Digitalna ostavština akademika Vlade Miloševića

vlado milosevic

Digitalna ostavština akademika Vlade Miloševića privlači veliku pažnju korisnika, a sajt vladomilosevic.rs.ba godišnje ima oko 3.500 posjeta.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS, ustanove koja je radila projekat, Ljilja Petrović kaže da je ova cifra zadovoljavajuća jer se radi o, prije svega, stručnom sajtu. Ono što je posebno interesantno je da najviše posjeta ima iz Srbije.

Digitalizacija ostavštine Vlade Miloševića jedan je od najvećih projekata iz ove oblasti urađenih do sada kod nas, a obuhvatio je svu građu vezanu  za lik i djelo poznatog srpskog akademika, kompozitora, etnomuzikologa, horovođe i pedagoga.

– Najveće interesovanje posjetilaca vlada za Miloševićeve notne zapise. Sada se na jednom mjestu mogu naći vokalna djela za horove, instrumentalna, te muzičko scenska djela. Osim toga, u digitalnom obliku mogu se naći i knjige, kritike, radio i televizijske emisije, te studije i tekstovi iz novina. Svi oni kojima su potrebni podaci o životu i radu Vlade Miloševića sada ne moraju da dolaze u biblioteku ili da odlaze na Akademiju umjetnosti i u Muzej RS, sve mogu konačno da pronađu na računaru – navodi Petrovićeva.

Projekat “Vlado Milošević – muzički vizionar” finansijski je podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a za digitalizaciju djela Vlade Miloševića korištena je građa iz fonda Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske, te građa iz privatnih kolekcija profesora Milorada Kenjalovića i književnika Ranka Risojevića.

ljilja petrovic

-Svesrdnu pomoć i podršku projektu pružile su i Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ iz Beograda, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ iz Tuzle – rekla je Petrovićeva.

Ove godine u NUB RS planiraju da formiraju stručno i savjetodavno tijelo, kako bi se napravili prioriteti za buduću digitalizaciju.

– Cilj digitalizacije je zaštita građe, te brz i jednostavan pristup informacijama. U tom smislu smo u dogovoru sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, koja je puno toga uradila na polju digitalizacije, kako bi uskladili programe i još više pojednostavili pretraživanje – rekla je Petrovićeva.

Istaknuti Banjalučanin

Vlado Milošević je radom najviše zadužio Banjaluku. Životni vijek je posvetio je muzici, a bio je i osnivač je i direktor Muzičke škole u Banjaluci, koja danas nosi njegovo ime. U njegovom bogatom stvaralaštvu ističu se harmonizacije i obrade za hor, solo pesme, orkestarska djela i prva bh. opera “Jazavac pred sudom”.

Bio je strastveni ljubitelj narodnog pjevanja, sakupio je četiri knjige etnomuzikoloških zapisa, a autor je i knjige o sevdalinki, te dve zbirke pjesama o NOB-u i knjige “Ravna pjesma”.

(blic)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.