ZNAMENITE LIČNOSTI BANJALUKE Dušan Muškatirović, hirurg odrastao na trgovačkom hljebu

Dijete sa beogradske kaldrme, pritom i iz imućne porodice, obilježiće jedan kratak period istorije Banjaluke, ali samo u onom vremenskom smislu.

Njegova harizma, gospodsko držanje i dobro „ispečen“ hirurški zanat svrstaće ga u jedan dio istorijskog kovčega koji do skorašnjih dana nije mnogo otvaran. Govorimo o doktoru Dušanu Muškatiroviću.

U želji da podsjetimo i neke mlađe generacije možda upoznamo sa učenim ljudima koji su živjeli, radili i stvarali u Banjaluci, i kao takvi ostavili nemjerljiv trag u istoriji grada, Srpskainfo će svake sedmice objaviti po jednu biografiju velikana ovog grada.

Seriju tekstova pripremamo u saradnji s mladim književnikom Milošem Štrkićem, koji je nedavno objavio i drugo izdanje knjige “Velikani grada na Vrbasu”.

Rođen je dvije godine pred kraj 19. vijeka, osamnaestoga junskoga dana u glavnom gradu Kraljevine Srbije. Nažalost, kako skoro nijednu generaciju srpskih momaka ne zaobilazi rat, tako ni Dušan nije bio pošteđen ratnih zlih vjetrova.

Sa samo 17 ljeta prolazi krševite i neprohodne albanske gudure, tražeći spas, kao i tadašnja srpska država. To ga ne sprečava da 1917. završi gimnaziju u Nici i time dokaže veliku snalažljivost srpskog momka, odlučnog u svakoj namjeri i poslu. Iako je odrastao od trgovačkog hljeba oca Dragutina, odlučuje sa za studije medicine u Lionu, koje uspješno završava 1923. godine.

Prvo radno mjesto na beogradskom Medicinskom fakultetu i ušivanje rana od slijepog crijeva nisu baš bile po volji mladog Muškatirovića, koji je mislio na veće i ozbiljnije poduhvate. Ubrzo slijedi novo mjesto rada – posljednja stanica Bihać. Baš taj grad zaslužan je za dalji tok srećnog života doktora Muškatirovića. Tu upoznaje, prvo kao pacijentkinju, a ispostaviće se, kasnije i suprugu, plavooku Veselinu (djevoj. Ilišević). Ova veza usloviće stvaranje porodice Muškatirović, kojoj će kasnije biti pridodati sinovi Dragutin i Milan, kao vjerni svjedoci iskrene ljubavi njihovih roditelja.

Kako se nova država uzdizala u svakom pogledu, pa i u medicinskom, javlja se potreba za iskusnim hirurgom u Banovinskoj bolnici u Banjaluci. Tim povodom u Banjaluku 1934. godine dolazi doktor Muškatirović sa svojom porodicom. Nakon samo nekoliko dana postavljen je za direktora te iste bolnice, čime mu je ukazana ogromna čast, kako u profesionalnom tako i u ličnom smislu.

U periodu kada je direktorovao, pacijentima je pomagao i u svojoj privatnoj ambulanti, koja se nalazila nedaleko od Sokolskog doma, uvijek krcatoj pacijentima željnih pomoći ovog nesebičnog ljekara.

Upravo dok je bio na čelu Banovinske bolnice, gradila se u Banjaluci nova zgrada Hirurškog paviljona, o čijem su otvaranju 4. avgusta 1937. godine iscrpno pisale Vrbaske novine.

“U prisustvu bana Bogoljuba K, komandanta divizijske oblasti Milivoja Alimpića, predsjednika opštine Hamdije Afgana, te većeg broja pozvanih gostiju, juče je na vrlo svečan način izvršeno osvećenje i otvaranje novosagrađenog Hirurškog paviljona u Banjaluci. Vjerski obred osvećenja izvršili su pravoslavni sveštenici Dušan Mačkić i Sava Rađenović, te muslimanski hafiz Hamid ef. Softić, imam. Poslije kratkog obreda uzeo je riječ upravnik Državne bolnice dr Muškatirović i istakao da je Banska uprava, odmah po preuzimanju bolnice, a na zalaganje bana Bogoljuba Kujundžića, počela i završila izgradnju Hirurškog paviljona, na čije je podizanje utrošila četiri miliona dinara. Pored paviljona, velikog i modernog, podignuta je i zgrada ekonomata, prijemne ambulante i bolnička apoteka. Nekadašnja zgrada za umobolne prepravljena je u kožno-venerično-infektivno odjeljenje.”

