Biznis 22.12.2015.

10 stvari koje su zabranjene na radnom mjestu

ČITANJE: 2 minute
posao-intervju
Ukoliko tek počinjete da radite na novoj poziciji, ili u novoj kompaniji, a i ako ste već dugo zaposleni, nije loše da saznate ili ponovite kakvo je ponašanje apsolutno zabranjeno na radnom mjestu.

1. Na posao ne možete da dolazite obučeni kao za izlazak. Čak i ako vaše radno mjesto nema strogo određena pravila koja se tiču odjeće, uvijek morate da izgledate profesionalno.

2. Ukoliko vas ni na koji način ne ugrožavaju, nemojte se žaliti na tuđe loše radne navike, jer to nije dobar preduslov za korektne kolegijalne odnose.

3. Niko drugi osim vas samih ne može da rješava probleme koje imate na poslu. Budite spremni na to da ćete ponekad imati konflikt sa kolegama koji samo vi možete da riješite.

4. Iako je vaš tim na poslu opušten i uvijek spreman za šalu, pred šefovima i klijentima treba da njegujete profesionalni odnos.

5. Aktivno korišćenje Fejsbuka i Instagrama tokom radnog vremena nije poželjno. Drugima će djelovati kao da ništa ne radite, dok se ostali trude.

6. Isto važi i za telefoniranje i slanje poruka. Budite sigurni da vas neko posmatra, iako vam se možda na prvi pogled ne čini tako.

7. Prepričavanje izlazaka i privatnih problema pred svima apsolutno je zabranjeno! To sve može da sačeka kraj radnog vremena.

8. Ako imate problem sa nekim od kolega, riješite ga nasamo s osobom s kojom ga imate. Osim u slučaju kada stvari potpuno izmaknu kontroli – tada imate pravo da se obratite šefu za savjet i pomoć.

9. Podrazumijeva se da ćete nekad i pogriješiti, ali morate naučiti da priznate grešku.

10. Ukoliko se od vas očekuje timski rad, onda “igrajte po pravilima” i nemojte ni sebi ni drugima otežavati posao.

(NN)