Mlada flautistkinja iz Banjaluke umijećem osvaja publiku

Flautistkinja Aleksandra Kopić će u okviru projekta ”reUnion”, od 11. do 16. decembra, premijerno izvesti kompozicije mladih bh. autora u Gradiškoj, Banjaluci, Tesliću i Sarajevu.

Djela za ovu priliku pisali su David Mastikosa iz Banjaluke i Dinko Blagojević iz Gradiške, Hanan Hadžajlić i Samir Fejzić iz Sarajeva, Jasmin Osmić iz Tuzle, Dragana Tabak iz Teslića i Dalibor Đukić iz Laktaša.

– Ideja je da izvodim dela domaćih kompozitora. To jako volim, jer je svaka savremena kompozicija za mene novi izazov, pogotovo kada ih premijerno sviram. Što više kompozicija nastane, to je domaća umetnička muzika bogatija. Samim tim veće su šanse da ta djela zažive i budu na stalnom repertoaru izvođača ili školskih, akademskih ustanova. Zato sam osmislila projekat „reUnion“, koji obuhvata kompozicije autore sve tri nacionalnosti u BiH – rekla je Kopić.

Koncerti će se, prema njenim riječima, održati u gradovima i mjestima odakle su autori.

– Sama sam radila organizaciju, od pripreme programa do osmišljavanja scene i toka koncerta. Gost će biti saksofonista Srđan Paunović iz Beograda, koji će sa mnom odsvirati par tačaka. To će ujedno biti i prilika da se publici predstavi i ovaj umetnički instrument, kroz savremeni zvuk, što kod nas i nije tako česta pojava – objašnjava Kopić.

Kompozicije su, prema njenim riječima, veoma neobične, a pored sviranja, obuhvataju performans – pkevanje i glumu.

– Imala sam odličnu saradnju sa autorima. Mnogo su mi pomogli, iako su u drugim gradovima BiH, a ja trenutno u Beogradu – navodi Kopić.

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca podržala je njen projekat i to joj, kaže, mnogo znači.

– Sjajno je kada neko vidi vaš rad i trud, a AMUS je to prepoznao i podržao me. Oni inače podržavaju domaći autorski rad – rekla je Kopić.

Saradanja sa autorima u Srbiji

– U Beogradu sarađujem sa raznim ljudima i dosta eksperimentišem sa muzikom. Nakon serije koncerata po BiH, sličan projekat od februara naredne godine nameravam da realizujem i po Srbiji, sa njihovim savremenim autorima. Želja mi je da život posvetim umjetnosti na bilo koji način, zato ću se i u budućnosti truditi da što više nastupam – rekla je Aleksandra Kopić.

(EuroBlic)

Student Igokea uzela KUP Srpske

Senzacija u Kupu Republike Srpske. Košarkaši Student Igokee su prvi put osvojili trofej tako što su u Mrkonjiću savladali favorizovanu Mladost nakon produžetka 94:84.

Robi u Banjaluci: Pamtim “ono” finale Kupa SFRJ

Novi selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki boravio je u utorak u Banjaluci, gdje je u razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske govorio o “zmajevima”, Zvezdi i Partizanu u Ligi Evrope, Hrvatskoj i Srbiji na SP u Rusiji…

Galešić potpisao za Krupu, ne igra protiv Borca

Vezni igrač Goran Galešić novi je igrač Krupe. Nakon što je u zimskom prelaznom roku raskinuo saradnju sa banjalučkim Borcem, pomenuti fudbaler je imao nekoliko ponuda, ali se na kraju odlučio da ostane u svom gradu i preseli u kanjon Vrbasa.

Banjalučanin na kladionici dobio nevjerovatnih 99 208 KM

Jedan igrač iz Banjaluke u kladionici AM Sport uplatio je dva ista tiketa sa zajedničkim dobitkom od nevjerovatnih 79 366, 80 KM ali tu nije kraj jer je usrećio i kuma koji je prepisao tiket od njega vjerujući u kumove odluke.