Magazin 30.12.2015.

13 najboljih albuma domaće scene u 2015. godini

ČITANJE: 2 minute
hladno pivo
Ove godine, kao i većine prethodnih, regionalna scena je bila mnogo produktivnija od bh. scene.

2015. godina je trebala biti godina Letu Štuka, ali bend nije završio novi album. Srećom tu je nova generacija muzičara koja je napravila dobra izdanja, s kojima se možemo pohvaliti.

Godina je počela s Božom Vrećom i njegovim prvim solo izdanjem ‘Moj sevdah’. Na kratko je pobjegao od Halke, i napravio acapella album razornih moći. Ovo izdanje morate imati u svojoj CD kolekciji.

Među bh. izvođačima s novim albumom treba pohvaliti i Divanhanu, savremeni sevdah bend koji već nekoliko godina ostavlja pozitivne tragove po Europi. Ove godine trag su ostavili s novim materijalom, ‘Zukva’.

Billy Andol i Corbansick su ovogodišnji predstavnici naše rock i metal scene. Billy je konačno napravio album koji ih je lansirao u mainstream regionalne scene, dok su Corbansick konačno objavili album prvijenac, ‘Shattered Skin’. Oni koji poznaju rad ovog benda shvatiti će zašto smo naglasili “konačno” kada je riječ o Corbansicku. Oba materijala su dovoljno fenomenalna da se nađu na listama albuma kolega u regonu, za što se nadamo i da se desilo.

O ostalim albumima na listi se može pisati danima. Ukoliko niste poslušali neki od ovih izdanja, preporučujemo vam da ih poslušate što prije. Vjerujte nam, svi albumi koji se nalaze na listi zasluženo su među najboljim.

Pogledajte listu 13 najboljih albuma u nastavku i nakon toga ih kupite online ili u fizičkom formatu, jer zaista vrijedi.

13. Atheist Rap – Uberlauf
12. S.A.R.S. – Proleće
11. Partibrejkers – Sirotinjsko Carsto
10. T.B.F. – Danas, sutra
9. Disciplin A Kitscme – Opet.
8. Artan Lili – Artan Lili
7. Divanhana – Zukva
6. Hladno Pivo – Dani zatvorenih vrata
5. Damir Avdić – Manjina
4. RundekCargo Trio – Mostovi
3. Corbansick – Shattered Skin
2. Billy Andol – Linije
1. Božo Vrećo – Moj sevdah

(muzickazona.ba)