Snijeg u Stričićima paralisao život!

Snijeg koji neprestano pada već puna 72 sata na platou Manjače prouzrokovao je niz problema. Visina snježnog pokrivača je 60 cm, a nanosi na pojedinim lokacijama dostižu i jedan metar. Snijeg nastavlja da pada nesmanjenim intezitetom.

– Ovdje je kolaps. Visina snježnog pokrivača je 60 cm. Putevi su mahom neprohodni, na putevima u našoj Mjesnoj zajednici, i kod nas ali u okolnim mjesnim zajednicama. Snijeg ne prestaje da pada. Zavejani smo. Znamo da snijeg u aprilu nije niko očekivao ali očekujemo da nam dežurne službe očiste puteve. Obećali su nam iz grada da će ove glavne puteve očistiti, ali je stanje loše i na nekategorisanim putevima – kaže predsjednik Savjeta MZ Stričići, Rade Božić.

Neprohodni su putevi prema Vulinima, Lokvarima, Regodićima, Antonićima, Donjim Lusićima, Čeprkalama kao i putni pravac prema Kočičevom ognjištu, dodaju u Savjetu Mjesne zajednice Stričići.

– Imamo i preko tri hiljade ovaca koje su na ispaši u Dobrnji. Nadali smo se da je zima prošli, odveli smo ih na ispašu, sada ne možemo doći do njih da im dopremimo sijeno i hranu. Situacija je ozbiljna. Nemamo nikakvih mogućnosti nego se uzdamo u Grad Banjaluku da pošalje nadležne službe da očiste puteve – apeluje Božić.

Neprohodni putni pravci prozirokvali su i probleme u odvijanju nastave na Manjači, kaže direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ u Kolima Dubravka Bosančić.

– Nastava se odvija bez većih problema samo u centralnoj školi u Kolima. U Pavićima đaci nisu dva dana išli u školu, u Stričićima ni juče ni danas nisu svi đaci stigli na nastavu pa smo bili prinuđeni da skratimo časove – kaže direktor škole Dubravka Bosančić napominjući da je o svemu obaviješteno nadležno Minsitarstvo.

U Gradskoj upravi kažu da je situacija na terenu dosta ozbiljna, te da čine sve što mogu da se putevi na području Mjesne zajednice Stričići do kraja dana pročiste.

– Linija za Stričiće je skraćena. Imamo problema sa odvijanjem autobuskog saobraćaja. Bilo je problema sa autobuskim saobraćajem i na putnom pravcu za Agino selo, gdje je sletio jedan, prazan autobus. Danas su ekipe na terenu i očekujemo da se glavni koridori pročiste. Problema je bilo i na području Mjesnih zajednica Rekavice 1 i Rekavice 2. U ovom trenutku se ti putevi čiste. Imamo i pozive građana da se čiste i neki sporedni putevi, ali mislim da neće biti potrebe za tim jer kako sada stoje stvari već sutra će biti preko deset stepeni – kaže v.d. načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

– Do kraja dana svi putni pravci na kojima se odvija autobuski prevoz biće sigurno prohodni. Imali smo malo problema da dignemo svu tu mehanizaciju koja je zvanično bila prestala sa radom, ali vas uvjeravam da će ekipe koje su već na terenu, dobro obaviti svoj posao – dodaje Sandić.

U Stričićima imaju problema i sa električnom eneregijom. Kažu češće nema nego što ima, pa se nadaju da će se isporuka električne energije tokom dana normalizovati.

(srpskacafe.com)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)