Banjalučanin sakriven iza žbunja, Ivan Franjo Jukić

ivan franjo jukic

U centru grada u Ulici Ivana Franje Jukića, nalazi se bista ovog velikog, pjesnika, publiciste, književnika, kulturnog i naučnog radnika. Rođen je u Banjaluci i za svoga života uvijek je isticao da je prije svega Banjalučanin pa sve ostalo redom.

Banjaluka je ovog istaknutog Banjalučanina sakrila iza žbunja. Naime njegova bista nalazi se u centru grada, preko puta kuće gdje je nekada živio, u ulici koja i nosi njegovo ime.

 

Olakšavajuća okolnost za službe koje bi trebalo da održavaju, kako bistu tako i površinu oko nje, je da stiže jesen. Lišće sa žbuna je opalo pa se sada bista ovog Banjalučanina može vidjeti kroz grane.

 

Bista ovog istaknutog Banjalučanina sa jedne strane je “uokvirena” žbunjem, a sa druge kontejnerima za smeće.

(blmojgrad)

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje

Nakon što su 2014. godine uvedene prve kotlovnice na biomasu, urađeno je poređenje s emisijom zagađenja kada je riječ o mazutu i biomasi (drvna sječka), koje je pokazalo da je zagađenje minimalno i drastično manje od onog koje je prouzrokovao mazut.

Pohodom čuvaju sjećanje na Milku Dejanović

Memorijalni pohod “Dejanović Milka 2018” biće održan u subotu na srednje zahtjevnoj stazi u dužini od 15 kilometara, od Šnjegotine Donje do planinarskog doma Krk.