“Zvono” stiže u Banja Luku: Jedinstvena šansa za umjetnike

Likovna nagrada “Zvono”, jedinstvena po mnogo čemu u BiH, danas stiže u Banja Luku, gdje će Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti SKLOP posjetiteljima predstaviti njenu pozadinu i istorijat, ali i ponuditi detalje o načinu prijave.

Nagrada je namijenjena likovnim umjetnicima i umjetnicama do 40 godina starosti koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Pobjednik će putovati na dvomjesečnu rezidenciju u New York, a biće mu pružena i podrška u organizaciji samostalnih izložbi nakon povratka iz SAD-a.

Sandra Bradvić iz Udruženja SKLOP navodi da je na prošlogodišnjem konkursu za nagradu “Zvono” iz Banja Luke stigao “primjeren broj prijava mladih kreativnih stvaralaca”, što “pokazuje da je umjetnička scena u Banja Luci jako živa”.

– Ključnu ulogu na banjalučkoj sceni igra MSURS, koji je već dva puta uspješno predstavio dva bosanskohercegovačka umjetnika na Bijenalu u Veneciji, Mladena Miljanovića 2013. godine i Radenka Milaka 2017. godine. Oba umjetnika su bili učesnici nagrade Zvono: Milak je 2011. godine bio finalista, a Miljanović je dobitnik nagrade 2007. godine. Pored toga što i dalje jako uspješno internacionalno izlažu, obojica i predaju u Banja Luci i time direktno prenose svoje široko znanje i iskustvo na mlade generacije studenata i budućih umjetnika, što je za njih jedan veliki podsticaj, navela je Bradvić.

U Banjaluci će se govoriti i o osnivačima i partnerima nagrade “Zvono” u BiH i SAD, bit će objašnjeni i svi detalji o načinu prijave, podrobnosti o procesu selekcije, a organizatori će poseban fokus staviti na proces izrade portfolija, što će biti pojašnjeno na konkretnim primjerima.

Nagrada “Zvono” predstavlja odličnu mogućnost za djelovanje i građenje umjetničke i izložbene prakse koju će prepoznati i domaći i internacionalni partneri, obzirom da je dio YVVA mreže (YVVA Young Visual Artists Award), koju pored BiH čini 12 zemalja jugoistočne Europe.

Bradvić je za Oslobođenje kazala i da nagrada “Zvono” pruža svojevrsnu platformu za umjetnike i umjetnice kada je u pitanju saradnja sa kulturnim institucijama, ali takođe i šansu da prijavljene radove pogleda i procijeni međunarodni žiri, te da učestvuju na grupnoj izložbi finalista.

Zbog svega ovoga, Udruženje SKLOP poziva sve studentice i studente umjetnosti, kao i umjetnike i umjetnice, te sve zainteresirane za savremenu umjetnost da prisustvuju prezentaciji nagrade u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti RS u 19 sati.

Prezentacija nagrade “Zvono” održana je i Trebinju i Širokom Brijegu, a nakon Banja Luke, finalni događaj bit će organizovan u Sarajevu (1. mart, SKLOP, 19 sati)

(Oslobođenje)

“WINTER OPEN” Banjalučke plesačice briljirale u Zagrebu

Plesači banjalučkog Plesnog kluba “Blok” takmičili su se proteklog vikenda na Internacionalnom turniru “Winter Open”, koji je održan u Zagrebu. Hip-hoperi i latino plesačice postigli su značajne rezultate u kategorijama solo, duo i grupa Posebno su se istakle Nora Pastir, osvojivši zlato za pionirski solo i za grupnu izvedbu, ali i Barbara Đekić za prvo

AS Holding kraj godine obilježio drugim eventom „Innovation day“

Proteklog vikenda u hotelu Vučko na Jahorini kompanije Klas, Vispak, Sprind, As d.o.o., Oaza i druge koje su u sastavu najveće bh. grupacije, prisustvovale su drugom Innovation day-u, koji se održao u organizaciji AS Holdinga i Inkubatora društvenih inovacija „Munja“. Interni projekat inovacija i ušteda započeo je početkom ove godine sa ciljem motivisanja uposlenika da