Vijesti 31.12.2015.

10 ekstremnih predviđanja za 2016.

ČITANJE: 5 minuta
novac
Sakso Banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je godišnji set “Ekstremnih predviđanja“ za nastupajuću godinu.

To je grupa od 10 neizvesnih, ali ipak pomalo potcjenjenih događaja, koji bi mogli da imaju značajne posledice na dešavanja na finansijskom tržištu na početku 2016.

Kao i uvijek predviđanja obuhvataju dešavanja na tržištima i lokacijama širom svijeta; počev od drastičnog povratka cijene nafte na cijenu od USD 100 za barel, pa do „jednoroga“ iz Silikonske doline koji se ponovo vraćaju u mit. U ostale tvrdnje spada i rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američki dolar/evro, Olimpijske igre koje će pokrenuti ubrzani oporavak Brazila i kolaps korporativnih obveznica.

Glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen je tim povodom prokomentarisao: “Blizu smo kraja paralize paradigme koja je do sada dominirala strateškim odgovorima na globalnu finansijsku krizu. Kvantitativno popuštanje i druge forme intervencija nisu uspjele. Kina je u tranziciji, a geopolitičke tenzije su složene kao i uvijek. Marginalni trošak novca raste, kao i nestabilnost i neizvjesnost. Ovogodišnja predviđanja smo postavili u odnosu na ove okolnosti.“

– Ekstremna predviđanja Sakso banke su i dalje vježba pronalaženja deset relativno kontroverznih i međusobno nepovezanih ideja koje bi mogle da preokrenu investicioni svijet naglavačke. Korisno je vidjeti kako Ekstremna predviđanja podgrijavaju maštu naših klijenata i podstiču stalnu debatu; upravo je ovaj proces rasprave i razmišljanja, koji se suprotstavlja uvriježenim stavovima, suština već uhodane tradicije Sakso banke kojom se nastoji da se skrene pažnja na ono što je nedokučivo- dodao je Stin Jakobsen.

Pogledajte Ekstremna predviđanja Sakso banke za 2016:

1. Smjer kretanja odnosa EURUSD? Biće 1,23 …

Evropa je suočena sa ogromnim suficitom tekućeg računa, a niska inflacija, po logici makroekonomije, bi trebalo da znači jaču valutu, a ne slabiju. Trka do dna je prošla cijeli krug,

Nova kompanija koja je procijenjena na više od milijardu USD prije izlaska u javnost. Mnogobrojni su primjeri startup tehnoloških kompanija koje su nazvane jednorozima. što znači da smo se opet vratili na slabiji američki dolar što je direktan ishod politike kamatnih stopa SAD.

2. Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20%

Do kraja 2016. porast tražnje za naftom i neprimjereno spor rast kamatnih stopa u SAD prouzrokovaće rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američkog dolara/evra u 2016.

3. Jednorozi iz Silokonske doline prizemljeni

Za Silikonsku dolinu 2016. će ličiti na 2000. jer će veliki broj startapa odlagati monetizaciju i zamjenu za opipljive poslovne modele tražiti u osvajanju što većeg broja i pokušaj dostizanja kritične mase.

4. Olimpijske igre koje će ubrzano pokrenuti oporavak zemalja u razvoju predvođenih Brazilom

Stabilizacija, investiciono ulaganje u Olimpijske igre i umerene reforme će dovesti do poboljšanja raspoloženja u Brazilu, a izvoz zemalja u razvoju će biti potpomognut nižim kursom domaćih valuta. Rezultat: dionice vezane za zemlje u razvoju će imati sjajnu godinu – ostvarivaće veće prinose od obveznica i deonica drugog porekla.

5. Demokrate zadržavaju predsjedničku poziciju i 2016. ponovo osvajaju većinu u Kongresu

Republikanska partija se kreće između moći i dramatične slabosti dok se odigravaju rascjepi uslijed unutrašnje borbe oko budućeg smera partije. Ovo će dovesti do trijumfalne pobjede Demokratske stranke koja uspješno sprovodi kampanju „izađi na glasanje“ sa generacijom Y (millennnials) koji će izaći na glasnje u velikom broju jer su frustrirani političkim bezizlaznim položajem i slabim izgledima za pronalaženje posla tokom posljednjih osam godina.

6. Uznemirenost zemalja OPEK će na kratko povratiti naftu na cijenu od USD 100 za barel

Cena OPEK-ove korpe sirove nafte pala je na najniži nivo od 2009. i nelagodnost kako među siromašnijim tako i među bogatijim članovima kartela oko strategije „snabdi i vladaj“ nastavlja da raste. Dugo očekivani znak ubrzanog usporavanja proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a konačno počinje da se javlja. Prikladno podržan, OPEK je iznenadio tržište sa smanjenjem proizvodnje. Porast cijene dovodi do brzog oporavka i investitori se otimaju da ponovo uđu na tržište dugoročno – približavajući opet cenu na USD 100 za barel.

7. Srebro će se osloboditi okova zlata i porasti za 33%

Tokom 2016. će se ponovo vratiti povjerenje u srebro. Politička težnja ka smanjenju emisije ugljen-diksida podržavanjem obnovljivih izvora energije će dovesti do povećane industrijske tražnje za ovim metalom, jer se upotrebljava u proizvodnji solarnih ćelija. Tako će doći do povećanja cijene srebra za trećinu, ostavljajući druge metale iza.

8. Agresivni FED će dovesti do kolapsa globalnih korporativnih obveznica

Krajem 2016. će predsednica FED-a Dženet Jelen (Janet Yellen) krenuti sa agresivnijim povećanjem kamatnih stopa, pokrenuvši tako veliku rasprodaju na svim važnijim tržištima obveznica jer će prinosi početi da rastu. Kako su djelovi bankarskih i brokerskih bilansa stanja namjenjenih trgovanju obveznicama i trgovanju na berzi skoro nestali, jedan od vitalnih djelova u funkcionisanju tržišta jednostavno nije tu. Do tog zaključka se dolazi suviše kasno i nastupa bjeg cjelokupne strane kupovine u paničnu rasprodaju bez povratka, dok veoma napredni modeli rizika naglo skreću ka najvišem nivou uzbune.

9. El Ninjo pokreće rast inflacije

Sljedeće godine uticaj El Ninja će biti najjači do sada i prouzrokovaće nedostatak vlage u mnogim oblastima jugoistočne Azije i suše u Australiji. Slabiji prinosi poljoprivrednih proizvoda će ograničiti snabdevanje u vremenu kada potražnja još raste posle globalne ekonomske ekspanzije. Ishod će biti porast Blumbergovog poljoprivrednog indeksa za 40% što će doprinjeti preko potrebnom inflatornom pritisku.

10. Nejednakost se ipak posljednja smije tržištu luksuznih roba

Suočena sa rastućom nejednakošću i nezaposlenošću od preko 10%, Evropa razmatra uvođenje osnovnog jedinstvenog prihoda kako bi osigurala da svi građani mogu sebi da priušte zadovoljenje osnovnih potreba. U društvu koje u većoj mjeri teži egalitarizmu, druge vrednosti se promovišu, potražnja za luksuznom robom brzo opada – a taj sektor propada.

(B92)