Špirić: SNSD izlazi iz odbora i komisija

spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je Izvršni komitet ove stranke odlučio da svi članovi komisija i odbora iz SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke u tim odborima i komisijama.

“OBA ne smije biti megafon jedne političke partije i da liči na bivšu bošnjačku obavještajnu službu AID. Bošnjaci sada apsolutno upravanjju ovom agencijom, a ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje”, rekao je Špirić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će SNSD o kršenju zakona o OBA pokrenuti inicijativu da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini, kako Republika Srpska ne bi bila izopštena i kako bi ta agencija počela da poštuje zakone.

“Institucije Srpske ne smiju da budu meta obavještajnog sektora. OBA treba da polaže račune i institucijama Republike Srpske jer tek tada možemo da imamo povjerenja u nju. Ona treba da radi po demokratskim principima”, istakao je Špirić.

On je naglasio da će, nakon što članovi SNSD-a podnesu ostavke u odborima i komisijama oba doma parlamenta, prepustiti da većina odluči kako će ta tijela funkcionisati.

“Ta tijela će nas morati uvažavati. Neka se onda vidi zagrljaj SDS-a i SDA. OBA mora da razmjenjuje podatke sa institucijama Srpske jer to do sada nikada nisu radili”, kaže Špirić.

On je dodao da su narušeni međuljudski odnosi u OBA i pita da li se Srbi identifikuju sa tom agencijom koja šalje akte u kojima je meta Srpska.

“To nije dobro za BiH i OBA mora da radi zakonito i poštuje međunarodne standarde”, rekao je Špirić.

On je naveo da bi Komisija za nadzor obavještajno-bezbjednosnog sektora trebalo da odlučuje o radu OBA konsenzusom.

Špirić je istakao da se u obavještajnom sektoru planira da uvede verbalni delikt, te da je u nedostatku parlamentarne kontrole obavještajni sektor “izašao izvan zakona”.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović iz SNSD-a obavijestio je juče Kolegijum Doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno–bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, dok je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dan ranije smijenio Nikolu Špirića sa čela Komisije.

(Srna)

Krupa slavi, Borac zaglavio u blatu

Borac je poslije poraza u Bijeljini dočekao derbi meč 20. kola Premijer lige BiH protiv Krupe u lošem raspoloženju, a u još lošijem nastavlja drugi dio sezone.

Pozitivna Srpska najavila veliku proljećnu kampanju

Pokret “Pozitivna Srpska” organizuje u martu veliku proljećnu kampanju i niz značajnih događaja u kojima će učestvovati mladi i obrazovani ljudi, kao i brojne poznate ličnosti iz javnog života Srbije i Republike Srpske.