Banjalučanin sakriven iza žbunja, Ivan Franjo Jukić

ivan franjo jukic

U centru grada u Ulici Ivana Franje Jukića, nalazi se bista ovog velikog, pjesnika, publiciste, književnika, kulturnog i naučnog radnika. Rođen je u Banjaluci i za svoga života uvijek je isticao da je prije svega Banjalučanin pa sve ostalo redom.

Banjaluka je ovog istaknutog Banjalučanina sakrila iza žbunja. Naime njegova bista nalazi se u centru grada, preko puta kuće gdje je nekada živio, u ulici koja i nosi njegovo ime.

 

Olakšavajuća okolnost za službe koje bi trebalo da održavaju, kako bistu tako i površinu oko nje, je da stiže jesen. Lišće sa žbuna je opalo pa se sada bista ovog Banjalučanina može vidjeti kroz grane.

 

Bista ovog istaknutog Banjalučanina sa jedne strane je “uokvirena” žbunjem, a sa druge kontejnerima za smeće.

(blmojgrad)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je