Ognjen Tadić definitivno formira novu stranku, i to s Nikolom Poplašenom!

Iako je Ognjen Tadić, bivši potpredsjednik Srpske demokratske stranke i aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, uporno negirao medijske najave da napušta dosadašnju partiju i osniva novi pokret, portal srpskainfo.com saznaje da se raniji kandidat opozicionog bloka u Srpskoj za predsjednika Republike definitivno opredijelio za razlaz sa SDS-om i da će uskoro formirati sopstvenu političku organizaciju.

U budućem projektu svakako je najzanimljiviji izbor najbližeg saradnika, budući da će jedna od dvije vodeće ličnosti planirane stranke biti – Nikola Poplašen, profesor Univerziteta u Banjaluci i nekadašnji predsjednik RS. Tadić je, inače, u politiku tokom devedesetih godina i ušao pod Poplašenovim patronatom, a u to vrijeme obojica su bili u Srpskoj radikalnoj stranci. Međutim, predsjednički mandat Nikole Poplašena završen je odukom OHR-a o smjeni, a nakon toga se na duži period povukao iz političke javnosti.

Međutim, početkom ovog milenijuma profesor i njegov štićenik našli su se na različitim pozicijama, jer se tokom razlaza među radikalima s ove strane Drine Tadić našao u krilu lojalnom centrali u Beogradu, dok je Poplašen bio blizak struji koja se, mimo stava Vojislava Šešelja, okrenula partnerstvu sa SDS-om i formirala novu grupaciju koju i danas predvodi Milanko Mihajlica.

Ni to nije dugo potrajalo, jer se i Tadić sredinom prošle decenije distancirao od SRS, te prvo kao savjetnik ušao u kabinet tadašnjeg predsjednika Republike i lidera Srpske demokratske stranke Dragana Čavića, a kasnije je napravio zapaženu karijeru u SDS-u. To je potrajalo sve do povlačenja Mladena Bosića sa čela ove partije i izbora Vukote Govedarice za njenog prvog čovjeka.

U tom periodu, Tadić se tri puta obraćao članovima Glavnog odbora stranke otvorenim pismima. Posljednje je objavljeno početkom jula ove godine, a u svakom je naglašeno nezadovoljstvo smjerom kojim se kreće SDS sa novim vrhom.

Sada se i tome bliži kraj, a ponovni zajednički politički nastup s Nikolom Poplašenom stavlja tačku na spekulacije u političkoj budućnosti Ognjena Tadića, od kojih su pojedine bile potpuno bizarne, poput tvrdnje da će pristupiti Nezavisnom bloku Senada Šepića, dok su druge imale više utemeljenja u realnosti, kao što je procjena da će imati blisku saradnju sa Budimirom Balabanom i odborničkim klubom „Sloboda“ u Skupštini grada Banjaluka.

Takođe, kako saznaje srpskainfo.com, u budućem političkom pozicioniranju, tandemu Tadić – Poplašen su najbliži politički potezi koje, među sadašnjim liderima Saveza za promjene, povlači Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

(srpskainfo.com)

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje

Nakon što su 2014. godine uvedene prve kotlovnice na biomasu, urađeno je poređenje s emisijom zagađenja kada je riječ o mazutu i biomasi (drvna sječka), koje je pokazalo da je zagađenje minimalno i drastično manje od onog koje je prouzrokovao mazut.

Pohodom čuvaju sjećanje na Milku Dejanović

Memorijalni pohod “Dejanović Milka 2018” biće održan u subotu na srednje zahtjevnoj stazi u dužini od 15 kilometara, od Šnjegotine Donje do planinarskog doma Krk.