Magazin 19.04.2016.

13 načina da upotrebite talog od kafe: Riješite se podočnjaka i celulita

ČITANJE: 2 minute
talog_od_kafe
Talog od kafe može biti višestruko koristan, a pročitajte i kako:

1. Talog od kafe osušite  i stavite ga u posudu, a posudu držite u frižideru, jer ćete na taj način ukloniti neugodne mirise.

2. Ukoliko u stanu ili kući držite biljke poput azaleje ili kamelije, zalijte ih talogom kafe.

kamelija

3. Ukoliko se ne možete riješiti mrava, stavite talog kafe na mjesta gdje se skupljaju. Takođe vam može poslužiti i ako se želite riješiti i drugih insekata.

4. Talog kafe umočite u vruću vodu i na taj način ćete dobiti braon boju kojom možete ofarbati tkaninu.

5. Ako vam je drveni namještaj pun ogrebotina utrljajte u njega malo taloga kafe koji ste prethodno pomješali sa pastom za poliranje i toplom vodom.

6. Talogom možete očistiti masne površine. Možete ga koristiti samog ili u kombinaciji sa sredstvom za pranje suđa.

7. Kako vaša mačka ne bi obavljala nuždu svuda po dvorištu, pospite po njemu talog od kafe i budite sigurni da će je taj miris otjerati.

maca

8. Ukoliko sadite šargarepu, kako biste povećali njen prinos, pomješajte svježi talog kafe sa sitnim sjemenjem šargarepe prilikom sadnje.

9. Ukoliko želite očistiti kamin ili peć, prije nego što počnete, po pepelu pospite talog kafe kako se ne bi dizala prašina.

10. Uklonite nadutost ispod očiju. Izmješajte talog kafe sa vodom i napravite pastu. Stavite smjesu na otečeno područje i ostavite 15 minuta. Isperite.

lice bez podočnjaka

11. Otarasite se celulita. Masirajte mješavinu taloga i kokosovog ulja na problematično područje, ostavite par minuta i zatim isperite. Radite ovo svaki dan i kroz dvije nedjelje ćete primjetiti promjene.

12.Koristite talog od kafe kao piling za lice. Talog od kafe pomješajte sa par kapi maslinovog ulja i time očistite lice. Ovo će hidrirati kožu i učiniti je čistijom i sjajnijom.

13. Operite kosu. Mrvice u talogu učiniće da vaša kosa škripi od čistoće. Talog od kafe farba kosu, pa će brinetama osvježiti boju i dati poseban sjaj.

kosa

(Opanak.rs)