Pored toga što je bio izuzetan ljekar, veliki gospodin, Muškatirović je važio za patriotu, što dokazuje anegdota koju je Nadežda Lazarević-Kovačević zabilježila na stranicama svoje knjige „K'o lepi san“. Priča počinje ovako: Na praksu mu je došla jedna mlada ljekarka i jednog dana je on u društvu rekao: „Biće sjajan hirurg, samo šteta što je komunista“. To je bila sestra Lepe Perović, docnije supruga Koče Popovića – Danica Perović. Ona je bila izvrstan hirurg.

Miris nepreglednih banjalučkih aleja, vječnog Vrbasa, uzdah borove šume sa Banj brda, milovanje lakog povjetarca sa obližnjih pitomih brda zauvijek će izbrisati divlji vjetrovi rata i onoga šta će ostati poslije njega.

Period seoba

Dolazak ustaške vlasti označio je kraj boravka porodice Muškatirović u gradu na Vrbasu. Počinje vrijeme seoba. Prva stanica bila je Čačak, gdje doktor radi sve dok traje zajednička borba zavađene braće – partizana i četnika. Kako ta zajednička borba nije potrajala dugo, odlazi u Brajiće. Doktorovim radom jedino nisu bili oduševljeni Nijemci, koji ga zbog toga hapse i odvode u logor Banjicu, u kojoj se, na svu sreću, nije zadržao dugo. Odatle odlazi u logor u Poljskoj, da bi trijumf saveznika dočekao u Osnabriku.

U posljeratnom periodu prvo službuje u Njemačkoj i Engleskoj, a potom u Kanadi, u bolnicama u Čikutimi u Kvebeku. Daljina od rodne zemlje, koja ga je stalno mučila, ogroman neizlječiv žal bili su glavni razlozi da 10. aprilski dan 1952. godine bude i posljednji za doktora Dušana Muškatirovića.

Kosti nezaboravnog doktora položene su u skromnu grobnicu na kanadskom groblju u Čikutimiju, daleko od rodnog grada, prijatelja i nezaboravljene Banjaluke.

(Srpskainfo)

NEOBIČAN OGLAS U Banjaluci počela potraga za dva momka “lijepih crta lica”

Izgubljeno, nađeno, tražim, nudim, prodajem… Svakodnevno se na društvenim mrežama mogu pronaći razni oglasi. Neki nas pozitivno iznenade i nasmiju, a oni drugi pak znaju i da izazovu bijes kod naroda. Jedan od onih, koji bi mogao da se svrsta u rubriku simpatično, ili pak duhovito, osvanuo je na Fejsbuk stranici „Spotted Banjaluka“. – Dva

Udes u centru Banjaluke

Na raskrsnici Vidovdanske ulice, Vuka Karadžića i Prvog Krajiškog korpusa, kod stare zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva automobila marke vw karavan i audi. Policija je odmah po pozivu izašla na mjesto događaja, piše ATV. Uviđaj je u toku. Na automobilima koji su učestvovali u

VIŠKOVIĆ: Sve bolja situacija u Šumama Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je situacija u Šumama Republike Srpske svaki mjesec bolja i da sve više šumskih gazdinstava posluje pozitivno. – Završen je devetomjesečni izvještaj o poslovanju Šuma Republike Srpske, a imamo i preliminarne podatke za deset mjeseci rada. Šume imaju pozitivan poslovni rezultat u prvih

Fond solidarnosti spreman da pomogne djevojčici iz Istočnog Sarajeva

Javna ustanova Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu upoznat je sa slučajem liječenja trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva u inostranstvu, a prošle sedmice obavljen je i sastanak sa majkom djevojčice. Iz Fonda saopštavaju da su, kao i u svim dosadašnjim slučajevima spremni da finansijski pomognu i pozivaju

ZNAMENITE LIČNOSTI BANJALUKE Tragična sudbina porodice Poljokan

Navršilo se 79 godina od stravičnog ubistva ugledne trgovačke porodice Poljokan u Banjaluci. U želji da podsjetimo i neke mlađe generacije možda upoznamo sa učenim ljudima koji su živjeli, radili i stvarali u Banjaluci, i kao takvi ostavili trag u istoriji grada, Srpskainfo će svake sedmice objaviti po jednu biografiju velikana ovog grada. Seriju tekstova

Plesačima iz Banjaluke 13 zlatnih medalja

“Kombank” dvorana u Beogradu u vikendu iza nas bila je središte plesa, umjetnosti pokreta, sportske edukacije i druženja plesača, koreografa i trenera iz cijelog svijeta. Više od 3.000 takmičara imalo je priliku da se predstavi na “Elit Dance Festivalu”, a u organizaciji “5678 Community”. Među njima su se našli i članovi banjalučkog Plesnog kluba “Blok”,

RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”. “Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i