Banja Luka aplicirala za Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike

koncert banjaluka

Grad Banja Luka je podnio kandidaturu za članstvo u UNESCO-vu Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike.

-Nakon održanog sastanka sa spoljnim partnerima iz oblasti muzičkog stvaralaštva, ustanovljeno je da Grad Banja Luka ima potencijala za kandidaturu iz oblasti muzike – kazala je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Uz ovo Odjeljenje, u izradi aplikacije su učestvovali i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, te predstavnici: Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Gradskog tamburaškog orkestra, Fresh Wave festivala i Demofest festivala.

Prema riječima Trivićeve, odobravanje kandidature Gradu i učesnicima iz oblasti muzičkog stvaralaštva omogućilo bi ostvarivanje kontakata, prenošenje dobrih praksi, razmjenu iskustava, te razvijanje partnerstva sa ostalim gradovima članovima iz iste oblasti. Odobrenje članstva u Mreži – takođe bi bila referenca za apliciranje na drugim projektima.

Inače, UNESCO je uspostavio Mrežu kreativnih gradova 2004. godine, sa ciljem jačanja saradnje između gradova koji prepoznaju kreativnost kao strateški faktor održivog razvoja u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj oblasti.

UNECO-va Mreža kreativnih gradova pokriva sedam oblasti: zanati i tradicionalna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, umjetnost iz oblasti medija i muzika. Mreža ima 116 gradova iz cijelog svijeta.

Odluka o prihvatanju kandidature Grada Banja Luka trebalo bi da bude donesena 31.oktobra ove godine.

(banjaluka.rs.ba)

 

Počinje izdavanje đačkih mjesečnih karata

S obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS izmirilo većinu obaveza, prevoznici će izdavati mjesečne karte za sve učenike i prosvjetne radnike u osnovnim školama.

Četiri Banjalučanina sređuju stazu do Trešnjika

Do četiri sata na poslu, a onda trimer i grablje u ruke i lagano na stazu od Srpskih Toplica do izletišta Trešnjik. Tako dane poslije posla provode četiri mladića iz planinarskogg kluba “Samit”.

Bez struje 11 ulica u Banjaluci

Zbog izvođenja radova na elektromreži sutra od 8.30 do 14.30 struje neće imati dijelovi naselja Obilićevo i Starčevica.

Šokantno: Izujedana beba u banjalučkom vrtiću

Slike sve govore. Jednogodišnja djevojčica je do te mjere izujedana u banjalučkom vrtiću “Tijana” da je njen otac jedva smogao snage da nam ih pokaže. Po leđima ugrizi, ušna resica krvava.