Magazin 09.05.2016.

14 naučnih činjenica u koje ćete teško povjerovati

ČITANJE: 2 minute
9152612_xxl

1. Lopta od stakla će odskočiti više od gumene lopte.

2. Jastozi su besmrtni i rastu do kraja života. Odnosno dok ih neko ne pojede.

3. Svaki put kada pomirišete ljubičice to radite po prvi put. Njihov miris se sastoji od hemikalije koje isključuju receptore za miris. Oni se poslije toga resetuju i praktično zaboravljaju miris. Što znači da je svaki put mirišete po prvi put zato što niste mogli da zapamtite tu aromu.

4. Saturn bi plivao u vodi. Njegova gustina je tako mala.

5. Kečap postaje tečniji kada se protrese. Naučnici nisu sasvim sigurni zašto se to dešava.

6. Paradoks rođendana je pojava koja ukazuje da su potrebne samo 23 osobe za 50 posto šansi da dva čovjeka iz grupe imaju isti rođendan.

7. Neke životinje imaju sasvim drugačiji doživljaj vremena. Recimo sve što vi radite za muve je kao jako usporen pokret.

8. Merkur ima ekcentričnu orbitu i vrlo sporu rotaciju zbog čega sunce izlazi ponekad na istoku a ponekad na zapadu.

9. Zbog sila gravitacije koje postoje između Mjeseca i Zemlje, dan se na svakih 100 godina skraćuje za 1.4 milisekunde. Mislite da je malo? U vrijeme dinosaurusa dan je trajao 23 sata.

10. Mislite da smo saznali puno toga o svemiru? Toliko galaksija, zvijezda i planeta. E pa videli smo samo 5 posto Univerzuma pošto preostalih 68 posto čini tama materija i 27 posto tamna energija nikada nismo uspjeli da uočimo. Ali znamo da su tu, oko nas.

11. Dovoljno je da u vakumu spojite dva komada istog metala i spojiće se savršeno. Zato su svi metalni instrumenti za svemir prekriveni slojem plastike.

12. Vrela voda se zamrzava brže od hladne.

13. Ako biste upali u rupu na Zemlji, trebalo bi vam 42 minuta pada da izađete na drugoj strani planete.

14. Jupiterov mjesec nema tekuću vodu na površini. Ali ima talase. I to talase od kamenja koje pokreće gravitacija ogromne planete.

(Dominomagazin.com)