Svjetske berze u padu, najveći gubitnici tehno giganti, pojeftinila i nafta

Cijene dionica pale su prošle sedmice na svjetskim berzama što je, prema pisanju svjetskih medija, posljedica neizvjesnosti ulagača zbog porezne reforme SAD-a.

Dolar je u četvrtak prošle sedmice pao na 113,30 jena prema japanskoj valuti. Time je američka valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura danas s 1,1595 dolara porasla na 1,1640 dolara.

Cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale su između 0,2 i 0,3 posto, dok je Dow Jones oslabio za 0,5 posto na Wall Streetu, a S&P i Nasdaq su pali za 0,2 posto.

Nikkei indeks jutros je na Tokijskoj berzi bio u minusu 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jutros u 7:30 sati bio je na gubitku 0,2 posto, što je njegov prvi pad s najvišeg nivoa u posljednjih deset godina. S druge strane, indeksi na berzama u Shanghaiu i Hong Kongu porasli su za 0,1 posto.

Jutros su pale i cijene nafte. Barel je pojeftinio na američkom tržištu za 0,2 posto. Među najvećim gubitnicima prošle sedmice bile su dionice vodećih svjetskih tehnoloških kompanija poput Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka…

Naime, republikanski zastupnici u Senatu SAD-a prošle sedmice su objavili svoj prijedlog zakona koji se dosta razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Ulagače brine odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump. Prema riječima analitičara, takav scenarij ne ide u prilog dolaru.

Valutni analitičar u Western Union Business Solutions Steven Dooley upozorio je kako bi dolar mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu sprovedbe porezne reforme.

Strateg u firmi Daiwa Securities Hirakazu Kabeya smatra kako će ipak biti postignut kompromis u Senatu SAD-a.

“Ne bismo trebali biti previše pesimistični. Ukoliko se doista odgodi smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će vjerojatno biti razočarani”, rekao je Kabeya.

Republikanci u Zastupničkom domu SAD-a predložili su smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto posto, dok Senat SAD-a traži odgodu ovog prijedloga za godinu dana.

(Klix)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.