Mlada flautistkinja iz Banjaluke umijećem osvaja publiku

Flautistkinja Aleksandra Kopić će u okviru projekta ”reUnion”, od 11. do 16. decembra, premijerno izvesti kompozicije mladih bh. autora u Gradiškoj, Banjaluci, Tesliću i Sarajevu.

Djela za ovu priliku pisali su David Mastikosa iz Banjaluke i Dinko Blagojević iz Gradiške, Hanan Hadžajlić i Samir Fejzić iz Sarajeva, Jasmin Osmić iz Tuzle, Dragana Tabak iz Teslića i Dalibor Đukić iz Laktaša.

– Ideja je da izvodim dela domaćih kompozitora. To jako volim, jer je svaka savremena kompozicija za mene novi izazov, pogotovo kada ih premijerno sviram. Što više kompozicija nastane, to je domaća umetnička muzika bogatija. Samim tim veće su šanse da ta djela zažive i budu na stalnom repertoaru izvođača ili školskih, akademskih ustanova. Zato sam osmislila projekat „reUnion“, koji obuhvata kompozicije autore sve tri nacionalnosti u BiH – rekla je Kopić.

Koncerti će se, prema njenim riječima, održati u gradovima i mjestima odakle su autori.

– Sama sam radila organizaciju, od pripreme programa do osmišljavanja scene i toka koncerta. Gost će biti saksofonista Srđan Paunović iz Beograda, koji će sa mnom odsvirati par tačaka. To će ujedno biti i prilika da se publici predstavi i ovaj umetnički instrument, kroz savremeni zvuk, što kod nas i nije tako česta pojava – objašnjava Kopić.

Kompozicije su, prema njenim riječima, veoma neobične, a pored sviranja, obuhvataju performans – pkevanje i glumu.

– Imala sam odličnu saradnju sa autorima. Mnogo su mi pomogli, iako su u drugim gradovima BiH, a ja trenutno u Beogradu – navodi Kopić.

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca podržala je njen projekat i to joj, kaže, mnogo znači.

– Sjajno je kada neko vidi vaš rad i trud, a AMUS je to prepoznao i podržao me. Oni inače podržavaju domaći autorski rad – rekla je Kopić.

Saradanja sa autorima u Srbiji

– U Beogradu sarađujem sa raznim ljudima i dosta eksperimentišem sa muzikom. Nakon serije koncerata po BiH, sličan projekat od februara naredne godine nameravam da realizujem i po Srbiji, sa njihovim savremenim autorima. Želja mi je da život posvetim umjetnosti na bilo koji način, zato ću se i u budućnosti truditi da što više nastupam – rekla je Aleksandra Kopić.

(EuroBlic)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.