Najstarija populacija obilježila svoj dan: Žele samo njegu i druženje

Druženje i njega su sve što nama starima treba, poručuje najstarija populacija u RS povodom Međunarodnog dana starih.

Tako Grozda Ivanović iz Prnjavora, koja je već dvije godine u Domu penzionera Banjaluka, kaže da u domu ima raznih aktivnosti kojima ispuni dan.

“Šetamo, imamo dobru hranu i udoban smještaj. Sve što nam treba, imamo u Domu”, kaže ona i dodaje da ima i cimerku s kojom se, kako kaže, nije nikada posvađala, a i s muškim sustanarima se dobro slaže.

“Ovdje sam već godinu i po i sviđa mi se. Možemo se prošetati kad hoćemo, imamo razne aktivnosti, poput šaha i domina, i uslovi su za poželjeti, a osoblje i rukovodeći kadar su odlični”, priča Čedo Lukić koji je iz Vozuće, kod Zavidovića, došao u ovaj dom.

Prvi čovjek doma Đuro Crnomarković kaže da je prije nekoliko godina popunjenost bila 30 odsto od predviđenih kapaciteta.

“Sada je to 92 odsto, jer su od 197 mjesta 183 popunjena”, naveo je on, dodajući da je sačinjenja i lista čekanja, pogotovo za kategoriju nepokretnih lica. Povodom Međunarodnog dana starih, Dom je u nedjelju posjetio Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kako bi se upoznao o uslovima i radu ovog doma. Rekao je da će resorno ministarstvo nastaviti podržavati rad ovog doma, ali i Gerijatrijskog centra u Banjaluci.

“Veoma je važno to što ovaj dom danas u svakom smislu dobro funkcioniše i cilj nam je da pokažemo da starija populacija nije balast našem društvu”, naglasio je Savanović nakon obilaska Doma.

Sa druge strane, penzioneri i sociolozi kažu da je najstarija populacija najviše ugrožena u BiH, jer kako ističu, imaju niska primanja, žive u siromaštvu i prepušteni su sami sebi.

“Mnogo je problema koje treba riješiti, a malo je ljudi koji se zalažu za naša prava. Penzioneri žive u velikom siromaštvu i nemaju dovoljno za život”, kaže za “Nezavisne” Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, povodom Međunarodnog dana starih.

Dodaje da nemaju nade da će u bližoj budućnosti biti bolje te da nema napretka ni u materijalnom ni u duhovnom smislu.

“Briga o starijima svodi se na njihovu djecu, u koju su oni ulagali u mlađim danima i sada dolazi do uzajamnog odnosa. Ukoliko im je uskraćena njihova pomoć, žive od penzije koja je veoma niska te su prepušteni sami sebi”, navodi Vedran Francuz, sociolog iz Banjaluke.

Rješenje vidi u staračkim domovima u kojima će država obezbijediti smještaj onima koji ne mogu brinuti o sebi.

Šah

U sklopu programa organizovanog povodom Međunarodnog dana starih, održan je i šahovski meč Dječjeg šahovskog kluba “Skakač” i ekipe Doma penzionera Banjaluka.

“Protiv starijih lica uglavnom nisam igrao, ali mi se svidjelo, jer oni imaju iskustva u igranju, ali u partiji sam ipak ja pobijedio”, kazao je desetogodišnji Andrej Krčmar iz Banjaluke, kojem je šah jedan od omiljenih hobija.

(Nezavisne)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je