Golić: Izetbegović neodmjerenim izjavama stvara prepreke za saradnju u BiH

Bakir Izetbegović je nakon neusvajanja izvještaja Savjeta ministara u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prilikom posjete Doboju optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  za loš odnos prema investiciji iz Azarbejdžana, misleći, pri tom, na fabriku za preradu voća i povrća u Ševarlijama kod Doboja.

Tim povodom oglasila se Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

„Bakir Izetbegović je, očigledno, isfrustriran Miloradom Dodikom, pa ga optužuje i za ono za što predsjednik Republike nije nadležan! Nijedan predsjednik Republike Srpske, pa ni Milorad Dodik, ne izdaje dozvole za izgradnju objekata, a ako Bakir Izetbegović utiče na organe nadležne za ove poslove , onda je to, u najmanju ruku, zabrinjavajuće! Zlonamjerno, bošnjački član Predsjedništva BiH je u Doboju optužio Banjaluku za „bespotrebno zatezanje oko dozvola“, što je notorna neistina! Kao prvo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, nije nadležno za izdavanje dozvola za navedeni objekat, o čemu je je još 2015.godine pisanim putem obavijestilo i investitora i lokalnu zajednicu, grad Doboj.

Izetbegovićev domaćin, gradonačelnik Doboja Obren Petrović je to mogao i potvrditi jer je lično prisustvovao sastanku koji je održan 20.05.2015. godine, u mom kabinetu, na kojem su bili i predstavnici „Benkons Bosna“ d.o.o. iz Doboja, čiji investitori su iz Azerbejdžana i predstavnik Ambasade ove zemlje Araz Alijev, koji se tom prilikom zahvalio i meni lično i Vladi na spremnosti da maksimalno pomognemo nadležnoj lokalnoj zajednici na realizaciji ovog projekta.

Gospodin Izetbegović, da zaista ima dobre volje za saradnju o kojoj priča, znao bi da Vlada Republike Srpske pozdravlja sva ulaganja koja znače otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje proizvodnje, što je i dokazala uspostavljanjem jednošalterskog sistema za registraciju poslovnih subjekata, a da se na dozvole za koje je Ministarstvo nadležno, čeka maksimalno 48 časova nakon što investitor dostavi kompletnu dokumentaciju.

Odgovorno tvrdim da u Republici Srpskoj nema diskriminacije investitora po bilo kom osnovu, da smo apsolutno otvoreni za sve investicije koje znače otvaranje radnih mjesta, naročito u realnom sektoru.

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u Doboju samo je izraz nepoznavanja situacije, i jedan je u nizu napada na Republiku Srpsku i njene institucije, ali i dokaz da upravo on, svojim neodmjerenim izjavama, stvara prepreke za saradnju u BiH”, rekla je Golićeva.

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.