1,7 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi

Grad Banja Luka podržaće ove godine poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima sa oko 1,7 miliona KM. Tako je za podsticaje poljoprivrednicima planirano 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 i 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra „Manjača“.

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ove godine biće usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina, u smislu da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

-Cilj je da se prioritetno podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultirati značajnijim efektima – pojasnili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju podsticaji, te naveli da će za razliku od dosadašnje prakse da aplikanti dostavljaju projekte prije utvrđivanja faktičkog stanja, biti obavezni da dostave samo zahtjev za izradu projekta za predmetnu parcelu.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na zasjedanju 6. februara, sadrži još dvije bitne novine, kojima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine, kao i da nakon realizacije dostavi izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

Kako su kazali iz Centra, čije su primarne aktivnosti usmjerene ka razvoju ruralnog područja, sredstva za subvencije će biti dodijeljena putem javnih poziva, a u skladu s pravilnicima.

Novi vid podrške

U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače, i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Poziv za ove podsticaje je u toku, i zainteresovani poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Centru za razvoj poljoprivrede i sela. Projekat finansira Međunarodni fond za ruralni razvoj, a realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Turistički sadržaji oko jezera na Manjači

U Centru za selo ističu da će ove godine biti nastavljene aktivnosti na izradi Resursne karte na ruralnom području Banje Luke, kao dokumenta u kojem će se, kroz analizu postojećeg stanja i identifikaciju svih raspoloživih resursa, formulisati prioriteti i pravci budućeg djelovanja s ciljem stavljanja u funkciju razvojnih potencijala na ruralnom području, a koja bi ujedno predstavljala polazni dokument za izradu strategije ruralnog razvoja.

Nastaviće se i aktivnosti na stavljanju u funkciju tržnice domaćih proizvoda na mjestu devastirane tržnice u naselju Lazarevo, uspostavljanje brenda Krajiška kuća, te otvaranje Hercegovačke kuće, u okviru saradnje gradova Trebinje i Banja Luka.

U cilju stavljanja turističkih potencijala u funkciju razvoja, u okviru aktivnosti na unapređenju turističko-rekreativne ponude na Manjači, planirana je izrada studija, projektnih zadataka i drugih dokumenata neophodnih za realizaciju projekta „Turističko-rekreativni centar Manjača“, a u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom izrada idejnog rješenja uređenja prostora oko jezera Šljivno kao privlačnog izletišta.

Takođe nastaviće se aktivnosti na uspostavljanju prihvatilišta i karantina za životinje, kao i na izgradnji stočnog groblja.

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.