturni identitet kočićevih junaka“ Mladena Šukala, „Motiv slobode u književnom djelu Petra Kočića“ Duška Pevulje, „Kočić i Bosna“ Ranka Risojevića, „Kočić danas“ Nikole Vukolića, „Sveća iznad Jeniseja“ Viktora Astafjeva, „Eagarsko i kaliopsko“ Nikole Strajnića, „Zbogom, Austrijo“ Vojislava Maksimovića, „Vologodske šale“ Vasilija Bjelova i druge.

– Zadužbina više od 20 godina tradicionalno izlaže na ovom značajnom sajmu, poslije kojeg će se samostalno predstaviti na nama dragim sajmovima knjiga u Beogradu i Zagrebu. Na sajmu knjiga u Frankfurtu biće predstavljena i sabrana djela Petra Kočića objavljena u jednoj knjizi za kojim vlada veliko interesovanje. Radostan sam što će i ove godine naše knjige zasijati na ovom slavnom  i najvećem sajmu na svijetu, ali sam tužan što je izostala podrška od Grada Banjaluka koja pretenduje da u narednom periodu bude evropska prestonica kulture. Kao i dosada, politika i neki književni japajajci ušli su u knjige što nije dobro za kulturu. Moram reći da kod nas još uvijek o sudbini  knjige i kulture odlučuju ljudi koji nisu kompetentni ni u stanju da prepoznaju prave vrijednosti, štampa se sve i svašta. Naša kultura je odavno oboljela od japajajaca koji ništa ne vide osim sebe – rekao je književnik Nikola Vukolić i dodao da se zahvaljuje organizatorima sajma i Ministarstvu kulture Srbije na pomoći.

– Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture Srbije te organizatoru Frankfurtskog sajma na besplatno ustupljenom štandu što im nikada nećemo zaboraviti. Dvoja izdanja izložitiće zajedno sa izdavačima iz Srbije, a naše knjige biće izložene na zajedničkom evropskom štandu, ali i na štandu koji nam je organizator sajma ustupio besplatno sa Udruženjem pisaca iz dijaspore Francuska 7 iz Frankfurta. Na kraju želim reći da je ranijih godina naše učešće na sajmovima knjiga bilo od strane Grada podržavano jer poznato je da zemlja koja ne učestvuje na ovakvim sajmovima ne postoji na kulturnoj mapi svijeta – rekao je direktor i urednik Zadužbine Petar Kočić.

(Srpskainfo, foto:Ilustracija)

NAPRAVIO POMETNJU Današnji dan u Banjaluci ni po čemu nije slutio da će biti drugačiji, ali se onda pojavio on

Cijela Gospodska ulica okretala se za njim. Nisu izlostali ni komentari, uglavnom oni šaljivi, pa i pohvalni. “Svaka čast na odvažnosti”, govorili su građani, koji su komentarisali neobičan stajling muškarca kojeg je reporter Srpskainfo danas uslikao u centru Banjaluke. Njegov stil oblačenja liči na ozbiljan poslovni  – odijelo, kravata, sunčane naočare, torba – sve u

Vasković pozvan u tužilaštvo zbog slučaja ‘Dragičević’

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pozvalo je Slobodana Vaskovića na saslušanje u svojstvu svjedoka. Kako je saopšteno, Vasković je pozvan na saslušanje javnim sredstvim informisanja jer “izbjegava lično primiti poziv”. „Slobodan Vasković poziva se da dana 16.10.2018. godine u 09.00 časova pristupi u prostorije tužilaštva kako

Vitinka u top 100 „Must have“ brendova u BiH

Prema istraživanju agencije Nielsen, brendovi kompanije Vitinka našli su se među top 100 „Must have“ brendova u BiH. U pitanju je izbor bh trgovaca koji su svojim glasovima odabrali listu brendova koje svaka bolje snabdjevena trgovina mora da ima.