Vijesti 19.12.2015.

Upozorenja na učestale odrone

ČITANJE: 4 minute
odroni
Saobraćaj u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija se po mjestimično vlažnim kolovozima, u kotlinama i duž riječnih tokova ima mjestimično magle, a zbog niske jutarnje temperature na dionicama u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima, moguća je poledica.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone u usjecima i pored kamenih kosina, te vozačima savjetuju da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Zbog izgradnje obilaznice na dionici magistralnog puta Karanovac – Crna Rijeka u mjestu Bočac, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom kolovoznom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju, dok se na dionici Crna Rijeka – Ugar izvode radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega su moguće povremene obustave saobraćaja.

Na lokalitetu Hidroelektrane “Bočac dva”, na ovom magistralnom putu, zbog miniranja terena u toku dana dolazi do obustava saobraćaja od 11.00 do 11.30 i od 13.30 do 14.00, svakim danom osim nedjelje.

U toku je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na dionici magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš, pa se saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila u vremenu od 7.00 do 18.00 časova.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje – granica Republike Srpske/FBiH (Karuše), na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka, izmijenjen je režim saobraćaja tako da će povremene obustave saobraćaja na svaki puni čas trajati po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Prnjavor (Naseobina Lišnja) od 7.00 do 19.00 časova, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na tom magistralnom putu izmijenjen je režim saobraćaja i radi uključivanja i isključivanja vozila mehanizacije. Postavljena je saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Zbog deminiranja terena, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Brodsko Polje – granica Republike Srpske/FBiH (Brusnica), na lokalitetu Klakar Donji od 8.00 do 15.00 časova, a u naselju Liješće, na lokalitetu Šikare od 8.00 do 16.00 časova.

Na dionici regionalnog puta Vijaka dva – Razboj u toku su radovi na sanaciji klizišta i rehabilitaciji kolovoznog zastora, navode iz AMS i napominju da se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila i privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku je prva faza izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na regionalnom putu Prnjavor – Doboj, dionica Gornja Vijaka dva – Razboj, u mjestu Dragalovci.

Dok traju radovi na ovoj fazi saobraćaj će se odvijati nesmetano uz povremene potpune obustave saobraćaja za sva vozila u trajanju od najviše 45 minuta. Povremene potpune obustave saobraćaja provodiće se u periodima smanjenog intenziteta saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na ovoj dionici preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila teža od pet tona ukupne mase i viša od tri i po metra.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na autoputu Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj.

Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš – Mitrovići radi izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici regionalnog puta Ukrina – Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na putu Karanovac – Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova na izgradnji puta Nevesinje – Berkovići, dionica Vojne – Zovi Do, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje), nakon završenih radova na poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja, moguć saobraćaj za autobuse “M-tri” klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od pet tona) i saobraćaj vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona.

Na području Federacije BiH vidljivost je zbog magle smanjena na dionici autoputa Lepenica – Sarajevo zapad, kao i na magistralnim putevima Sarajevo – Konjic, Sarajevo – Olovo, Ripač – Vrtoče, Kiseljak – Kaonik i Vitez – Novi Travnik.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, uključujući pravce Jablanica – Prozor, Zenica – Žepče, Rajlovac – Stup i Jajce – Banjaluka, kao i petlju Blatuša u Zenici.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila teža od tri i po tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Na graničnim prelazima ovog jutra nisu zabilježena duža zadržavanja.

(Srna)