Svjetske berze u padu, najveći gubitnici tehno giganti, pojeftinila i nafta

Cijene dionica pale su prošle sedmice na svjetskim berzama što je, prema pisanju svjetskih medija, posljedica neizvjesnosti ulagača zbog porezne reforme SAD-a.

Dolar je u četvrtak prošle sedmice pao na 113,30 jena prema japanskoj valuti. Time je američka valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura danas s 1,1595 dolara porasla na 1,1640 dolara.

Cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale su između 0,2 i 0,3 posto, dok je Dow Jones oslabio za 0,5 posto na Wall Streetu, a S&P i Nasdaq su pali za 0,2 posto.

Nikkei indeks jutros je na Tokijskoj berzi bio u minusu 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jutros u 7:30 sati bio je na gubitku 0,2 posto, što je njegov prvi pad s najvišeg nivoa u posljednjih deset godina. S druge strane, indeksi na berzama u Shanghaiu i Hong Kongu porasli su za 0,1 posto.

Jutros su pale i cijene nafte. Barel je pojeftinio na američkom tržištu za 0,2 posto. Među najvećim gubitnicima prošle sedmice bile su dionice vodećih svjetskih tehnoloških kompanija poput Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka…

Naime, republikanski zastupnici u Senatu SAD-a prošle sedmice su objavili svoj prijedlog zakona koji se dosta razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Ulagače brine odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump. Prema riječima analitičara, takav scenarij ne ide u prilog dolaru.

Valutni analitičar u Western Union Business Solutions Steven Dooley upozorio je kako bi dolar mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu sprovedbe porezne reforme.

Strateg u firmi Daiwa Securities Hirakazu Kabeya smatra kako će ipak biti postignut kompromis u Senatu SAD-a.

“Ne bismo trebali biti previše pesimistični. Ukoliko se doista odgodi smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će vjerojatno biti razočarani”, rekao je Kabeya.

Republikanci u Zastupničkom domu SAD-a predložili su smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto posto, dok Senat SAD-a traži odgodu ovog prijedloga za godinu dana.

(Klix)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.