Vrhovac okrenuo leđa Mišićevoj

ranka misic

Sindikat uprave RS otkazao je juče povjerenje predsjednici Saveza sindikata RS Ranki Mišić da zastupa njihove interese ustvrdivši da je radila protiv interesa radnika.

Zaključak je donesen na sjednici Republičkog odbora Sindikata uprave čiji su čelnici iznijeli niz kritika na račun Mišićeve, koja im je uzvratila optužbom za političku kohabitaciju. Kulminacija sukoba koji traje već neko vrijeme dolazi uoči izbora u Savezu sindikata RS.

– Rad Saveza sindikata RS u protekle četiri godine bio je kontraproduktivan, jer nije učestvovao u raspravi o Zakonu o radu, koji je ipak donesen. Savez sindikata je uputio 76 amandmana na Zakon o radu, a nije učestvovao u raspravi. Nije sklopljen ni opšti kolektivni ugovor – istakao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

On je postavio pitanje odgovornosti navodeći da lider mora biti odgovoran za organizaciju koju vodi, pa čak i ako ima pritisak sa strane.

– Protiv Ustava je i to što nisu formirane unije sindikata budžetskih korisnika, ni unije sindikata industrijskih i proizvodnih radnika, niti su imenovani potpredsjednici kako se ne bi moglo pregovarati kako treba sa Unijom udruženja poslodavaca i sa Vladom – rekao je Vrhovac.

Potpredsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da će pozvati sve granske sindikate koji dijele njihovo mišljenje da im se pridruže u inicijativi za reformu Saveza sindikata RS.

– Savez sindikata koji radi na retrogradan način nikome nije potreban osim grupi pojedinaca koji ostvaruju korist zbog pozicije na kojoj se nalaze. Radničkoj klasi RS nije potreban Savez sindikata koji će svoj statut staviti pod noge i iz toga izvlačiti samo ono što njemu odgovara, a da se oglušava o zahtjeve sopstvenih članica – rekao je Marić.

Mišićeva je rekla da predsjednik Saveza sindikata RS radi isključivo u skladu sa Statutom.

– Trenutno obavljam posao koji je važan za radnike i ne želim da komentarišem političku kohabitaciju pojedinih sindikata – naglasila je Mišićeva koja je na čelu Saveza sindikata već 12 godina.

Kongres Saveza sindikata biće održan 1. jula, a u granskim sindikatima uglavnom nisu bili raspoloženi da govore o tome da li će podržati Mišićevu da po četvrti put bude izabrana za novog sindikalnog vođu. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da do izbora ima vremena i da se bave važnijim poslovima.

– Sindikat uprave ima svoju politiku i rukovodstvo, a mene političke konotacije pojedinih kolega ne interesuju. Mi ćemo reći svoje kada za to dođe vrijeme – kaže Granulić.

Sindikat pravosuđa tražiće putem ankete među članovima odgovor na pitanje ko treba da vodi Savez sindikata.

– Napravićemo anketu i vidjeti da li Mišićeva ima povjerenja ili će biti predložen neko novi i ko bi to mogao da bude. Ne možemo ništa da prejudiciramo – rekao je prvi čovjek Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

U Sindikatu metalne industrije i rudarstva RS kažu da je Savez sindikata potreban RS.

– Trenutno nemamo vremena da se bavimo izbornim kongresom i personalnim rješenjima. O tome će odlučiti delegati – rekao je predsjednik tog granskog sindikata Tane Peulić.

Sindikat uprave zakazao je svoju izbornu skupštinu za 23. maj kada će biti biran novi predsjednik.

Isplata dugovanja

Tomislav Vrhovac je kazao da je Republički odbor Sindikata uprave RS prihvatio da dug za period od 2011. do 2015. godine za koji prosvjetni radnici nisu podnijeli tužbe bude isplaćen tokom dva mjeseca, a da se nakon toga ide u izmirenje svih ostalih obaveza za budžetske korisnike nastalih u 2015. i 2016. godini u 12 jednakih rata.

– Biće nastavljeni pregovori o načinu izmirenja dugovanja onima koji su dobili presude ili su dobili na osnovu mirnog rješavanja radnog spora – kaže Vrhovac.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je ponuda da dug za naknade, koji se uglavnom odnosi na radnike u prosvjeti, bude isplaćen u ratama, jedini realan i moguć način i da će Vlada krenuti sa isplatom ovog i sljedećeg mjeseca i ako izostane dogovor sa sindikatom.

(glassrpske.com)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri