Mladića iz Paname oduševila Banjaluka: Pije se rakija i sluša Dubioza

Banjaluka je ovog ljeta srdačno ugostila jednog stanovnika daleke Paname. Njegovo ime je Maicky Miguel Cisneros Miranda, mladi fotograf koji je odlučio da u svom obilasku Evrope posjeti i naš grad. Nije mu dugo trebalo da zavoli Banjaluku i kako kaže vratiće se opet!

“Volim da upoznajem ljude i da se susrećem sa drugim kulturama. Obožavam istoriju i Evropa je savršena kombijacija mojih interesovanja pa je sasvim logično bila moja prva destinacija u obilasku svijeta”, priča nam naš sagovornik.

Pošto se bavi fotografijom, kako kaže, ovo putovanje predstavljalo je pravo zadovoljstvo i inspiraciju. Njegov obilazak Evrope trajao je nešto više od 35 dana, a oduševljenje seže u rasponu od famoznih građevina pa do odličnog piva od litru!

“Obišao sam Španiju, Francusku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Poljsku… i naravno vašu Banjaluku. Iz svih zemalja nosim predivne uspomene”, kaže Miguel.

Ako se pitate zašto je baš naš grad zapao za oko ovom svjetskom putniku, riješićemo vam dilemu:

“Prije par godina sam obećao svojoj prijateljici iz Banjaluke da ću doći u posjetu i tako sam ustvari i obišao ovaj dio Balkana.”

Najviše ga je oduševila priroda i “prekrasan Vrbas”.

“Prijatelji su me odveli na izlet, obišli smo Balkanu, Zelenkovac, Kameni most, Krupu na Vrbasu… bio je to dan za pamćenje. Odlično smo se proveli. Učili su me njihov jezik. Ja sam njima pričao na svom jeziku. Rekli su da me dobro razumiju zbog svih serija koje su se emitovane 90-ih godina na vašim programima”, kroz smijeh govori Miguel i dodaje:

“Dobio sam i nadimak Mićko! Jeo sam sve specijalitete vaše kuhinje, ponajviše sam zavolio pite. Jedan dan sam u kući prijatelja, kod kog sam boravio, pravio tradicionalno jelo sa mojih prostora. Tako su probali ‘Pollo con chimichurri’, ‘arroz con coco’ i guineo en tentacion’.”

Saborni hram Hrista Spasitelja ga je oduševio svojoj ljepotom, pominje i Tvrđavu Katel i Vrbas ali ističe da su najdivniji momenti njegovog boravka u našem gradu zasigurno druženje sa prijateljima:

“Ljudi u Banjaluci su veoma dragi i ljubazni, vole lijepo da se zabavljaju i uživaju u svakom danu tako da smo se dobro složili.”

Dokaz da je zaista uživao u našem gostoprimstvu je i činjenica da počinje učiti srpski jezik!

“Zvuči mi jako interesantno, a inače gajim ljubav prema jezicima tako da mi neće teško pasti. A obećao sam da ću do idućeg dolaska sa svojim prijateljima pričati na srpskom. Oni su obećali naučiti moj jezik, pa vidjećemo ko će biti uspješniji”, govori nam “Mićko” i obećava:

“Kada dođem idući put ostaću duži vremenski period kako bih mogao sve planove sa prijateljima da ispunim. Možete me očekivati za otprilike godinu dana.”

Svoje pozitivne utiske ponio je nazad u Panamu i predstavio naš grad u posebnom svjetlu svojim prijateljima! Pogledajte video i uvjerite se sami:

(Banjaluka News)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je