Politika 31.12.2020.

Јujić: Najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, materijalna šteta nadoknadiva

ČITANJE: 2 minute

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je danas u Kostajnici da je najvažnije da u ovoj opštini nije bilo ljudskih žrtava, te da se može nadoknaditi sva materijalna šteta nastala nakon zemljotresa koji se dogodio u Hrvatskoj, a osjetio u regionu.

Јujićeva, koja je danas posjetila Kostajnicu, rekla je da je materijalna šteta velika, te podsjetila da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 300.000 KM za ovu opštinu, te 100.000 KM za Kozarsku Dubicu za saniranje ovih šteta.

– Pozvala bih sve sugrađane koji su u mogućnosti da pomognu građanima Kostajnice, jer oko 30 porodica nema uslove da se vrate u svoje stambene objekte i svaka pomoć je dobrodošla – rekla je Јujićeva novinarima.

Ona je pohvalila zalaganje načelnika Kostajnice Nikole Јanjetovića koji je uspio da sa svojim saradnicima u zgradi Opštine, koja je veoma oštećena, osposobi rad matične službe, koja je u direktnoj nadležnosti resornog ministarstva.

– Veoma je bitno da građani mogu da ostvare svoja prava i da imaju adekvatnu uslugu u matičnoj službi. Raduje me i što će sutra biti održano vjenčanje – rekla je Јujićeva.

Ona je zamolila građane i da u narednom periodu poštuju epidemiološke mjere, te da novogodišnje praznike proslave u krugu svoje porodice.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je da su ekipe na terenu i da nastavljaju rad na pregledu terena i utvrđivanju koji objekti nisu uslovni za stanovanje.

– Danas smo zgradu Opštine stavili u funkciju i ona je trenutno bezbjedna. Nastavljamo sa pregledom objekata, skidanjem dimnjaka i popravkom krovišta – rekao je Јanjetović.

On je pozvao i lokalne zajednice u okruženju da slanjem pripadnika lokalne jedinice civilne zaštite pomognu ovoj opštini u saniranju štete.

– Nemamo dovoljno ljudi, a ni vrijeme nam ne ide na ruku, te je potrebno što prije završiti sve – rekao je Јanjetović.

Vršilac dužnosti Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da u Kostajnici danas radi 30 pripadnika Uprave podijeljenih u dva tima, te da će sutra stići i pojačanje iz Bijeljine.

– Vremenski uslovi su loši, ali nam je prioritet da pomognemo građanima. Danas radimo na visinskim zonama, a ono što je specifično za Kostajnicu je veliki broj oštećenja, te se procjenjuje da je materijalna šteta više od tri miliona KM – rekao je Novitović.

(Srna)