Špirić: SNSD izlazi iz odbora i komisija

spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je Izvršni komitet ove stranke odlučio da svi članovi komisija i odbora iz SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke u tim odborima i komisijama.

“OBA ne smije biti megafon jedne političke partije i da liči na bivšu bošnjačku obavještajnu službu AID. Bošnjaci sada apsolutno upravanjju ovom agencijom, a ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje”, rekao je Špirić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će SNSD o kršenju zakona o OBA pokrenuti inicijativu da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini, kako Republika Srpska ne bi bila izopštena i kako bi ta agencija počela da poštuje zakone.

“Institucije Srpske ne smiju da budu meta obavještajnog sektora. OBA treba da polaže račune i institucijama Republike Srpske jer tek tada možemo da imamo povjerenja u nju. Ona treba da radi po demokratskim principima”, istakao je Špirić.

On je naglasio da će, nakon što članovi SNSD-a podnesu ostavke u odborima i komisijama oba doma parlamenta, prepustiti da većina odluči kako će ta tijela funkcionisati.

“Ta tijela će nas morati uvažavati. Neka se onda vidi zagrljaj SDS-a i SDA. OBA mora da razmjenjuje podatke sa institucijama Srpske jer to do sada nikada nisu radili”, kaže Špirić.

On je dodao da su narušeni međuljudski odnosi u OBA i pita da li se Srbi identifikuju sa tom agencijom koja šalje akte u kojima je meta Srpska.

“To nije dobro za BiH i OBA mora da radi zakonito i poštuje međunarodne standarde”, rekao je Špirić.

On je naveo da bi Komisija za nadzor obavještajno-bezbjednosnog sektora trebalo da odlučuje o radu OBA konsenzusom.

Špirić je istakao da se u obavještajnom sektoru planira da uvede verbalni delikt, te da je u nedostatku parlamentarne kontrole obavještajni sektor “izašao izvan zakona”.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović iz SNSD-a obavijestio je juče Kolegijum Doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno–bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, dok je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dan ranije smijenio Nikolu Špirića sa čela Komisije.

(Srna)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.