Magazin 02.02.2016.

10 činjenica zašto je dobro imati prijatelja iz djetinjstva!

ČITANJE: 2 minute
prijatelj iz djetinjstva
Prijatelj iz djetinjstva je jedna vrsta najstabilnije formirane veze koju imamo. Ali ne samo to… Osim što je potpora i podrška u svemu, on je i veliki izgraditelj naše ličnosti.

Pokazujemo vam 10 stvari zbog kojih trebate biti zahvalni svom prijatelju.

1. Prijatelj iz djetinjstva te uči povjerenju

Kada nam prijatelj saopšti određene stvari, lakše ih prihvatamo. Navike koje smo stvorili sa njima, utiču pozitivno na naš mozak.

2. Poznaju vašu snagu i slabosti

Oni poznaju svaki djelić vas jer su prisustvovali vašem razvijanju. Oni najbolju poznaju vaše slabosti i ne iskorišćavaju ih. Njeguju to što sa njima dijelite nježnu iskrenost i ostaju vijerni.

3. Oni podižu naše samopoštovanje od adolescencije do zrele faze

Istraživanja pokazuju da adoloescenti sa jakim prijateljskim vezama imaju razvijeniji sistem prilagođavanja i veće samopoštovanje. U doba adolescencije ovakva vrsta podrške je od presudnog značaja za nas. Njihovi dobronamjerni savjeti vas mogu vratiti na pravi put. Ali, prijateljtsvo je istom mjerom značajno i u godinama koje dolaze.

 

4. Njihova emocionalna podrška traje do duboke starosti

Osjećaj pripadnosti među prijateljima povećava naše blagostanje. Zbog njega postajemo empatični, skloni zdravom zaključivanju, komunikativni, i u svakom smislu psihološko i kognitivno zdrave osobe.

5. Oni nam pomažu da izađemo iz “sigurne zone”

Ko vas je ubijedio da se popnete na visoko drvo kada ste bili dijete? Prijatelj naravno…Oni nam pomažu da uradimo stvari koje ne bismo sami, te je život uz njih mnogo bogatiji.

6. Oni su upoznati sa odnosima u porodici

Znaju kom ste članu porodice najviše privrženi. Imaju jedinstveni uvid u vaše porodične odnose kao niko drugi. Poznaju temelje vašeg vaspitanja, i ne odvlače vas od toga.

7. Uvijek ćete biti povezani pošto ste iz istog mjesta

Život se razvija neobičnim tokom i nekada nam se putevi raziđu. Bez obzira na geografsku udaljenost, preko njega ćete biti povezani sa svojim rodnim krajem.

8. Vidjeli su vas kroz nevolje

U “crnim” danima u pomoć pritrčavaju prijatelji. Oni dijele uspomene s vama i poznaju vaše traume. Saslušaće vas, posavjetovati i podići će nivo prijateljstva za još jedan stepen.

9. Vaši pogledi mogu biti blaži

S obzirom na to da se družite od malena, vaši stavovi oko pojedinih stvari su slični. Dijelite dosta zajedničkog mišljenja i na svijet gledate jednim očima.

10. Dijelite zajednička iskustva lakše nego sa drugima

Igrate se zajedno u dvorištu,idete u istu školu, razgovarate o fakultetima, dijelite iskustva iz veze ili braka. Vi dijelite sve! Jednom riječju – vi ste najbolji prijatelji.

(Kurir)