Golić: Izetbegović neodmjerenim izjavama stvara prepreke za saradnju u BiH

Bakir Izetbegović je nakon neusvajanja izvještaja Savjeta ministara u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prilikom posjete Doboju optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  za loš odnos prema investiciji iz Azarbejdžana, misleći, pri tom, na fabriku za preradu voća i povrća u Ševarlijama kod Doboja.

Tim povodom oglasila se Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

„Bakir Izetbegović je, očigledno, isfrustriran Miloradom Dodikom, pa ga optužuje i za ono za što predsjednik Republike nije nadležan! Nijedan predsjednik Republike Srpske, pa ni Milorad Dodik, ne izdaje dozvole za izgradnju objekata, a ako Bakir Izetbegović utiče na organe nadležne za ove poslove , onda je to, u najmanju ruku, zabrinjavajuće! Zlonamjerno, bošnjački član Predsjedništva BiH je u Doboju optužio Banjaluku za „bespotrebno zatezanje oko dozvola“, što je notorna neistina! Kao prvo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, nije nadležno za izdavanje dozvola za navedeni objekat, o čemu je je još 2015.godine pisanim putem obavijestilo i investitora i lokalnu zajednicu, grad Doboj.

Izetbegovićev domaćin, gradonačelnik Doboja Obren Petrović je to mogao i potvrditi jer je lično prisustvovao sastanku koji je održan 20.05.2015. godine, u mom kabinetu, na kojem su bili i predstavnici „Benkons Bosna“ d.o.o. iz Doboja, čiji investitori su iz Azerbejdžana i predstavnik Ambasade ove zemlje Araz Alijev, koji se tom prilikom zahvalio i meni lično i Vladi na spremnosti da maksimalno pomognemo nadležnoj lokalnoj zajednici na realizaciji ovog projekta.

Gospodin Izetbegović, da zaista ima dobre volje za saradnju o kojoj priča, znao bi da Vlada Republike Srpske pozdravlja sva ulaganja koja znače otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje proizvodnje, što je i dokazala uspostavljanjem jednošalterskog sistema za registraciju poslovnih subjekata, a da se na dozvole za koje je Ministarstvo nadležno, čeka maksimalno 48 časova nakon što investitor dostavi kompletnu dokumentaciju.

Odgovorno tvrdim da u Republici Srpskoj nema diskriminacije investitora po bilo kom osnovu, da smo apsolutno otvoreni za sve investicije koje znače otvaranje radnih mjesta, naročito u realnom sektoru.

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u Doboju samo je izraz nepoznavanja situacije, i jedan je u nizu napada na Republiku Srpsku i njene institucije, ali i dokaz da upravo on, svojim neodmjerenim izjavama, stvara prepreke za saradnju u BiH”, rekla je Golićeva.

Domaće je bolje i kvalitetnije?

Svjetski dan hrane bio je još jedan povod da se govori o domaćim proizvodima. A čini se kako je interesovanje upravo za domaće proizvode u Banjaluci sve veće. Ipak, ima prostora da se ovi proizvodi unaprijede ali i da stanovništvo postane svjesno da je domaće bolje i kvalitetnije, ističu oni koji su posjetili promociju domaćih

(VIDEO) Magija pečenog kestena

Da suša i visoke temperature, koje smo imali proteklog ljeta nisu uticale na plodove kestena, najbolje znaju Banjalučani. I ove godine, u jesenjim večerima uživaju u mirisu pečenog kestena.

Aleje i vile ogledalo Banjaluke

Drvoredi, zelene površine i objekti iz austrougarskog perioda krase dijelove ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića i to je razlog zbog kojeg su te dvije ulice proglašene nacionalnim spomenicima.

Tropic podržao rad javne kuhinje donacijom namirnica

Danas se u svijetu obilježava Dan hrane – dan posvećen podizanju svijesti o problemu današnjice – manjku hrane i broju gladnih u svijetu. Javna kuhinja Crvenog krsta grada Banja Luka od ponedjeljka do subote obezbjeđuje obroke za 435 korisnika koji nisu u mogućnosti da svakodnevno na trpezu posluže obrok svojim porodicama. U cilju pomoći rada