Vijesti 01.03.2021.

1.mart: U Federaciji BiH praznik, u Srpskoj običan radni dan

ČITANJE: 4 minute

Dok većina građana Federacije BiH koristi neradni dan i obilježava Dan nezavisnosti BiH, u Republici Srpskoj danas je dan kao i svaki drugi.  1.mart je u Federaciji neradni dan. U Republici Srpskoj je običan radni dan.

Političke vođe RS i ove godine su uoči 1. marta poručile da srpski narod i Republika Srpska nikad neće priznati ovaj datum kao dan nezavisnosti BiH.

Prije 29 godina na referendumu većina stanovnika Bosne i Hercegovine (osim pripadnika srpskog naroda koji su odlučili bojkotovati referendum ) se opredijelila za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Odluku o odvajanju od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i proglašenju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine podržalo je 99 posto građana među onima koji su izašli na referendum.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Izetbegović: Sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom ciljevi kojima težimo

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, poručio je da su sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom vrijednosti i ciljevi kojim svaki normalan narod teži.

Nakon polaganja cvijeća, Izetbegović je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan nezavisnosti.

– Mislim da će, nažalost, trebati vrijeme i da će vrijeme uraditi ono što ne mogu da urade političari i da ćemo doći do onoga što je normalno, a to je da volite svoju zemlju, da je poštujete, da volite njeno ime, da poštuje komšije s kojim ste odrasli, to u ovom času nije tako – kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje da li će mlađe generacije dočekati da sva tri člana Predsjedništva BiH i sve stranke u BiH Dan nezavisnosti obilježe na jedinstven način, prenosi Anadolija.

Smatra da “sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom su vrijednosti i ciljevi kojim svaki normalan narod teži”.

– Mi smo to postigli. Prije 29 godina smo krenuli u tom smjeru i mi to danas imamo. To će generacije koje dolaze cijeniti jer naši preci su stotinama godina, po komandi nekih centara iz udaljenih gradova, išli ginuli i rasijavali kosti diljem svijeta i to se nikada više neće ponoviti i to je veliko. Za tu stvar smo se izborili, da vladamo vlastitom sudbinom, da o sebi odlučujemo, da smo slobodni ljudi – rekao je Izetbegović.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Američka ambasada čestitala Dan nezavisnosti: Ostajemo posvećeni snažnom partnerstvu i prijateljstvu sa BiH

Američka ambasada u BiH na svom zvaničnom Instragram profilu čestitala je našim građanima Dan nezavisnosti.

– Sretan vam Dan nezavisnosti BiH! Sjedinjene Države ostaju posvećene snažnom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, podržavanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i radujemo se jačanju odnosa između naše dvije zemlje u godinama koje dolaze – stoji u čestitici Američke ambasade.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели U.S. Embassy BiH (@usembassybih)

Čović čestitao Dan nezavisnosti BiH uz poruku o slobodi, konstitutivnosti i evropskom putu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i tim povodom poslao poruku svim građanima.

“Dan nezavisnosti BiH podsjeća nas na začetak slobodne BiH kao domovine tri jednakopravna konstitutivna naroda satkane po mjeri svih njenih građana. Nastavljamo braniti vrijednosti utkane u naše temelje, posvećeni miru, napretku i euroatlantskom putu. Sretan Dan nezavisnosti”, napisao je Čović na svom Twitter profilu.

Poruku za Dan nezavisnosti BiH poslali su i drugi politički lideri pa je tako Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao da je uvjeren da će proći otpor prema ovom prazniku.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović na ovaj dan su poručili da je borba za državu počela 1. marta, ali da još traje.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je 1. mart 1992. u stvari bio prvi pucanj u BiH, a sve što je uslijedilo bila je posljedica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri ravnopravna naroda u BiH.

(E.M)