Vijesti 08.11.2018.

ZVANIČNA INICIJATIVA Banjaluka dobija organsku pijacu u centru?

ČITANJE: 3 minute

U centru Banjaluke uskoro bi mogla da bude otvorena organska pijaca. Za ovakvim proizvodima, kažu upućeni, postoji velika potražnja, a upućena je i zvanična inicijativa gradskim vlastima.

Na sastanku grupe proizvođača organske hrane, održanom u Banjaluci krajem oktobra dogovorena je inicijativa da se u centru grada na Vrbasu otvori organska pijaca.

Sastanak je iniciralo Udruženje građana “Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD”, koje već dugi niz godina kroz razne mehanizme radi na unapređenju poljoprivrede i sela u našoj zemlji.

Kampanju nazvanu „Pravo na zdravo“ podržalo je desetak proizvođača iz banjalučke regije koji su se složili da postoji potreba da grad Banjaluka dobije svoju organsku pijacu, odnosno, stalnu i prepoznatljivu lokaciju na kojoj će s jedne strane organski proizvodi biti dostupni građanima, a sa druge strane služiti kao direktni kanal za promociju i prodaju njihovih proizvoda.

Proizvođači će zajedno sa CERD-om u narednom periodu uputiti inicijativu za formiranje organske pijace Gradskoj upravi.

Projektni službenik CERD-a Biljana Arambašić kaže da je neophodno da organska pijaca bude negdje u centru grada.

“Imamo informaciju da je Grad predvidio izgradnju organske pijace u Lazarevu, ali organski proizvođači sa kojima sarađujemo su mali farmeri koji nemaju resurse za svakodnevnu prodaju. Njima je potrebna dobra lokacija na koju bi došli jednom sedmično i u roku od nekoliko sati sami prodavali i promovisali svoje proizvode bez angažovanja dodatne radne snage. U našoj inicijativi predložićemo da to bude jedna od lokacija u samom centru grada ili lokacija na Obilićevu na mjestu nekadašnje zelene pijace. Ideja je da Banjalučani dobiju stalnu i prepoznatljivu lokaciju za gdje će moći kupiti proizvode proizvredene prema organskim standardima”, kaže Arambašić za MONDO.

Ona dodaje da se nadaju pozitivnom odgovoru od gradskih vlasti, jer je interesovanje građana – značajno.

“CERD ima vrlo pozitivna iskustva u prodaji organskih proizvoda, jer smo zajedno sa nekolicinom proizvođača organske hrane organizovali mini pijacu pod nazivom „Organske subote“ u banjalučkom parku „Petar Kočić“. Prodaja je organizovana na dva ili tri štanda u zimskoj i ljetnoj sezoni 2018. godine. Iako smo tek na početku ostvarivanja naše ideje o izlaganju i prodaji organskih proizvoda u centru grada, kupci su oduševljeni idejom i kvalitetom proizvoda koje smo im ponudili. Izrazili su želju za još šarenijom ponudom, a to zahtijeva veći broj štandova i uključivanje još proizvođača”, ističe sagovornica.
Ona naglašava da se u testnom periodu pokazalo da su kupci jako zainteresovani da kupuju proizvode direktno od provjerenih i poznatih proizvođača.

“Određene kategorije kupaca, posebno mlade majke, svakodnevo se interesuju za organske proizvode koji smo im nudili na našim „Organskim subotama“, a to je proizvođačima dovoljno da mogu planirati dalji razvoj”, dodaje Arambašićeva.
Kada je o sertifikovanju riječ, ona kaže da u BiH postoji nekoliko tijela koja certifikuju organske proizvođače.

“CERD u svakodnevnom radu i kontaktu sa proizvođačima svakako podstiče certifikaciju organske proizvodnje, ali nisu svi farmeri u mogućnosti da priušte ove certifikate. Stoga je namjera CERD-a, da zajedno sa grupom proizvođača organske hrane, razvije takav sistem garancije kvaliteta koji će funkcionisati unutar grupe proizvođača koji će prodavati svoje proizvode na ovoj pijaci i biti kupcima garant da je hrana koju tu mogu kupiti proizvedena prema organskim standardima”, dodaje sagovornica.

(Mondo)