15 kg droge proizveli u centru Banjaluke

Više od 15 kilograma marihuane zaplijenjeno je juče u policijskoj akciji u Banjaluci, tokom koje je u centru grada, u jednoj od baraka na Paskulinoj ciglani, pronađena laboratorija za proizvodnju ove zakonom zabranjene biljke!

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su uhapšeni Banjalučani Dragan Petković (51), Vladimir Maksimović (35), Ranko Jović (63) i Aleksandar Ćutković (46).

Objavljeno je da je dio njih odranije poznat policiji. Štaviše, jedan od njih hapšen je prije nekoliko mjeseci, kada je na njegovom imanju u selu kod Banjaluke pronađen zasad od nekoliko stotina stabljika indijske konoplje. Osim njega, juče je uhapšen i njegov komšija.

Naš izvor otkriva da policija sklapa kockice o ulozi svakog od četvorice uhapšenih.

“Sumnja da su u toj četvoročlanoj grupi Petković i Maksimović bitniji ‘igrači’, odnosno da su bili idejni tvorci za proizvodnju marihuane na ovom mjestu, kao i da su oni koristili tu baraku”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Satima je juče prostor oko barake u Ulici Jovana Dučića bio ograđen policijskim trakama, a nešto poslije podneva, policajci su u svoj kombi počeli da unose dokaze koji su u objektu pronađeni.

“Prostorija u baraci, u kojoj je nađena laboratorija, strašno je neuredna. Pravi haos zatečen je unutra. Pored kojekakvih stvari, uključujući i stari aparat za kafu, nađene su desetine što manjih što većih saksija s konopljom. U jednoj od prostorija nađena je i obješena marihuana, skoro pa potpuno suva. Ukupno, minimalno 15 kilograma. Zasad, ali moguće je da će kilaža biti mnogo veća, jer se pretresanje nastavlja”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Nađena je i oprema za uzgoj marihuane, kao što su UV lampe, aluminijumske folije, ventilatori, vještačko gnojivo, ambalaža za pakovanje, ali i mobilni telefoni i nosači SIM kartica i slično.

Dok su policajci češljali baraku, te iz nje iznosili pakete sa dokaznim materijalnom, mještani ni slutili nisu šta se događa u njihovom komšiluku.

“Drogu našli ovdje, u srcu grada, nama pred nosom? Šokirana sam, stvarno. Ništa nisam vidjela, vjerujte mi. Tobože, prije nekoliko dana baraku je obilazio neki sumnjiv muškarac, čudno se ponašao. Ali, kad malo bolje razmislim, pogledajte krov barake, na njemu se vidi da su biljke počele rasti. Usred zime. Dakle, pokrenula ih je toplota odozdo”, priča za “Nezavisne” jedna mještanka. Ostali mještani, takođe u čudu, kažu da je u jednu ruku ovakav postupak uzgajivača droge i logičan.

“Do sada sam čitao da se marihuana uglavnom sadi na mjestima gdje ljudska noga rijetko stane. Možda su ovi mislili da se na ovaj način nikada neće ni pretpostaviti da ovdje sade marihuanu”, priča jedan mještanin.

Zanimljivo je da je ova laboratorija nađena blizu Narodne skupštine RS, ali i Centralne banke BiH, te sjedišta nekoliko političkih partija.

Kada je laboratorija pronađena, uslijedili su pretresi u stanovima i poslovnim objektima u Banjaluci.  Saslušano je više svjedoka.

Kako je potvrdila Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, u jučerašnjoj akciji učestvovali su pripadnici te, kao i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

(Nezavisne)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.