Banja Luka aplicirala za Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike

koncert banjaluka

Grad Banja Luka je podnio kandidaturu za članstvo u UNESCO-vu Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike.

-Nakon održanog sastanka sa spoljnim partnerima iz oblasti muzičkog stvaralaštva, ustanovljeno je da Grad Banja Luka ima potencijala za kandidaturu iz oblasti muzike – kazala je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Uz ovo Odjeljenje, u izradi aplikacije su učestvovali i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, te predstavnici: Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Gradskog tamburaškog orkestra, Fresh Wave festivala i Demofest festivala.

Prema riječima Trivićeve, odobravanje kandidature Gradu i učesnicima iz oblasti muzičkog stvaralaštva omogućilo bi ostvarivanje kontakata, prenošenje dobrih praksi, razmjenu iskustava, te razvijanje partnerstva sa ostalim gradovima članovima iz iste oblasti. Odobrenje članstva u Mreži – takođe bi bila referenca za apliciranje na drugim projektima.

Inače, UNESCO je uspostavio Mrežu kreativnih gradova 2004. godine, sa ciljem jačanja saradnje između gradova koji prepoznaju kreativnost kao strateški faktor održivog razvoja u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj oblasti.

UNECO-va Mreža kreativnih gradova pokriva sedam oblasti: zanati i tradicionalna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, umjetnost iz oblasti medija i muzika. Mreža ima 116 gradova iz cijelog svijeta.

Odluka o prihvatanju kandidature Grada Banja Luka trebalo bi da bude donesena 31.oktobra ove godine.

(banjaluka.rs.ba)

 

Balerine BLOK-a osvojile srebro na Svjetskom prvenstvu

Balerine Plesnog kluba BLOK, Ana Ristić, Kristina Vuksan, Leontina Vukojević i Marija Šutilović osvojile su drugo mjesto u disciplini moderni balet, na Svjetskom prvenstvu (World dance championship), koje je ovog vikenda održano u Rimu.

Učesnici “TRK lige” trčali za humanitarce

Drugu trku humanitarnog cilja u parku “Mladen Stojanović” danas je svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja podržalo oko 150 učesnika, koji su time pomogli rad četiri humanitarne organizacije u Banjaluci.

KUD “Mladost” iz Ljubljane gostuje u Banjaluci

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Mladost” Ljubljana 30. oktobra od 11 časova nastupiće u “Mercator centru” Banjaluka, gdje će uz podršku Udruženja Slovenaca “Triglav” biti promovisana i predstavljena slovenačka tradicionalna gastronomija. Pored toga, KUD “Mladost” Ljubljana i Radničko kulturno-umjetničko (RKUD) “Pelagić” iz Banjaluke 31. oktobra od 19 časova održaće koncert u Narodnom pozorištu (NP) RS u gradu

Brutalno tukle drugaricu, sada izložene linču

Slučaj premlaćivanja 14-godišnje djevojčice u Banjaluci, koji je snimljen mobilnim telefonom, zgrozio je javnost u RS do te mjere da je na društvenim mrežama otvoren ”lov na vještice” i javno se poziva na linč maloljetnica osumnjičenih za brutalno batinanje vršnjakinje. Kao da ne postoje institucije koje se time bave na društvenim mrežama vlada sveopšta histerija.