Vrhovac okrenuo leđa Mišićevoj

ranka misic

Sindikat uprave RS otkazao je juče povjerenje predsjednici Saveza sindikata RS Ranki Mišić da zastupa njihove interese ustvrdivši da je radila protiv interesa radnika.

Zaključak je donesen na sjednici Republičkog odbora Sindikata uprave čiji su čelnici iznijeli niz kritika na račun Mišićeve, koja im je uzvratila optužbom za političku kohabitaciju. Kulminacija sukoba koji traje već neko vrijeme dolazi uoči izbora u Savezu sindikata RS.

– Rad Saveza sindikata RS u protekle četiri godine bio je kontraproduktivan, jer nije učestvovao u raspravi o Zakonu o radu, koji je ipak donesen. Savez sindikata je uputio 76 amandmana na Zakon o radu, a nije učestvovao u raspravi. Nije sklopljen ni opšti kolektivni ugovor – istakao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

On je postavio pitanje odgovornosti navodeći da lider mora biti odgovoran za organizaciju koju vodi, pa čak i ako ima pritisak sa strane.

– Protiv Ustava je i to što nisu formirane unije sindikata budžetskih korisnika, ni unije sindikata industrijskih i proizvodnih radnika, niti su imenovani potpredsjednici kako se ne bi moglo pregovarati kako treba sa Unijom udruženja poslodavaca i sa Vladom – rekao je Vrhovac.

Potpredsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da će pozvati sve granske sindikate koji dijele njihovo mišljenje da im se pridruže u inicijativi za reformu Saveza sindikata RS.

– Savez sindikata koji radi na retrogradan način nikome nije potreban osim grupi pojedinaca koji ostvaruju korist zbog pozicije na kojoj se nalaze. Radničkoj klasi RS nije potreban Savez sindikata koji će svoj statut staviti pod noge i iz toga izvlačiti samo ono što njemu odgovara, a da se oglušava o zahtjeve sopstvenih članica – rekao je Marić.

Mišićeva je rekla da predsjednik Saveza sindikata RS radi isključivo u skladu sa Statutom.

– Trenutno obavljam posao koji je važan za radnike i ne želim da komentarišem političku kohabitaciju pojedinih sindikata – naglasila je Mišićeva koja je na čelu Saveza sindikata već 12 godina.

Kongres Saveza sindikata biće održan 1. jula, a u granskim sindikatima uglavnom nisu bili raspoloženi da govore o tome da li će podržati Mišićevu da po četvrti put bude izabrana za novog sindikalnog vođu. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da do izbora ima vremena i da se bave važnijim poslovima.

– Sindikat uprave ima svoju politiku i rukovodstvo, a mene političke konotacije pojedinih kolega ne interesuju. Mi ćemo reći svoje kada za to dođe vrijeme – kaže Granulić.

Sindikat pravosuđa tražiće putem ankete među članovima odgovor na pitanje ko treba da vodi Savez sindikata.

– Napravićemo anketu i vidjeti da li Mišićeva ima povjerenja ili će biti predložen neko novi i ko bi to mogao da bude. Ne možemo ništa da prejudiciramo – rekao je prvi čovjek Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

U Sindikatu metalne industrije i rudarstva RS kažu da je Savez sindikata potreban RS.

– Trenutno nemamo vremena da se bavimo izbornim kongresom i personalnim rješenjima. O tome će odlučiti delegati – rekao je predsjednik tog granskog sindikata Tane Peulić.

Sindikat uprave zakazao je svoju izbornu skupštinu za 23. maj kada će biti biran novi predsjednik.

Isplata dugovanja

Tomislav Vrhovac je kazao da je Republički odbor Sindikata uprave RS prihvatio da dug za period od 2011. do 2015. godine za koji prosvjetni radnici nisu podnijeli tužbe bude isplaćen tokom dva mjeseca, a da se nakon toga ide u izmirenje svih ostalih obaveza za budžetske korisnike nastalih u 2015. i 2016. godini u 12 jednakih rata.

– Biće nastavljeni pregovori o načinu izmirenja dugovanja onima koji su dobili presude ili su dobili na osnovu mirnog rješavanja radnog spora – kaže Vrhovac.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je ponuda da dug za naknade, koji se uglavnom odnosi na radnike u prosvjeti, bude isplaćen u ratama, jedini realan i moguć način i da će Vlada krenuti sa isplatom ovog i sljedećeg mjeseca i ako izostane dogovor sa sindikatom.

(glassrpske.com)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)