Vijesti 27.02.2016.

14 najboljih njemačkih piva puna pesticida

ČITANJE: 1 minuta
pivo
Četrnaest različitih piva koja se prodaju u Njemačkoj sadrže tragove pesticida za koji se vjeruje da je kancerogen, otkriva nova studija.

Male količine glifosata — supstance koja se najčešće koristi za uništavanje korova i koja je navodno kancerogena — pronađene su u 14 najpopularnijih piva u Njemačkoj, otkriva istraživanje koje je sproveo Institut za životnu sredinu iz Minhena.

Najveća količina pesticida, 29,74 mikrograma, pronađena je u litru “Haserodera“, dok je litar bavarskog “Augustinera“ sadržao 0,46 mikrograma, što ga čini najbezbjednijim od svih ispitivanih piva.

Poznati “Beks pils“ ima 5 mikrogama po litru, dok “Paulajner vajsbir“ i “Erdinger vajsbir“ sadrže 0,66 odnosno 2,92 mikrograma.

Dozvoljeni limit glifosata u pijaćoj vodi je 0,1 mikrograma po litru.

Njemačka Asocijacija pivara ocijenila je da ova studija “nema kredibilitet“, uz tvrdnje da pesticid koji u agrikulturi ima toliko široku upotrebu može da se “pronađe bukvalno svuda“.

Količine glifosata pronađene u pivu ne predstavljaju opasnost za javno zdravlje, tvrde iz Asocijacije. Odrasla osoba morala bi da pije 1.000 litara piva dnevno da bi unela dovoljno supstance koja bi mogla da ugrozi zdravlje“, kažu oni.

– Prema trenutnim naučnim podacima, nivo glifosata od 30 mikrograma po litru ne predstavlja rizik za zdravlje- zaključuju iz Asocijacije pivara.

Ova otkrića došla su u pogrešnom trenutku, s obzirom na to da Njemačka ove godine slavi 500. godišnjicu svog takozvanog “Zakona o čistom pivu“, koji nalaže da se pivo pravi isključivo od hmelja, vode i slada.

Prošle godine, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da glifosat najvjerovatnije izaziva rak.

(B92)