“Zvono” stiže u Banja Luku: Jedinstvena šansa za umjetnike

Likovna nagrada “Zvono”, jedinstvena po mnogo čemu u BiH, danas stiže u Banja Luku, gdje će Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti SKLOP posjetiteljima predstaviti njenu pozadinu i istorijat, ali i ponuditi detalje o načinu prijave.

Nagrada je namijenjena likovnim umjetnicima i umjetnicama do 40 godina starosti koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Pobjednik će putovati na dvomjesečnu rezidenciju u New York, a biće mu pružena i podrška u organizaciji samostalnih izložbi nakon povratka iz SAD-a.

Sandra Bradvić iz Udruženja SKLOP navodi da je na prošlogodišnjem konkursu za nagradu “Zvono” iz Banja Luke stigao “primjeren broj prijava mladih kreativnih stvaralaca”, što “pokazuje da je umjetnička scena u Banja Luci jako živa”.

– Ključnu ulogu na banjalučkoj sceni igra MSURS, koji je već dva puta uspješno predstavio dva bosanskohercegovačka umjetnika na Bijenalu u Veneciji, Mladena Miljanovića 2013. godine i Radenka Milaka 2017. godine. Oba umjetnika su bili učesnici nagrade Zvono: Milak je 2011. godine bio finalista, a Miljanović je dobitnik nagrade 2007. godine. Pored toga što i dalje jako uspješno internacionalno izlažu, obojica i predaju u Banja Luci i time direktno prenose svoje široko znanje i iskustvo na mlade generacije studenata i budućih umjetnika, što je za njih jedan veliki podsticaj, navela je Bradvić.

U Banjaluci će se govoriti i o osnivačima i partnerima nagrade “Zvono” u BiH i SAD, bit će objašnjeni i svi detalji o načinu prijave, podrobnosti o procesu selekcije, a organizatori će poseban fokus staviti na proces izrade portfolija, što će biti pojašnjeno na konkretnim primjerima.

Nagrada “Zvono” predstavlja odličnu mogućnost za djelovanje i građenje umjetničke i izložbene prakse koju će prepoznati i domaći i internacionalni partneri, obzirom da je dio YVVA mreže (YVVA Young Visual Artists Award), koju pored BiH čini 12 zemalja jugoistočne Europe.

Bradvić je za Oslobođenje kazala i da nagrada “Zvono” pruža svojevrsnu platformu za umjetnike i umjetnice kada je u pitanju saradnja sa kulturnim institucijama, ali takođe i šansu da prijavljene radove pogleda i procijeni međunarodni žiri, te da učestvuju na grupnoj izložbi finalista.

Zbog svega ovoga, Udruženje SKLOP poziva sve studentice i studente umjetnosti, kao i umjetnike i umjetnice, te sve zainteresirane za savremenu umjetnost da prisustvuju prezentaciji nagrade u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti RS u 19 sati.

Prezentacija nagrade “Zvono” održana je i Trebinju i Širokom Brijegu, a nakon Banja Luke, finalni događaj bit će organizovan u Sarajevu (1. mart, SKLOP, 19 sati)

(Oslobođenje)

Propusti u svakom trećem vrtiću

Prosvjetna inspekcija u Srpskoj lani je u gotovo svakoj trećoj kontrolisanoj predškolskoj ustanovi utvrdila propuste u radu.

E-udžbenici neće uskoro pred đake

Đaci u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj još dugo će nositi đačke torbe, u kojima će biti udžbenici, radne sveske, vježbanke i školski pribor, jer nadležni kažu da elektronski udžbenici neće u skorije vrijeme da zažive u ovim obrazovnim ustanovama.

Kolovozi klizavi, obustave zbog izlivanja vode, klizišta i odrona

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros se vozi po mokrim i klizavim kolovozima, na pojedinim dionicama i dalje su obustave zbog izlivanja vode i klizišta, a zbog većeg odrona potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Drvar-Marin Brod, pa se preporučuju alternativni pravci, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.