“Zvono” stiže u Banja Luku: Jedinstvena šansa za umjetnike

Likovna nagrada “Zvono”, jedinstvena po mnogo čemu u BiH, danas stiže u Banja Luku, gdje će Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti SKLOP posjetiteljima predstaviti njenu pozadinu i istorijat, ali i ponuditi detalje o načinu prijave.

Nagrada je namijenjena likovnim umjetnicima i umjetnicama do 40 godina starosti koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Pobjednik će putovati na dvomjesečnu rezidenciju u New York, a biće mu pružena i podrška u organizaciji samostalnih izložbi nakon povratka iz SAD-a.

Sandra Bradvić iz Udruženja SKLOP navodi da je na prošlogodišnjem konkursu za nagradu “Zvono” iz Banja Luke stigao “primjeren broj prijava mladih kreativnih stvaralaca”, što “pokazuje da je umjetnička scena u Banja Luci jako živa”.

– Ključnu ulogu na banjalučkoj sceni igra MSURS, koji je već dva puta uspješno predstavio dva bosanskohercegovačka umjetnika na Bijenalu u Veneciji, Mladena Miljanovića 2013. godine i Radenka Milaka 2017. godine. Oba umjetnika su bili učesnici nagrade Zvono: Milak je 2011. godine bio finalista, a Miljanović je dobitnik nagrade 2007. godine. Pored toga što i dalje jako uspješno internacionalno izlažu, obojica i predaju u Banja Luci i time direktno prenose svoje široko znanje i iskustvo na mlade generacije studenata i budućih umjetnika, što je za njih jedan veliki podsticaj, navela je Bradvić.

U Banjaluci će se govoriti i o osnivačima i partnerima nagrade “Zvono” u BiH i SAD, bit će objašnjeni i svi detalji o načinu prijave, podrobnosti o procesu selekcije, a organizatori će poseban fokus staviti na proces izrade portfolija, što će biti pojašnjeno na konkretnim primjerima.

Nagrada “Zvono” predstavlja odličnu mogućnost za djelovanje i građenje umjetničke i izložbene prakse koju će prepoznati i domaći i internacionalni partneri, obzirom da je dio YVVA mreže (YVVA Young Visual Artists Award), koju pored BiH čini 12 zemalja jugoistočne Europe.

Bradvić je za Oslobođenje kazala i da nagrada “Zvono” pruža svojevrsnu platformu za umjetnike i umjetnice kada je u pitanju saradnja sa kulturnim institucijama, ali takođe i šansu da prijavljene radove pogleda i procijeni međunarodni žiri, te da učestvuju na grupnoj izložbi finalista.

Zbog svega ovoga, Udruženje SKLOP poziva sve studentice i studente umjetnosti, kao i umjetnike i umjetnice, te sve zainteresirane za savremenu umjetnost da prisustvuju prezentaciji nagrade u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti RS u 19 sati.

Prezentacija nagrade “Zvono” održana je i Trebinju i Širokom Brijegu, a nakon Banja Luke, finalni događaj bit će organizovan u Sarajevu (1. mart, SKLOP, 19 sati)

(Oslobođenje)

BANSKI DVOR Koncert Jovane Raljić i Arsena Čarkića

U koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra sutra od 20 časova biće održan koncert Jovane Raljić, violina, i Arsena Čarkića, klavir. Jovana Raljić je rođena 27.12.1993. godine u Banjaluci, gdje je završila srednju muzičku školu kao vukovac u klasi Biljane Radulović. Nakon toga se školuje u prestonici klasične muzike u Austriji, gdje je osnovne studije

“TREEHANA” Jednostavan i jedinstven brend mlade banjalučke dizajnerke

“Kao drvo koje svoj izgled mijenja kroz godišnja doba, jednostavno, ali ipak jedinstveno”, ideja je vodilja mlade dizajnerke Tihane Todić, vlasnice brenda “Treehana”. Njene kreacije brzo su pronašle put do srca i ormara brojnih žena, i to nije ništa čudno, s obzirom da je svoju ljubav prema kreiranju ispoljila još kao dijete, krojeći odjeću za

PO 14. PUT Takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta

Još jedno takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, biće održano 28. juna, sa početkom u 18 časova. Ovo tradicionalno takmičenje, biće održano u amfiteatru Pravnog fakulteta. Studenti, koji se u toku jedne akademske godine pripremaju za ovo takmičenje u okviru Centra za retoriku i govorništvo „Institutio Oratorio“, takmičiće se u tri discipline

OSNOVNA ŠKOLA “DOSITEJ OBRADOVIĆ” Đaci na jesen dobijaju bolje uslove

Đaci Osnovne škole “Dositej Obradović” od jeseni će imati bolje uslove za rad, jer će učionice biti “utopljene”, fiskulturna sala obnovljena, a dobiće i savremenu LED rasvjetu, dok će mokri čvorovi biti sanirani. Direktor škole Dragan Kovačević je kazao da napreduje obnova fasade, a radove finansira UNDP. – Ovi radovi su potrebni da bi učionice

POSJETA MUZEJU RS U Banjaluku stiglo 120 mališana sa Kosova

Muzej Republike Srpske danas je posjetilo 120 djece s Kosova i Metohije, koja u Republici Srpskoj borave u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“. U periodu od 16. do 23. juna, porodice i škole iz 13 lokalnih zajednica iz RS, domaćini su nastavnicima i 650 djece iz socijalno najugroženijih srpskih porodica