Vila Pascolo: Nebriga o nacionalnom spomeniku

vila pascolo

Vila italijanske porodice Pascolo u Banjaluci, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, potpuno je devastirana.

Zemljište oko ovog objekta je zatrpano građevinskim otpadom od nedavno završenog modernog stambeno-poslovnog objekta koji je izgrađen u neposrednoj blizini.

Tako je jedna od najljepših predratnih vila u Banjoj Luci, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada, doživjela sumrak, baš kako je to prije nekoliko godina predviđala grupa banjalučkih arhitekata sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, a koji su upozoravali gradske vlasti na loše posljedice izmjena Regulacionog plana “Centar-zapad”.

Gradske i republičke institucije tvrde da oni ne snosne nikakvu odgovornost za aktuelno stanje vile, niti obavezu da je zaštite.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su nas za sva pitanja u vezi sa ovom temom uputili na Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, gdje tvrde da jedino vlasnik imovine ili gradska inspekcija u ovom slučaju mogu djelovati.

Međutim, u banjalučkoj Gradskoj upravi objašnjavaju da se radi o privatnom posjedu, kao i da su objekti koji su pod zaštitom, u nadležnosti republičke, a ne lokalne inspekcije.

Istorija

Projektant vile nije poznat, ali objekat spada u red luksuznih individualnih stambenih objekata sa vrtom građenim u periodu između dva svjetska rata. Nakon završetka Drugog svjetskog rata u vili nastavljaju da žive nasljednici Emerichia Pacola, dok su im ostali posjedi nacionalizovani. Od 1992. godine izvršena je djelimična promjena namjene objekta, a sve do 1999. godine tu je bilo konzularno predstavništvo. Te godine objekat je devastiran, a četiri godine kasnije i prodat.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Slobodan Nagradić smatra da eventualnu sanaciju ili rekonstrukciju objekta treba da  uradi vlasnik, uz ocjenu da ovaj zavod u tom pogledu nema nikakvih nadležnosti.

“Uređenje ovog prostora je prvenstvena odgovornost vlasnika objekta i imovine. Iako se radi o kulturnom spomeniku, nije naša nadležnost da prostor renoviramo, jer mi smo zavod koji daje saglasnost na projekte,” objasnio je Nagradić.

On je podvukao da se u konkrentom slučaju radilo o izgradnji novog kompleksa u blizini zaštićenog objekta, te da bi jedino inspekcija mogla utvrditi da li je građevinski otpad odložen na propisnoj udaljenosti i ukoliko to nije slučaj, izdati nalog da se to ispravi.

Vilu je sagradio industrijalac Emerichio Pascolo iz ugledne porodice porijeklom iz Italije. Njegovi nasljednici su 2003. godine objekat prodali banjalučkom biznismenu Brani Jankoviću, sa kojim nismo uspjeli stupiti u kontakt. Janković je uz vilu, koja je zajedno sa zemljištem pod zaštitom kao nacionalni spomenik prve kategorije, sagradio stambeno-poslovni kompleks.

Kada je u junu 2013. godine usvojen novi regulacioni plan ovog područja, tadašnji gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da će vila biti “autentično sanirana ili rekonstruisana, jer je objekat pod zaštitom”.

Grupa banjalučkih arhitekata tada je upozoravala nadležne da su građevinske intervencije oko zaštićenog objekta suprotne Zakonu o kulturnim dobrima RS, kao i Zakonu o sprovođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

“Brutalno i nepovratno, degradirano je zaštićeno područje jednog nacionalnog spomenika,” poručili su oni tada u otvorenom pismu.

vila pascolo banjaluka

dvoriste vila pascolo

vila paskolo

paskolo banjaluka

(Mondo / Foto: Vedran Ševčuk)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)