Magazin 15.11.2015.

10 stvari koje niste znali o Keniji

ČITANJE: 2 minute

Kenija 1

Uz Indijski okean, protežu se stotine kilometara obale prelijepe i jedinstvene Kenije…

Priča iza imena

O tome kako je ova zemlja dobila ime postoji nekoliko teorija. Po jednoj od njih, ovaj naziv potiče od imena planine Kirinjaga („božje počivalište“ ili „božja palata“) na jeziku naroda Kikuju. Po drugoj, dobila je ime po hebrejskom „kenija“ koje označava rog neke životinje.

Predivna priroda

U Keniji možete posjetiti čak 23 nacionalna parka, 14 nacionalnih rezervata i sedam morskih parkova. Jedno od najljepših mjesta je svakako Nacionalni park „Masai Mara“, dom brojnih veličanstvenih vrsta poput lavova, geparda, leoparda, hijena i tako dalje. Pored toga, u njoj žive i ugrožene vrste, među kojima su, recimo, crni nosorozi.

Kenija 4

Bogata istorija

U ovoj zemlji pronađen je očuvan skelet homo erektusa nazvan „Dečak iz Turkane“ koji je star 1,6 miliona godina i pokazuje da je ovo tlo bilo naseljeno i duže nego što se vjerovalo. Međutim, to otkriće nije ništa u odnosu na fosilizovane ostate hominida pronađenim u brdima Tugen starim između 5,8 i 6,2 miliona godina!

Diverzitet

Kenijom ne dominira nijedna etnička grupa iako ih u njoj živi najmanje sedam, a svaka od njih sastoji se od mnogo plemena.

Kenija 2

Žene Kenije

Prva Afrikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu bila je stanovnica Kenije profesorka Vangari Matai, koja je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svoje strastvene borbe za očuvanje prirode, ženska prava i konzervaciju.

Zemlja ratnika

Čuveno pleme Masai živi na teritoriji Kenije i Tanzanije, a procjenjuje se da ono danas ima oko miliona članova. Riječ je o narodu koji njeguje kult ratnika i uprkos svim izazovima čuva stare tradicije u vezi s time kako se pristupa ovoj elitnoj grupi.

Brzonogi Kenijci

Stanovnici ove zemlje nerijetko osvajaju medalje na trkama širom svijeta. Ipak, najbržima među njima se smatraju pripadnici plemena Kalendžin, a mnogi vjeruju da svoju brzinu duguju specifičnom načinu ishrane, dok ima i onih koji ističu genetiku kao presudan faktor.

Lijevom trakom

S obzirom na to da je Kenija do 1963. godine bila britanska kolonija, nije iznenađujuće to što se saobraćaj odvija istovijetno kao u ovoj zemlji, baš kao što su i volani u istom dijelu automobila – osim kada je riječ o ambulantnim, vatrogasnim i vladinim vozilima.

(Nacionalna Geografija)