Banjalučki aerodrom i dalje bilježi slabe rezultate

aerodrom bl

Avio-saobraćaj na banjalučkom aerodromu je tokom 2016. smanjen za skoro trećinu, odnosno za 707 polijetanja i slijetanja, navedeno je u podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH.

Istovremeno, prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza RS, troškovi ovog preduzeća u 2016. godini iznosili su 2,75 miliona maraka. Uz to, prema podacima iz Plana poslovanja Aerodroma za period 2017 – 2019. godina, za tekuću godinu planirano je kod Investiciono-razvojne banke RS zaduženje od ukupno 6,5 miliona maraka, od čega 1,6 miliona za izgradnju objekata, te oko 4,45 miliona za nabavku opreme.

Pritom, prema navedenom planu, predviđeno je povećanje putničkog saobraćaja sa 20.000 na oko 22.000 putnika u 2017, odnosno na 25.000 u 2018. godini. Prema podacima Direkcije, na banjalučkom aerodromu su tokom 2016. opslužena 21.694 putnika.

Vlada RS je prošle godine dala subvenciju od 1,9 miliona maraka, a prema budžetu za 2017. godinu, isti iznos predviđen je i za ovu godinu.

Takođe, iz podataka Ministarstva saobraćaja i veza RS, vidi se da su na aerodromu trenutno zaposlena 54 radnika. Treba napomenuti da grad Banjaluka angažuje dodatnih 26 radnika koji rade na poslovima vatrogasaca.

Iz dokumentacije Aerodroma Banjaluka vidljivo je da je na plate u prošloj godini potrošeno 877.000 maraka, uz to još 180.000 na topli obrok, te 24.000 maraka za prevoz radnika.

Inače, podaci BHDCA pokazuju da je u BiH prošle godine na četiri međunarodna aerodroma prevezeno 1.225.676 putnika, od čega 838.966 na sarajevskom aerodromu, te 311.398 na tuzlanskom aerodromu. Ostatak otpada na Banjaluku i Mostar.

– Uporedni pregled prevezenih putnika tokom 2015. i 2016. godine pokazuje porast broja prevezenih putnika za 95.634 ili 8,46 odsto u ukupnom zbiru tokom 2016. godine. Pad broja putnika je zabilježen na aerodromima u Mostaru i Banjaluci, dok je na aerodromima u Sarajevu i Tuzli zabilježeno povećanje broja putnika u odnosu na 2015. godinu, navode u BHDCA.

Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, objašnjava da je do pada broja putnika u najvećem dijelu došlo zbog obustave operacija “BH Airlinesa”, na šta, kako je istakao, Aerodrom nije mogao da utiče.

Što se tiče planova koji su navedeni u razvojnim dokumentima, Janjić pojašnjava da su nevedeni planovi izrađeni sa skromnim rastom koji ne isključuje mogućnost da broj prevezenih putnika bude veći.

– Upravo zato smo planirali veoma ambiciozan investicioni program koji daje pretpostavke da očekujemo pozitivan rast. Mnogo puta sam rekao da ovo što sada imamo ne zadovoljava niti sa stanovišta obima saobraćaja niti sa stanovišta opreme koju imamo, kaže Janjić.

Rekao je da je njegov imperativ dovođenje novih avio-operatera nakon okončanja započetog investicionog ciklusa.

– Konkretnih rezultata po principu ‘počinjemo da letimo sa još jednom ili još tri avio-kompanije za tri, pet ili sedam mjeseci’ sada nemam i, nažalost, ja vam u ovom trenutku to ne mogu reći. Ono što mogu reći jeste da imamo ozbiljne kontakte sa nekoliko avio-kompanija s kojima pokušavamo vidjeti šta možemo uraditi da ih dovedemo, dodao je Janjić.

BROJEVI

2,7 miliona KM ukupni troškovi
1,9 miliona KM subvencije Vlade RS
6,5 miliona KM zaduženje za 2017.
877.000 KM troškovi na primanja 54 radnika
21.694 putnika u 2016.
22.000 putnika plan za 2017.
25.000 putnika plan za 2018.

(nezavisne.com)

Kuda za vikend? Izletište Duboka – mirna luka na korak od Banjaluke

Izletište Duboka nalazi se u MZ Motike – Saračica, na samo 15 minuta vožnje od centra Banjaluke (10km). Regionalni put Banjaluka-Sanski Most prolazi u neposrednoj blizini ovog lokaliteta. Ovaj svojevrstan park prirode nalazi se uz rječicu Duboka i jedinstven je spoj prirodnih atrakcija i obilja prelijepih pejzaža pogodnih za sve vrste rekreacije. Izletište se prostire

Završena sanacija na Klinici za ginekologiju i akušerstvo

Rekonstrukcija mokrog čvora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS ima, iz higijenskih razloga, neprocjenjiv značaj i za majku i za bebe, istakla danas Dragica Draganović, šef porodilišta na ovoj klinici, povodom završetka radova na sanaciji kupatila. “Osim ovih radova, izvršena je rekonstrukcija i porođajnog boksa. Svi radovi su urađeni u rekordnom

(FOTO) Tri terase otvaraju svoja vrata treću sezonu zaredom

Najljepša mjesta nastaju na mjestu srećnog susreta čovjeka i prirode. Često je taj susret je grub i nerazumljiv pa čovjek upropasti onu ljepotu koju priroda besplatno daje. Srećom, događaju se i sasvim suprotne stvari. I to kada ljudska ruka oplemeni prostor i nakiti prirodni ambijent lijepim i pametnim planiranjem. Jedno od takvih mjesta, gdje su

Tragična smrt djevojke iz Kotor Varoša: Prilikom pada zadobila frakturu lobanje

Anita Juranović (18) porijeklom iz Kotor Varoša, nije pretučena na smrt kao što su istražioci sumnjali, već se radilo o nesrećnom slučaju, te je preminula nakon pada i obilnog krvarenja. Djevojka je sa povredama glave na potiljku pronađena u parku u mjestu Vajc kod Graca, a zbog toga je policija u prvi mah sumnjala da

Cvjetni koridor za učiteljicu za kraj školske godine

Školska godina je došla do svoga kraja, djeca se raduju raspustu, a oni u nižim razredima kao i uvijek pamte svoju učiteljicu. Ovo je jedan lijep primjer kako učenici iskažu zahvalnost svojoj učiteljici. Donosimo vam fotografije iz OŠ Vojislav Ilić (Krupa na Vrbasu) područna jedinica Krmine, djeca su se cvijećem i lijepim riječima zahvalili svojoj

Pukom srećom izbjegnuta tragedija! Kamion vukao banderu po Lazarevu

Dječija igra u plastičnom bazenu ispred kuće zamalo da se pretvori u tragediju. Kada su djeca napravila pauzu za užinu, ulicom je naišao kamion koji je zakačivši telefonske kablove iščupao banderu iz zemlje. Od siline udara, banderu je vukao  po dvorištu gdje su se do prije nekoliko minuta igrala djeca, te je  prebacio preko konstrukcije

Balaban: Izbačen sam iz DNS-a

Izbačen sam iz Demokratskog narodnog saveza i to ptice na grani znaju, ali Glavni odbor DNS-a još formalno treba da donese odluku o tome, rekao je danas Budimir Balaban. – Sadašnja garnitura DNS-a me ne želi u stranci ne znam iz kojih razloga – dodao je Balaban. Kako se saznaje, on bi sa dužnosti potpredsjednika