(FOTO) Glavna nagrada “Dukatfesta” putuje u Poljsku

Ansambl “Krakus” iz Poljske pobjednik je desetog Internacionalnog festivala kulture “Dukatfest”. Odluku o najboljima donio je žiri kojeg su čini predstavnici Indonezije, Portorika, Čilea, Rusije, Slovačke, Poljske, Slovačke i RS, a ček od 600 eura uručila je predstavnica kompanije “Vitinka” Karolina Karalić.

Priznanje za autetntičnost izraza ostalo je u Banjaluci, nagrađen je KUD “Sveti Sava” koji ove godine, isto kao i “Dukatfest” proslavlja deceniju postojanja. Nagradu “Svetom Savi” uručila je pomoćnik ministra za kulturu i ugostiteljstvo Dragana Ristić. Svaki ansamb na svoj način, osvojio je pažnju žirija i publike, ali stilom plesa “Chernozemochka” iz Rusije izdvojila se od ostalih.

Nagradu za najbolji stil ispred komanije “m:tel” uručila je Milica Stojaković.

Publika na tvrđavi Kastel, još jednom je bila ogledalo organizatorima, aplauzima i ovacijama potvrdila jznačaj “Dukatfesta”. Srećni i ponosni bili su učesnici i Poljske.

– Prve večeri kada smo se publici predstavljali pred Hramom Hrista Spasitelja, željeli smo da to učinimo u najboljem svjetlu. Znali smo da će neko od tih ljudi dođi na Kastel da nas gleda. Vjerujemo da smo ostavili dobar utisak. Ne znam zašto, ali bili smo sigurni u pobjedu, to su oni neki momenti koje ne možete objasniti – kazao je Šimon Tomaševski iz Poljske.

Oduševljeni su što se u svoj grad vraćaju sa ovim priznanjem, ističući značaj ovakvih festivala.

– “Dukatfest” je jedan od onih festivala koji vam pokazuje da bez obzira na kilometre koji nas razdvajaju, granice za kulturu i umjetnost ne postoje. Zahvaljući njima mi smo bliži jedni drugima, a to je ono čega nam danas posebno nedostaje, bliskosti – ističe Šimon.

Poslije proglašenja pobjednika, učesnici su nastavili sa pjesmom i plesom, druženju sa gostima.

Svako od njih svojim dolaskom, donio je “Dukatfestu” najljepši rođendanski poklon, dio svoje kulture i tradicije od čijih je boja satkan naš festival.

Pažnju publike privukao je prenos uživo putem zvaničnog Youtube kanala kompanije “Prointer” koja je svim posjetiocima omogućila pristup besplatnom WI-FI- ju.Održavanje jubilarnog “Dukatfesta” podržali su i kabinet predsjednika RS, Vlada RS, Grad Banjaluka. Glavni medijski pokrovitelj svih deset godina je RTRS.

Učesnici su prije nekoliko sati krenuli u Trebinje (Indonezija, Portoriko i Poljska) i Modriču (Rusija i Slovačka) gdje do 21. juna nastavlja proslava decenije postojanja “Dukatfesta”.

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.