Špirić: SNSD izlazi iz odbora i komisija

spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je Izvršni komitet ove stranke odlučio da svi članovi komisija i odbora iz SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke u tim odborima i komisijama.

“OBA ne smije biti megafon jedne političke partije i da liči na bivšu bošnjačku obavještajnu službu AID. Bošnjaci sada apsolutno upravanjju ovom agencijom, a ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje”, rekao je Špirić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će SNSD o kršenju zakona o OBA pokrenuti inicijativu da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini, kako Republika Srpska ne bi bila izopštena i kako bi ta agencija počela da poštuje zakone.

“Institucije Srpske ne smiju da budu meta obavještajnog sektora. OBA treba da polaže račune i institucijama Republike Srpske jer tek tada možemo da imamo povjerenja u nju. Ona treba da radi po demokratskim principima”, istakao je Špirić.

On je naglasio da će, nakon što članovi SNSD-a podnesu ostavke u odborima i komisijama oba doma parlamenta, prepustiti da većina odluči kako će ta tijela funkcionisati.

“Ta tijela će nas morati uvažavati. Neka se onda vidi zagrljaj SDS-a i SDA. OBA mora da razmjenjuje podatke sa institucijama Srpske jer to do sada nikada nisu radili”, kaže Špirić.

On je dodao da su narušeni međuljudski odnosi u OBA i pita da li se Srbi identifikuju sa tom agencijom koja šalje akte u kojima je meta Srpska.

“To nije dobro za BiH i OBA mora da radi zakonito i poštuje međunarodne standarde”, rekao je Špirić.

On je naveo da bi Komisija za nadzor obavještajno-bezbjednosnog sektora trebalo da odlučuje o radu OBA konsenzusom.

Špirić je istakao da se u obavještajnom sektoru planira da uvede verbalni delikt, te da je u nedostatku parlamentarne kontrole obavještajni sektor “izašao izvan zakona”.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović iz SNSD-a obavijestio je juče Kolegijum Doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno–bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, dok je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dan ranije smijenio Nikolu Špirića sa čela Komisije.

(Srna)

Domaće je bolje i kvalitetnije?

Svjetski dan hrane bio je još jedan povod da se govori o domaćim proizvodima. A čini se kako je interesovanje upravo za domaće proizvode u Banjaluci sve veće. Ipak, ima prostora da se ovi proizvodi unaprijede ali i da stanovništvo postane svjesno da je domaće bolje i kvalitetnije, ističu oni koji su posjetili promociju domaćih

(VIDEO) Magija pečenog kestena

Da suša i visoke temperature, koje smo imali proteklog ljeta nisu uticale na plodove kestena, najbolje znaju Banjalučani. I ove godine, u jesenjim večerima uživaju u mirisu pečenog kestena.

Aleje i vile ogledalo Banjaluke

Drvoredi, zelene površine i objekti iz austrougarskog perioda krase dijelove ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića i to je razlog zbog kojeg su te dvije ulice proglašene nacionalnim spomenicima.

Tropic podržao rad javne kuhinje donacijom namirnica

Danas se u svijetu obilježava Dan hrane – dan posvećen podizanju svijesti o problemu današnjice – manjku hrane i broju gladnih u svijetu. Javna kuhinja Crvenog krsta grada Banja Luka od ponedjeljka do subote obezbjeđuje obroke za 435 korisnika koji nisu u mogućnosti da svakodnevno na trpezu posluže obrok svojim porodicama. U cilju pomoći rada