Banjalučki aerodrom i dalje bilježi slabe rezultate

aerodrom bl

Avio-saobraćaj na banjalučkom aerodromu je tokom 2016. smanjen za skoro trećinu, odnosno za 707 polijetanja i slijetanja, navedeno je u podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH.

Istovremeno, prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza RS, troškovi ovog preduzeća u 2016. godini iznosili su 2,75 miliona maraka. Uz to, prema podacima iz Plana poslovanja Aerodroma za period 2017 – 2019. godina, za tekuću godinu planirano je kod Investiciono-razvojne banke RS zaduženje od ukupno 6,5 miliona maraka, od čega 1,6 miliona za izgradnju objekata, te oko 4,45 miliona za nabavku opreme.

Pritom, prema navedenom planu, predviđeno je povećanje putničkog saobraćaja sa 20.000 na oko 22.000 putnika u 2017, odnosno na 25.000 u 2018. godini. Prema podacima Direkcije, na banjalučkom aerodromu su tokom 2016. opslužena 21.694 putnika.

Vlada RS je prošle godine dala subvenciju od 1,9 miliona maraka, a prema budžetu za 2017. godinu, isti iznos predviđen je i za ovu godinu.

Takođe, iz podataka Ministarstva saobraćaja i veza RS, vidi se da su na aerodromu trenutno zaposlena 54 radnika. Treba napomenuti da grad Banjaluka angažuje dodatnih 26 radnika koji rade na poslovima vatrogasaca.

Iz dokumentacije Aerodroma Banjaluka vidljivo je da je na plate u prošloj godini potrošeno 877.000 maraka, uz to još 180.000 na topli obrok, te 24.000 maraka za prevoz radnika.

Inače, podaci BHDCA pokazuju da je u BiH prošle godine na četiri međunarodna aerodroma prevezeno 1.225.676 putnika, od čega 838.966 na sarajevskom aerodromu, te 311.398 na tuzlanskom aerodromu. Ostatak otpada na Banjaluku i Mostar.

– Uporedni pregled prevezenih putnika tokom 2015. i 2016. godine pokazuje porast broja prevezenih putnika za 95.634 ili 8,46 odsto u ukupnom zbiru tokom 2016. godine. Pad broja putnika je zabilježen na aerodromima u Mostaru i Banjaluci, dok je na aerodromima u Sarajevu i Tuzli zabilježeno povećanje broja putnika u odnosu na 2015. godinu, navode u BHDCA.

Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, objašnjava da je do pada broja putnika u najvećem dijelu došlo zbog obustave operacija “BH Airlinesa”, na šta, kako je istakao, Aerodrom nije mogao da utiče.

Što se tiče planova koji su navedeni u razvojnim dokumentima, Janjić pojašnjava da su nevedeni planovi izrađeni sa skromnim rastom koji ne isključuje mogućnost da broj prevezenih putnika bude veći.

– Upravo zato smo planirali veoma ambiciozan investicioni program koji daje pretpostavke da očekujemo pozitivan rast. Mnogo puta sam rekao da ovo što sada imamo ne zadovoljava niti sa stanovišta obima saobraćaja niti sa stanovišta opreme koju imamo, kaže Janjić.

Rekao je da je njegov imperativ dovođenje novih avio-operatera nakon okončanja započetog investicionog ciklusa.

– Konkretnih rezultata po principu ‘počinjemo da letimo sa još jednom ili još tri avio-kompanije za tri, pet ili sedam mjeseci’ sada nemam i, nažalost, ja vam u ovom trenutku to ne mogu reći. Ono što mogu reći jeste da imamo ozbiljne kontakte sa nekoliko avio-kompanija s kojima pokušavamo vidjeti šta možemo uraditi da ih dovedemo, dodao je Janjić.

BROJEVI

2,7 miliona KM ukupni troškovi
1,9 miliona KM subvencije Vlade RS
6,5 miliona KM zaduženje za 2017.
877.000 KM troškovi na primanja 54 radnika
21.694 putnika u 2016.
22.000 putnika plan za 2017.
25.000 putnika plan za 2018.

(nezavisne.com)

Mještani Ade traže radar i „usporivače“ na prometnoj saobraćajnici

Zbog brze vožnje na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac i sigurnosti mještana, iz naselja Ada u Banjaluci zatražili su od nadležnih da na ovoj prometnoj saobraćajnici postave radar. Stanovnici se žale da je prelaz preko ovog puta, kod takozvane „Marijine krivine“ praktično nemoguć zbog velike gužve, a najviše strahuju za svoju djecu. Savjet MZ Ada

U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke

Dvije nagrade za „Odiseja“ u Beogradu

Nagrada za kreaciju i animaciju lutaka na 14. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu pripala je ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Duško Mazalica dobio je nagradu za glumca festivala, za ulogu Odiseja u ovoj predstavi, a svečano zatvaranje održano je u četvrtak uveče u foajeu

Kako se rutinska kontrola kod Laktaša pretvorila u dramatičnu potjeru

Od početka ove godine u RS je zabilježeno 15 napada i sprečavanja policijskih službenika u obavljanju dužnosti, te 110 prekršaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. Posljednji takav slučaj desio se u Laktašima, kada je pljačkaš prijetio policajcu da će ga ubiti. Naime, Mirko Kukić (52) iz Laktaša uhapšen je juče nakon što je

KK “Igokea” – Vladari pod bh. obručima

Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca osnovan je davne 1973. godine, tada pod nazivom Potkozarje. Početkom 21. vijeka ekipa pod sadašnjim imenom počinje da bilježi istorijske rezultate. Popularni “igosi” već pet sezona su apsolutni vladari pod bh. obručima. Iako je teže braniti nego osvajati trofeje, izabranicima Dragana Bajića je uspjelo ponovo da odbrane duplu krunu. Do

Prividna sniženja na “crni petak”

Iako su izlozi mnogih prodavnica širom BiH na “crni petak” mamili kupce natpisima o velikim popustima – od 50 ili 70 odsto, građani su često izlazili razočarani jer je, kažu, realna situacija u mnogim radnjama bila sasvim drugačija. I dok je “crni petak” širom svijeta poznat po ogromnim popustima i do 90 odsto i gomilama

Kotor Varoš: Počeli radovi na osiguranju obale Vrbanje

U Kotor Varošu je počelo postavljanje gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu, ukupne vrijednosti 125.000 KM. Riječ je o projektu “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” koji zajednički realizuju UNDP i opština Kotor Varoš, koja će izdvojiti 43.842 KM. “Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka