Grad traži partnera za izgradnju toplane

Skupština grada usvojila je odluku kojom je Banjaluka i zvanično počela da traži strateškog partnera za izgradnju nove toplane na drvnu sječku, a javni poziv za podnošenje prijava za izbor investitora u ovom projektu biće otvoren od danas naredni 21 dan.

Nakon rasprave, koja je trajala gotovo tri časa, u srijedu uveče za ovu odluku glasao je 21 odbornik, dva su bila uzdržana, dok je šest bilo protiv.

U završnom izlaganju nakon rasprave o ovoj tački gradonačelnik Igor Radojičić je napomenuo da će buduća toplana biti novo privredno društvo čiji bi većinski vlasnik bio investitor sa 51 odsto udjela, a ostatka od 49 odsto grad.

– Ostale pojedinosti biće razrađene u ugovoru sa strateškim partnerom. Naredni 21 dan čekaćemo ponude i nadam se da će biti prijavljenih. Ako budemo morali birati između opcija da grad u ovaj projekat uloži deset miliona KM ili da isto toliko novca izdvoji iduće sezone za mazut odlučićemo se za prvu opciju, jer je to investicija, a ovo drugo ispari u vazduh – istakao je Radojičić.

Naglasio je da grad traži partnera, jer nema druge mogućnosti.

– Ako bismo sami odlučili da investiramo, morali bismo usmjeriti sav potencijal koji imamo u ovaj projekat. To bi značilo da u gradu ne bismo mogli izgraditi ništa drugo u narednih nekoliko godina – precizirao je Radojičić.

Tokom diskusije odbornici opozicije su imali dosta pitanja i primjedbi, od toga da li će biti dovoljno drvne sječke za rad nove toplane, a interesovalo ih je da li će to rješenje dovesti do poskupljenja drveta.

U nastavku Skupštine odbornici su jednoglasno prihvatili odluku o kandidaturi grada za “Evropsku prestonice kulture 2024”.

– Planirano je da u 2018. godini Skupština grada razmotri i usvoji strategiju razvoja kulture, koja je jedan od uslova za učešće Banjaluke u ovom projektu – rekli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Naglasili su da bi svojom kandidaturom Banjaluka potvrdila epitet grada koji njeguje evropske vrijednosti.

Takođe, podršku Skupštine grada dobio je i prijedlog gradonačelnika da načelnici odjeljenja i dalje ostanu u statusu vršilaca dužnosti.

Osam banaka u igri

Igor Radojičić razgovarao je juče sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućnosti učešća ove banke u realizaciji infrastrukturnih projekata u gradu.

– Ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga od 73 miliona KM bi trebalo da budu otvorene 31. marta. Do sada je tendersku dokumentaciju otkupilo osam komercijalnih banaka – kazao je Radojičić predstavljajući trenutne prioritete gradskih vlasti delegaciji EBRD-a.

Uslovi javnog poziva

Da je ostvario prihode u prethodnoj finansijskoj godini od najmanje 30 miliona KM

Bankarska garancija za ozbiljnost ponude od jedan odsto vrijednosti ponude, a ne manje od 300.000 KM

Da raspolaže kadrovskim kapacitetom i iskustvom ne manjim od tri godine sa biografijama kadrova

Referentna lista projekata koji su vezani za traženo u javnom pozivu

Biznis plan mora predvidjeti izgradnju toplane na drvnu bio-masu minimalne snage 49 megavata po sistemu “ključ u ruke”

Biznis plan treba da obuhvati razradu plana nabavke, transporta te skladištenja drvne sječke.

(glassrpske.com)

“Festival '84” posjetilo više od 20.000 ljudi

Prvi “Festival '84” kao novi član “Egzitove” regionalne porodice stao je u red najmasovnijih zimskih festivala na svijetu, uz ukupnu posjetu više od 20.000 ljudi, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”.