Grad traži partnera za izgradnju toplane

Skupština grada usvojila je odluku kojom je Banjaluka i zvanično počela da traži strateškog partnera za izgradnju nove toplane na drvnu sječku, a javni poziv za podnošenje prijava za izbor investitora u ovom projektu biće otvoren od danas naredni 21 dan.

Nakon rasprave, koja je trajala gotovo tri časa, u srijedu uveče za ovu odluku glasao je 21 odbornik, dva su bila uzdržana, dok je šest bilo protiv.

U završnom izlaganju nakon rasprave o ovoj tački gradonačelnik Igor Radojičić je napomenuo da će buduća toplana biti novo privredno društvo čiji bi većinski vlasnik bio investitor sa 51 odsto udjela, a ostatka od 49 odsto grad.

– Ostale pojedinosti biće razrađene u ugovoru sa strateškim partnerom. Naredni 21 dan čekaćemo ponude i nadam se da će biti prijavljenih. Ako budemo morali birati između opcija da grad u ovaj projekat uloži deset miliona KM ili da isto toliko novca izdvoji iduće sezone za mazut odlučićemo se za prvu opciju, jer je to investicija, a ovo drugo ispari u vazduh – istakao je Radojičić.

Naglasio je da grad traži partnera, jer nema druge mogućnosti.

– Ako bismo sami odlučili da investiramo, morali bismo usmjeriti sav potencijal koji imamo u ovaj projekat. To bi značilo da u gradu ne bismo mogli izgraditi ništa drugo u narednih nekoliko godina – precizirao je Radojičić.

Tokom diskusije odbornici opozicije su imali dosta pitanja i primjedbi, od toga da li će biti dovoljno drvne sječke za rad nove toplane, a interesovalo ih je da li će to rješenje dovesti do poskupljenja drveta.

U nastavku Skupštine odbornici su jednoglasno prihvatili odluku o kandidaturi grada za “Evropsku prestonice kulture 2024”.

– Planirano je da u 2018. godini Skupština grada razmotri i usvoji strategiju razvoja kulture, koja je jedan od uslova za učešće Banjaluke u ovom projektu – rekli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Naglasili su da bi svojom kandidaturom Banjaluka potvrdila epitet grada koji njeguje evropske vrijednosti.

Takođe, podršku Skupštine grada dobio je i prijedlog gradonačelnika da načelnici odjeljenja i dalje ostanu u statusu vršilaca dužnosti.

Osam banaka u igri

Igor Radojičić razgovarao je juče sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućnosti učešća ove banke u realizaciji infrastrukturnih projekata u gradu.

– Ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga od 73 miliona KM bi trebalo da budu otvorene 31. marta. Do sada je tendersku dokumentaciju otkupilo osam komercijalnih banaka – kazao je Radojičić predstavljajući trenutne prioritete gradskih vlasti delegaciji EBRD-a.

Uslovi javnog poziva

Da je ostvario prihode u prethodnoj finansijskoj godini od najmanje 30 miliona KM

Bankarska garancija za ozbiljnost ponude od jedan odsto vrijednosti ponude, a ne manje od 300.000 KM

Da raspolaže kadrovskim kapacitetom i iskustvom ne manjim od tri godine sa biografijama kadrova

Referentna lista projekata koji su vezani za traženo u javnom pozivu

Biznis plan mora predvidjeti izgradnju toplane na drvnu bio-masu minimalne snage 49 megavata po sistemu “ključ u ruke”

Biznis plan treba da obuhvati razradu plana nabavke, transporta te skladištenja drvne sječke.

(glassrpske.com)

Plivački miting u Banjaluci okupio više od 300 takmičara

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u Banjaluci Međunarodni plivački miting “Banjaluka open 2017”, koji je okupio više od 300 takmičara iz osam zemalja svijeta. Radojičić je istakao da ova manifestacija već ima tradiciju, sa veoma značajnim ostvarenim rezultatima. “Grad Banjaluka podržava ovakva takmičenja, koja doprinose razvijanju i promociji sporta. Mladi se u sve

Kraj školske godine 23. juna

Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini za 10.438 maturanata osnovnih škola u Republici Srpskoj završava se 9. juna. Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da se 10.301 maturant srednjih škola 18. maja oprostio od školskih klupa. – Nastava za sve ostale osnovce i srednjoškolce trajaće do 23.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja. Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije. – Poslije jednog vijeka

Goran Galešić ponovo u banjalučkom Borcu?

Goran Galešić (28) bi mogao da se vrati u banjalučki Borac. On je nedavno raskinuo saradnju sa slovenačkim Celjem i slobodan je igrač, a čelnici kluba iz Platonove su ga već kontaktirali. Galešić može da igra na krilnim pozicijama i u sredini, a ima ogromno iskustvo. Od odlaska iz Borca nastupao je za Goricu, Beršot,

Konkurs za posao: Šnajder u salonu vjenčanica

Studiju Hera Banjaluka, odnosno salonu vjenčanica potreban je pomoćni šnajder na radno vrijeme od četiri časa, uz mogućnost ostanka na osmočasovno radno vrijeme ili u stalni radni osnos. Navedene kvalifikacije su: -Znanje i volja za rad; -Pouzdanost, pristojnost, prijatni i nasmijani za rad sa klijentima; -Starosna dob nije presudna; -Privatni segment nije važan (da li

U Mahovljanima obilježeno 25 godina od formiranja RV i PVO

Na aerodromu u Mahovljanima danas je obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske, iz čijih je jedinica 61 borac dao život za stvaranje i odbranu Srpske. Parastos kod spomen-obilježja služio je vojni sveštenik, a potom je više delegacija položilo vijence. Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne

Trgovački lanac mojMarket podržao projekat „Zdravosfera”

U banjalučkom parku Petar Kočić danas je po drugi put realizovan projekat „Zdravosfera”, u organizaciji Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC). Pod sloganom „Živi zdravo i uživaj pravo” studenti medicine promovisali su među svojim sugrađanima zdrave životne navike, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Domaći trgovački lanac mojMarket pružio je podršku ovom projektu