Vijesti 07.10.2016.

15 porodica palih boraca strahuje za svoje kuće

ČITANJE: 3 minute

Grupa od 15 porodica čija su djeca, borci, stradala u proteklom ratu ne mogu da legalizuju kuće u banjalučkom naselju Ramići, pa im prijeti deložacija zbog neuređenih odnosa u vezi s vlasništvom nad zemljištem koju im je grad poklonio.

Kako su nam rekli, 2002. godine jednim od konkursa grada Banjaluke 15 parcela u Ramićima je dato porodicama palih boraca.

Porodice su podigle kredite i sagradile domove, međutim rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pomenuta zemlja je 2011. uknjižena na Zemljoradničku zadrugu “Agropromet”.

Ova zadruga želi da im se plati za zemljište.

“Mi smo zemlju dobili od grada, oni su nama podijelili placeve i rekli da gradimo. Mi smo mislili da je to naše, eto sada ispade da nije naša zemlja”, kaže za “Nezavisne” Jovo Kovačević, otac poginulog borca, čije domaćinstvo broji četvoro odraslih i troje djece.

Pored svih muka spominjani su ovoj porodici i bageri i rušenje kuće, od čega najviše strahuju.

“Nama je bivši načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Miloš Šmitran rekao da srušimo kuće i da se selimo, šta onda čovjek da kaže na to”, pita Kovačević i dodaje da će sačekati nekoliko mjeseci da vidi kako će se proces završiti.

Ukoliko ostanu bez krova nad glavom, oni kažu da će u protest. Dara Vidović, majka poginulog borca, kaže da su kuće sagradili teškom mukom, odvajajući od usta.

“Od primanja do primanja, od invalidnine do invalidnine, za većinu radova nismo imali para pa smo svojim rukama gradili. Ja sam žensko, ali sam gradnju provela na mješalici”, rekla je Vidovićeva.

U Gradskoj upravi Banjaluka tvrde da se radi o zemlji nad kojom pravo raspolaganjem ima grad.

“Takođe, u postupku nije učestvovao naš zastupnik, nakon čega ulažemo žalbu, a RUGIP poništava rješenje i vraća na ponovni postupak”, kaže Nataša Vukmirović, šef Odsjeka za pravna pitanja i propise Gradske uprave.

Ovo nije jedini spor koji grad i RUGIP imaju sa ZZ “Agropromet”. Prije četiri godine “Agropromet” je podnio tužbu zbog dvije parcele na Petrićevcu koje je RUGIP vratio gradu.

“Ostali sporovi su proistekli iz postupka koji se vodi na osnovu Zakona o poljoprivrednim zadrugama, kojim je propisano da će se nepokretnosti upisane u javnim evidencijama kao društvena svojina s pravom korišćenja, upravljanja i raspolaganja u korist zadruge upisati kao svojina lokalne samouprave”, kazala je Vukmirovićeva.

Iz ZZ “Agropromet” tvrde da imaju sve dokaze da je zemlja u Ramićima njihova i da će tužiti grad zbog neisplaćivanja obaveza.

“Zadruga na čijem sam ja čelu je pravni nasljednik firme koja je tu zemlju kupila još šezdesetih godina. Kada je grad tu zemlju dijelio porodicama nismo se bunili jer su nam rekli da će sve biti regulisano, ali od tada su prošla dva gradonačelnika i niko ništa nije uradio, zato će sada dobiti tužbu”, kazao je juče Anđelko Lovre, direktor ZZ “Agropromet”.

On je dodao da razumije porodice koje su sada u neprilici, ali da prava adresa kojoj treba da se obrate nije “Agropromet” već Gradska uprava.

(nezavisne.com)