Vrhovac okrenuo leđa Mišićevoj

ranka misic

Sindikat uprave RS otkazao je juče povjerenje predsjednici Saveza sindikata RS Ranki Mišić da zastupa njihove interese ustvrdivši da je radila protiv interesa radnika.

Zaključak je donesen na sjednici Republičkog odbora Sindikata uprave čiji su čelnici iznijeli niz kritika na račun Mišićeve, koja im je uzvratila optužbom za političku kohabitaciju. Kulminacija sukoba koji traje već neko vrijeme dolazi uoči izbora u Savezu sindikata RS.

– Rad Saveza sindikata RS u protekle četiri godine bio je kontraproduktivan, jer nije učestvovao u raspravi o Zakonu o radu, koji je ipak donesen. Savez sindikata je uputio 76 amandmana na Zakon o radu, a nije učestvovao u raspravi. Nije sklopljen ni opšti kolektivni ugovor – istakao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

On je postavio pitanje odgovornosti navodeći da lider mora biti odgovoran za organizaciju koju vodi, pa čak i ako ima pritisak sa strane.

– Protiv Ustava je i to što nisu formirane unije sindikata budžetskih korisnika, ni unije sindikata industrijskih i proizvodnih radnika, niti su imenovani potpredsjednici kako se ne bi moglo pregovarati kako treba sa Unijom udruženja poslodavaca i sa Vladom – rekao je Vrhovac.

Potpredsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da će pozvati sve granske sindikate koji dijele njihovo mišljenje da im se pridruže u inicijativi za reformu Saveza sindikata RS.

– Savez sindikata koji radi na retrogradan način nikome nije potreban osim grupi pojedinaca koji ostvaruju korist zbog pozicije na kojoj se nalaze. Radničkoj klasi RS nije potreban Savez sindikata koji će svoj statut staviti pod noge i iz toga izvlačiti samo ono što njemu odgovara, a da se oglušava o zahtjeve sopstvenih članica – rekao je Marić.

Mišićeva je rekla da predsjednik Saveza sindikata RS radi isključivo u skladu sa Statutom.

– Trenutno obavljam posao koji je važan za radnike i ne želim da komentarišem političku kohabitaciju pojedinih sindikata – naglasila je Mišićeva koja je na čelu Saveza sindikata već 12 godina.

Kongres Saveza sindikata biće održan 1. jula, a u granskim sindikatima uglavnom nisu bili raspoloženi da govore o tome da li će podržati Mišićevu da po četvrti put bude izabrana za novog sindikalnog vođu. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da do izbora ima vremena i da se bave važnijim poslovima.

– Sindikat uprave ima svoju politiku i rukovodstvo, a mene političke konotacije pojedinih kolega ne interesuju. Mi ćemo reći svoje kada za to dođe vrijeme – kaže Granulić.

Sindikat pravosuđa tražiće putem ankete među članovima odgovor na pitanje ko treba da vodi Savez sindikata.

– Napravićemo anketu i vidjeti da li Mišićeva ima povjerenja ili će biti predložen neko novi i ko bi to mogao da bude. Ne možemo ništa da prejudiciramo – rekao je prvi čovjek Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

U Sindikatu metalne industrije i rudarstva RS kažu da je Savez sindikata potreban RS.

– Trenutno nemamo vremena da se bavimo izbornim kongresom i personalnim rješenjima. O tome će odlučiti delegati – rekao je predsjednik tog granskog sindikata Tane Peulić.

Sindikat uprave zakazao je svoju izbornu skupštinu za 23. maj kada će biti biran novi predsjednik.

Isplata dugovanja

Tomislav Vrhovac je kazao da je Republički odbor Sindikata uprave RS prihvatio da dug za period od 2011. do 2015. godine za koji prosvjetni radnici nisu podnijeli tužbe bude isplaćen tokom dva mjeseca, a da se nakon toga ide u izmirenje svih ostalih obaveza za budžetske korisnike nastalih u 2015. i 2016. godini u 12 jednakih rata.

– Biće nastavljeni pregovori o načinu izmirenja dugovanja onima koji su dobili presude ili su dobili na osnovu mirnog rješavanja radnog spora – kaže Vrhovac.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je ponuda da dug za naknade, koji se uglavnom odnosi na radnike u prosvjeti, bude isplaćen u ratama, jedini realan i moguć način i da će Vlada krenuti sa isplatom ovog i sljedećeg mjeseca i ako izostane dogovor sa sindikatom.

(glassrpske.com)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.