Sport 11.05.2017.

11. maj – zlatni dan u istoriji FK Borac

ČITANJE: 1 minuta

Prošlo je tačno 29 godina od najvećeg uspjeha Fudbalskog kluba Borac u njegovoj, devet decenija, dugoj istoriji. Na današnji dan, 11. maja 1988. godine, Borac je u finalu Kupa Jugoslavije koji je nosio ime Kup maršala Tita, na stadionu JNA, savladao Crvenu zvedu rezultatom 1:0.

Jedini gol na utakmici postigao je Senad Lupić u 60. minuti. Bilo je to jedno od najvećih sportskih iznenađenja tog vremena, jer je Zvezda važila za velikog favorita, dok je Borac bio drugoligaš. Utakmica će biti zapamćena i po tome da je golman Borca Slobodan Karalić, koji više nije među živima, odbranio penal velikom Draganu Stojkoviću Piksiju.

Ostaće zauvijek zapisano u istoriji Borca i našeg grada, da su u tom finalu za banjalučki tim nastupili: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (Šijaković), Matejić, Beširević, Popović i Lupić (Lemić), a pod trenerskom palicom Husnije Fazlića.

Na žalost, pored golmana Slobodana Karalića, među živima više nije ni tadašnji direktor Milorad Slavnić i ovo je svakako prilika da ih se sjetimo sa dužnim poštovanjem i da im se još jedanput zahvalimo za sve što su učinili za Borac i naš fudbal.