Banja Luka aplicirala za Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike

koncert banjaluka

Grad Banja Luka je podnio kandidaturu za članstvo u UNESCO-vu Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike.

-Nakon održanog sastanka sa spoljnim partnerima iz oblasti muzičkog stvaralaštva, ustanovljeno je da Grad Banja Luka ima potencijala za kandidaturu iz oblasti muzike – kazala je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Uz ovo Odjeljenje, u izradi aplikacije su učestvovali i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, te predstavnici: Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Gradskog tamburaškog orkestra, Fresh Wave festivala i Demofest festivala.

Prema riječima Trivićeve, odobravanje kandidature Gradu i učesnicima iz oblasti muzičkog stvaralaštva omogućilo bi ostvarivanje kontakata, prenošenje dobrih praksi, razmjenu iskustava, te razvijanje partnerstva sa ostalim gradovima članovima iz iste oblasti. Odobrenje članstva u Mreži – takođe bi bila referenca za apliciranje na drugim projektima.

Inače, UNESCO je uspostavio Mrežu kreativnih gradova 2004. godine, sa ciljem jačanja saradnje između gradova koji prepoznaju kreativnost kao strateški faktor održivog razvoja u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj oblasti.

UNECO-va Mreža kreativnih gradova pokriva sedam oblasti: zanati i tradicionalna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, umjetnost iz oblasti medija i muzika. Mreža ima 116 gradova iz cijelog svijeta.

Odluka o prihvatanju kandidature Grada Banja Luka trebalo bi da bude donesena 31.oktobra ove godine.

(banjaluka.rs.ba)

 

Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Tradicionalni pohod na Dimitor

Planinarsko društvo “Kozara” organizuje u nedjelju odlazak na posljednju zimsku akciju ove uspješne sezone. Riječ je o pohodu na Dimitor, koji organizuje planinarsko-ekološko društvo “Vidik” iz Mrkonjić Grada.

Igrači KK Borac neće da igraju dok se ne usvoje njihovi zahtjevi

Igrači KK Borac Banja Luka neće odigrati utakmicu u nedjelju protiv KK Varda, ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje i kažu da je sramotno na tu utakmicu poslati juniore, što predstavlja veliko poniženje kako za Klub, tako i za grad od 200.000,00 stanovnika.