Druženje u srcu prirode najljepša uspomena banjalučkih mališana

Igra, učenje ruskog jezika, kao i uživanje u prirodnim ljepotama sa novim drugarima samo su dio mozaika uspomena s kojima se kući vratilo oko 40 banjalučkih mališana koji su proveli četiri nezaboravna dana na izletu u Šipovu.

Druženje i upoznavanje krajolika u etno-selu Miljevići od 3. do 6. avgusta, za djecu uzrasta od četiri do 17 godina, omogućio je Mjesni odbor SP Borik povodom Dječje nedjelje koja se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra.

– Organizovali smo četvorodnevni izlet za djecu čiji su roditelji lošijeg socijalnog stanja, kao i za mališane koji nisu adekvatno obuhvaćeni sistemom socijalne zaštite. S obzirom na to da školska godina počinje u septembru, a da ova djeca nisu u prilici da idu na ljetovanje, odlučili smo da Dječju nedjelju obilježimo u prvoj sedmici avgusta – rekla je predsjednica SP-a Borik jedan i predsjednik Rejonskog odbora tri SP-a Dragana Ristić, istakavši da je u Šipovo putovalo oko 50 roditelja i djece.

Ona je istakla da je veliki broj djece uskraćen za mnogo toga, zbog čega je i osmišljen projekat koji će omogućiti mališanima slabijeg socio-ekonomskog statusa da tokom raspusta otputuju bar nakratko iz svoga grada.

– Djeca su se upoznala sa kulturno-istorijskom baštinom RS, znamenitostima i turističkim atrakcijama. U radionicama su učili da izrađuju suvenire dekupaž tehnikom, sviraju harmoniku, a imali su i časove ruskog jezika – kazala je Ristićeva i navela da im je podršku u realizaciji ovog projekta pružila pedijatrijska ambulanta “Dr Lolić”.

Izlet se izuzetno dopao šestogodišnjem Saši Pavloviću.

– Super sam se proveo. Upoznao sam mnogo drugara, naučio svirati pjesmu na harmonici i nekoliko riječi ruskog jezika. Jedva čekam da opet odem na izlet – rekao je Saša, koji je u Šipovo išao s majkom Aleksandrom, koja se kući vratila sa pregršt pozitivnih utisaka.

– Saša je vrlo stidljivo dijete, ali ta četiri dana nije prestajao da priča. Prilazio je dječacima i djevojčicama, igrao se s njima, radio jogu i vježbe disanja, što me je posebno oduševilo. Danas kada se djeca ne igraju ispred zgrada i uglavnom provode vrijeme u stanu za računarom, mi roditelji nemamo priliku da vidimo kako reaguju u društvu, a ovo je bila prilika za to – rekla je Pavlovićeva.

Bez telefona i laptopa

Aleksandra Pavlović kaže da je najbolji utisak sa izleta što niko od djece nije poželio da igra igrice.

– Niko tokom četiri dana nije posegao za laptopom, tabletom ili telefonom kako bi igrao igrice, što inače kod kuće svi rade svakodnevno – rekla je ona.

(Glas)

Domaće je bolje i kvalitetnije?

Svjetski dan hrane bio je još jedan povod da se govori o domaćim proizvodima. A čini se kako je interesovanje upravo za domaće proizvode u Banjaluci sve veće. Ipak, ima prostora da se ovi proizvodi unaprijede ali i da stanovništvo postane svjesno da je domaće bolje i kvalitetnije, ističu oni koji su posjetili promociju domaćih

(VIDEO) Magija pečenog kestena

Da suša i visoke temperature, koje smo imali proteklog ljeta nisu uticale na plodove kestena, najbolje znaju Banjalučani. I ove godine, u jesenjim večerima uživaju u mirisu pečenog kestena.

Aleje i vile ogledalo Banjaluke

Drvoredi, zelene površine i objekti iz austrougarskog perioda krase dijelove ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića i to je razlog zbog kojeg su te dvije ulice proglašene nacionalnim spomenicima.

Tropic podržao rad javne kuhinje donacijom namirnica

Danas se u svijetu obilježava Dan hrane – dan posvećen podizanju svijesti o problemu današnjice – manjku hrane i broju gladnih u svijetu. Javna kuhinja Crvenog krsta grada Banja Luka od ponedjeljka do subote obezbjeđuje obroke za 435 korisnika koji nisu u mogućnosti da svakodnevno na trpezu posluže obrok svojim porodicama. U cilju pomoći rada