Vijesti 02.08.2016.

Znate li kako se zove željeznička vozna karta između Sarajeva i Banjaluke?

ČITANJE: 1 minuta

Jeste li znali da željeznička vozna karta u Bosni i Hercegovini ima svoje ime?! Nesvakidašnje ime i izgled koji podsjeća na bonove za hranu koji su se dijelili građanima nakon Drugog svjetskog rata.

Banjalučanin čije ime je poznato redakciji portala “Istinito”, na svom profilu na Facebooku podijelio je utiske s nedavnog putovanja željeznicom na relaciji Sarajevo-Banjaluka.

Na stranu što je putovanje brzim vozom trajalo punih šest sati, uz obaveznu zamjenu lokomotiva između Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH), i neizbježne scene iz ranih Kusturičinih filmova.

Ipak, više od veselog harmonikaša koji je obilazio kupee i pokušavao da razveseli malobrojne putnike, Banjalučanina je iznenadio izgled vozne karte. Preciznije – njen naziv!

vozna karta bjelica

Željeznička vozna karta ima zvaničan naziv MEĐUENTITETSKA BJELICA, ispod kojeg stoji i napomena da je riječ o voznoj karti.

Zanimljivo je i da je ukupan iznos cijene karte razdvojen i da se tačno zna koliko od tog iznosa pripada ŽRS-u, a koliko ŽFBiH-u.

– Umro bih, a ne bih spoznao da se vozna karta u željezničkom “sistemu” u BiH oficijelno zove MEDJUENTITETSKA BJELICA. Ko ovo preživi, njemu ne treba ni Mehanizam koordinacije ni MMF, prokomentarisao je Banjalučanin na Facebooku.

(Istinito)