Paprene kazne već prvog dana primjene novog Zakon o bezbjednosti saobraćaja

Strah od visokih kazni koje propisuje novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH natjerao je vozače da dobro otvore oči i pridržavaju se propisa, a ima i onih koji računaju na to da će im policajci prvih dana “gledati kroz prste”.

U ovo su se juče uvjerili i reporteri “Glasa Srpske”, koji su dan proveli u patroliranju sa pripadnicima saobraćajne policije CJB Banjaluka Daliborom Kutićem i Rankom Dovedenom.

Stupanje na snagu novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, koji je od juče važeći, danima je već glavna tema među vozačima, koji su se, kako priznaju i policajci, očigledno dobro upoznali s njegovim novitetima. To se ne može reći za pješake, koji ulicu prelaze sa slušalicama na ušima i razgovarajući na mobilni telefon.

Da će se i jedni i drugi za prekršaje pokušati opravdati nepoznavanjem propisa i tako nastojati da izbjegu visoke kazne, uvjerili smo se na samom početku našeg radnog dana sa policijom.

– Pa nećete mi valjda pisati kaznu prvi dan? Znam sve, trebalo je da vežem pojas, ali eto, zatekli ste me. Nemojte baš prvi dan, neka mi ovo bude opomena – rekla je Vukica Petrović, koja vozačku dozvolu ima više od tri decenije, a koju su policajci zatekli u vožnji bez vezanog pojasa.

Shvativši da će joj ovaj put prekršaj biti oprošten, prvobitno uzbuđenje zamijenio je osmijeh Petrovićeve.

Jovica Popović kontrolu je glatko prošao.

– Nas vozače dok dobro ne udare po džepu, nećemo se opametiti. Ko jednom plati kaznu vezaće pojas do kraja života – rekao je Popović i dodao da se zakona treba pridržavati, ali da su kazne za prekršaje previsoke u odnosu na plate stanovnika u RS.

Za razliku od vozača koji su se koliko-toliko informisali o propisima, pješaci uglavnom nisu ni imali pojma da su obuhvaćeni novim Zakonom o saobraćaju.

Slavojku Škrbić zatekli smo u banjalučkom naselju Borik kako sa maloljetnim sinom prelazi ulicu na pješačkom prelazu i razgovara na mobilni telefon.

Na pitanje policajca da li zna zbog čega ju je zaustavio, stidljivo je rekla da ne zna, te da joj nisu poznati propisi, niti da bi zbog prekršaja trebalo da plati kaznu od 40 KM.

Ubrzo nakon toga ugledali smo jednu Banjalučanku koja je sa slušalicama u ušima prelazila ulicu. Uprkos tome što ju je policajac nekoliko puta pokušao zaustaviti, ona se nije obazirala, jer nije čula da je zove, sve dok je nije potapšao po ramenu. Nakon što joj je objasnio da je učinila prekršaj, stidljivo je slušalice sklonila u torbu.

Biciklista Branislav Kovačević, koji je vozio sa rukama u džepovima, priznao je da nije imao pojma da to nije dozvoljeno.

– Pojma nisam imao da ne smijem ovako voziti, iako bicikl imam godinama. Od sad ruke neću pomjerati sa volana – rekao je Kovačević, nakon upozorenja da je počinio prekršaj.

Policajac Kutić, poslije prvog dana primjene novih propisa, zaključio je da je 90 odsto kontrolisanih vozača bilo vezano, što je veoma dobro.

– Najviše prekršaja činili su pješaci, koji su koristili mobilni telefon dok su prelazili kolovoz, što je po novom zakonu kažnjivo – rekao je Kutić i dodao da vjeruje da će novi zakon poboljšati bezbjednost u saobraćaju.

Bijeg iz auta

Policajac Ranko Doveden ispričao je da nijedan radni dan policajca nije isti i ne protiče mirno.

– Bila je jedna situacija kada su kolege privele djevojku koja je imala više od jednog promila alkohola u krvi, a koja je pokušavala da pobjegne. Uspjela je da izađe iz policijskog automobila, ali su je brzom intervencijom uhvatili i sproveli u stanicu – kazao je Doveden i dodao da je najteži dio posla izlazak na teren kada se desi saobraćajna nesreća.

Najčešći prekršaji u saobraćaju

Neprilagođena brzina

Nekorišćenje bezbjednosnog pojasa

Mijenjanje saobraćajne trake tokom vožnje

Vožnja unazad

Kazne

Izazivanje saobraćajne nesreće 1.000 – 5.000 KM

Vožnja sa više od 1,5 promila alkohola 400 – 1.000 KM

Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina namjestu suvozača 400 – 1.000 KM

Kretanje brzinom većom za 30 km/sat od dozvoljene 400 – 1.000 KM

Upravljanje neregistrovanim autom 400 – 1.000 KM

Vozač koji koristi mobilni telefon 100 – 300 KM

Vozač ili drugo lice koje za vrijeme vožnje ne veže pojas 100 – 300 KM

Naglo povećavanje brzine, prekomjerna buka i škripanje 50 – 250 KM

Korišćenje uređaja za ometanje radara 50 – 250 KM

Pješak koji prilikom kretanja kolovozom koristi mobilni ili ima slušalice 40 KM

(glassrpske.com)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.