Magazin 07.04.2016.

11 filmova koje treba da pogledate tokom aprila i maja

ČITANJE: 4 minute
film
Stižu nam novi filmski naslovi koji će upotpuniti vaše proljećne večeri! Spremite kokice.

1. Everybody Wants Some: Nakon velikog uspjeha filma Boyhood, Richard Linklater se vraća romantičnom melodramom koja više ima sličnosti sa njegovim teen klasikom, Dazed and Confused, nego sa odrastanjem talentovanog dječaka. Radnja je smještena u kampus u Teksasu, sredinom 80-ih, dok glavnu ulogu glumi zvezda serije Glee, Blake Jenner koji glumi bejzbol igrača koji se useljava u kampus kuću sa svojim kolegama iz tima. Momci provode slobodno vrijeme igrajući bejzbol, ali i jureći djevojke (Zoey Deutch), opijajući se i spremajući se za maturusko.

2. Miles Ahead: Ako je neko bio hodajući epitom ležernosti, onda je to bio Miles Davis. Don Cheadle stoji iza režiserske palice, ali je ujedno i glavni glumac u ovom impresivnom portretu velikog jazz umjetnika koji je stvarao tokom sedamdesetih godina u okolini koja ga je okružila drogama, pritiscima i poznatim licima. U filmu igra i Emayatzy Corinealdi koja glumi Milesovu ljubav, inače plesačicu, kao i Ewan McGregor koji igra novinara Rolling Stone magazina.

3. The Boss: Ako ste se ikada zapitali kako bi se Melissa McCartney snašla u ulozi Marthe Stewart ili Donalda Trumpa, ovo je sada prilika da to otkrijete. Jedna od najomiljenijih komičarki današnjice glumi beskrupoloznu poslovnu ženu, koja zbog utaje poreza završi u federalnom zatvoru. Po izlasku, Michelle (Melissa) odlučuje da učini sebe boljom osobom što će iznenaditi sve one kojima je učinila zlo ( Kristen Bell i Peter Dinklage).

4. The Huntsman: Winter’s War: U nastavku – ili prethodniku – filma Snow White and the Huntsman, Charlize Theron glumi zlu sestru hladne, proračunate Ice Queen koju glumi Emily Blunt, žena puna gorčine i bijesa koja se ustremila na zaljubljeni par (Chris Hemsworth i Jessica Chastain) u pokušaju da ih odvoji i rastavi. Da li će uspjeti? Saznajte poslije 22. aprila kada je zakazana svjetska premijera.

5. The Meddler: Kad malo bolje razmislimo, nijedna glumica nije glumila tako uvjerljivo požrtvovane majke od Susan Sarandon! U najnovijem filmu Loorene Scafarije koji predstavlja toplu, poluautobiografiju, Susan blista u ulozi udovice iz Nju Džerzija koja se seli u L.A. ne bi li bila bliže jedinici koju glumi Rose Byrne.

6. Captain America: Civil War: Iako nam se čini da na svakih mjesec dana izlazi neki film o Marvelovim “Avengers”,  ovoga puta cijela ekipa nije tu, već samo Chris Evans, odnosno Captain America i Robert Downey, Jr., neponovljivi Iron Man u filmu koji je svojevrstan odgovor na film Batman vs Superman.

7. Money Monster: Politički triler američke glumice Jodie Foster u kome glavnu ulogu igra George Clooney, očekuje premijeru na Kanskom festivalu. Clooney glumi tv voditelja na jednom finansijskom kanalu koji biva otet od strane običnog Joe (Jack O’Connell) koji je poslušao njegov savjet oko kupovine nekih akcija nakon čega je bankrotirao. Julia Roberts glumi producenta koji pokušava da Clooneyjev lik održi u životu, dok pokušava da otkrije prevaru milijardera (Dominic West) koji stoji iza finansijske prevare.

8. Love & Friendship: Jane Austen i dalje ostaje nepresušni izvor inspiracije za filmske stvaraoce. Doduše, ovoga puta, Whit Stillman je adaptirao za filmsko platno prvi roman, novelu Lady Susan koja u fokusu ima mladu udovicu (Kate Beckinsale) koja se useljava kod svoje tazbine ne bi li pronašla muža i oca za svoju ćerku (Morfydd Clark), uz pomoć američke prijateljice koju glumi Chloe Sevigny.

9. Maggie’s Plan: U ovoj simpatičnoj komediji Rebecce Miller, Greta Gerwig glumi Maggie, singl curu koja pokušava u Njujorku da zatrudni. Igrom slučaja Maggie će zatrudneti sa narcisiodnim piscem (Ethan Hawke) koji je već u braku sa profesorkom danskog koju igra Julianne Moore.

10. Alice Through the Looking Glass: Najnovija akrenizacija popularnog romana za decu Lewisa Carrolla je okupila sjajnu glumačku ekipu: Mia Wasikowska je Alice; Johnny Depp je Mad Hatter; Helena Bonham Carter je Red Queen; Anne Hathaway – White Queen; dok je nedavno preminuli Alan Rickman – Blue Caterpillar.

11. The Legend of Tarzan: Iako engleski nije maternji jezik Alexandera Skarsgårda, ne očekujte od njega da će vam reći “Me Tarzan” u najnovijoj filmskoj ekranizaciji klasika koji prati odrastanje jednog dečaka u divljoj, neukrotivoj sredini. Skarsgård u ovom “Tarzanu” živi u London kao Lord Greystoke, zajedno sa ženom, Jane (Margot Robbie). Tokom poslovnog puta u Kongo, upoznaće beskrupoloznog i čundog belgijskog oficira kog igra Christoph Waltz, koji će mu otkriti plan da uništi netaknuto šumovito prostranstvo. Koliko će Tarzanu trebati da skine svoju odjeću i zaštiti svoju prvu sredinu?

(N.N.)