Magazin 24.09.2015.

12 posebnih trenutaka u životu trudnice

ČITANJE: 4 minute
trudnica
Tokom trudnoće mnoge buduće mame planiraju skoro sve do najsitnijeg detelja, međutim mnoge stvari će vas, ma koliko ih isplanirale, iznenaditi, a u njima svakako vrijedi uživati…

Kada ostanete u drugom stanju mnoge stvari u kojima ste uživale ostavićete iza sebe – kofein, visoke potpetice, koktele, brzu hranu…

Iako može da vam se čini da nećete izdržati bez mnogo čega, vjerujte da nećete ni primjetiti da vam nešto nedostaje zbog liste novih stvari koje vas očekuju, i to po prvi put! Ima li išta ljepše?

Evo kojih 12 “prvih puta” ćete doživjeti tokom trudnoće:

Prvi put kada budete vidjeli da je test za trudnoću pozitivan
Mnogo prije nego što budete danima išli na sonogram, ne bi li utvrdili da li nosite dječaka ili djevojčicu, nagledaćete se testova za utvrđivanje trudnoće sve dok se ne pojave dvije crtice. Stvari koje su potpuno prihvatljive nakon što vidite da je test pozitivan su – da vrisnete toliko da vas cijeli komšiluk čuje, počnete da igrate po cijeloj sobi i zaplačete, a onda sve opet ponovite, jer vi ste T R U D N I!

Prvi put kada budete rekli: “Biću mama!”

Nema ničeg ljepšeg nego izjaviti partneru da će postati tata ili mami da će postati baka. A kada budete saopštavali porodici i prijateljima da ćete vi biti mama, osjetićete sreću kakvu do tad niste imali priliku da osjetite.

Prvi put kada budete shvatili da su jutarnje mučnine u stvari “cjelodnevne”

Odjednom nećete moći više da izdržite doručak, ručak, večeru, pa čak ni šejk koji vam je do sad bio užina. Prije nego što nazovete sve svoje prijatelje i počnete da se žalite da vas nisu upozorili na to šta vas čeka, zapamtite da su mučnine karakteristika prvog trimestra koji će ubrzo proći, a onda – živjeli kiseli krastavci!

Prvi put kada ne budete mogli da uđete u svoje omiljene farmerke

Pokušavate da se uvučete u svoje omiljene pantalone, ali ne ide – rajfsferšlus dođe do pola i ni da makne. Ali vi ne odustajete dok se ne umorite od pokušavanja. Kada se budete umorili razmislite o tome da je možda vrijeme da prvi put probate odjeću za trudnice, koja uopšte nije toliko loša koliko vam se do sada činilo. U svakom slučaju shvatićete to kada je budete probali, jer biće vam važno jedino da vam je udobno.

Prvi put kada na svom Fejsbuku budete objavili trudničku fotografiju

Objavljivanje prve “Ja sam u drugom stanju” slike je zaista uzbudljivo iskustvo. Odjednom ćete se osjećati kao glavna zvijezda društvenih mreža, a još malo pažnje nije na odmet, zar ne? Ko ne uživa u velikom broju komentara i lajkova?

Prvi put kada budete nešto kupili za bebu

Bez obzira da li su u pitanju slatke čarapice ili plišana igračka, prvi put kada kod kuće donesete nešto što ste kupili za bebu, vaše srce će biti puno. To će vam samo pojačati onaj uzbudljivi osjećaj da će vam se uskoro pridružiti jedan mali cimer. Sve te male stavri su toliko slatke da ćete poželjeti da kupite još i još i još!

Prvi put kada budete čuli srce svoje bebe

Prvi put kada kod doktora budete čuli otkucaje malenog srca, preplaviće vas erupcija emocija. Tako je mama – jedna mala osoba čeka da te upozna i do tada njeno srce kuca u tebi.

Prvi put kada ne budete mogli da vidite svoja stopala

Ovo može da bude nezgodno, jer ne samo da nećete moći da vidite da možda niste obuli dvije različite čarape na brzinu, već ćete se i teže savijati, ali zapamtite – što je veći vaš stomak, to je sigurnije da je sa bebom sve u redu i da se razvija pravilno.

Prvi put kada otkrijete pol svoje bebe

Plavo ili roze? Mnogi roditelji sa nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će saznati kog pola će njihov mališan biti, a onda – zabava tek počinje.

Prvi put kada osjetite bebu u stomaku

To će se dogoditi kada se najmanje budete nadali – dok budete prostirali veš, hodali ulicom ili u sred poslovnog sastanka. Kako god, vaša beba će vas oko 20. nedelje podsjetiti da je tu. Zastanite i prepustite se tom magičnom trenutku.

Prvi put kada budete osjetili kontrakcije

Vjerovatno su vas upozorili da ćete na kraju trećeg trimestra dobiti predporođajne bolove. I odjednom – Bam! Menstrualni bolovi nisu ništa u odnosu na ovo. Joj! Duboko udahnite i pokušajte da se opustite. Vjerovatno ćete još nekoliko puta osjetiti ovakve kontrakcije prije nego što porođaj zaista počne.

Prvi put kada shvatite da ste u POROĐAJNOJ SALIIII!

U redu, imali ste nekoliko lažnih uzbuna (pogledajte gore), ali prestali ste da mjerite razmak između kontrakcija i odjednom shvatate da je vrijeme! Vjerovatno ćete biti uzbuđeni, uplašeni, prestravljeni, ali spremni ili ne gotovo je, a sledeći korak je – Prvi put upoznajete svoju kiflicu!

(Yumama.com)