Magazin 27.12.2015.

20 činjenica iz “Star Wars” serijala koje niste znali

ČITANJE: 3 minute
star wars
Svijet trese nova “Star Wars” groznica, a film je na dobrom putu da obori rekord koji drži Kamerunov “Avatar”.

Dok se mnogi, koji još uvijek nisu otišli da pogledaju najnoviji nastavak sage, spremaju da to učine, podsjetimo se interesantnih stvari, koje su dio pravljenja slavne istorije ove franšize. Djeluju krajnje neobično, ali sve su istinite.

1. Rečenica Luka Skajvokera: “Ne vidim ništa u ovom šljemu” nastala je slučajno, ne postoji u scenariju. Mark Hamil je ovo rekao Harisonu Fordu kada je mislio da je scena završena i da su se kamere ugasile, ali je Lukas odlučio da ona ostane u filmu.

2. Svjetlosni mač otkriven je sasvim slučajno. Ben Bart, stručnjak za zvučne efekte, nije uspio da nađe pravi zvuk dok slučajno nije prošao pored utišanog televizora, držeći mikrofon u ruci.

3. Uniforme vojske Imperije zasnovane su na nacističkim uniformama, kako bi dobile za “zločinačkom” imidžu.

4. Han Solo prvo je trebao da bude zeleni, vodeni vanzemaljac. Onda je trebao da bude gusarski tip, lik sa velikom bradom. Na kraju, sve ideje su odbačene i dobili smo sadašnjeg Hana Soloa, koga svi poznajemo i volimo.

5. Red “Sita” prvobitno je nazvan redom “Prokletih”, ali je istoimeni britanski bend, koji postoji od 1977. godine natjerao Lukasa da ovaj odred preimenuje u “Sit” u postprodukciji. Kruže glasine, da i do današnjeg dana Džordž Lukas mrzi pank-rok.

6. Tokom scene kompresovanja smeća, Mark Hamil je toliko dugo držao dah da mu je pukao krvni sud na jednom delu lica. Zbog toga ga je kamera dugo vremena snimala samo sa druge strane.

7. Glas Jode radio je Frank Oz, čovjek koji pozajmljuje glas gospođici Pigi u Mapetovcima.

8. Darta Vejdera su igrala tri glumca. Džejms Erl Džouns (glas), Sebastijan Šo (lice) i Dejvid Prous (tijelo).

9. Harison Ford tražio je da Han Solo pogine na kraju trećeg filma originalne trilogije, tokom smrzavanja ugljenikom, ali je njegov zahtjev Džordž Lukas odbio.

10. Sav dijalog kada Han Solo priča sa nekim preko konzole je neuvježban. Harison Ford namjerno nije želio da nauči tekst kako bi dijalog izgledao što spontanije.

11. Iako su epizode IV i V bile veliki hit, studio je odbio da potpiše za snimanje nastavka, “Return of the Jedi”, sve dok Lukas nije napravio plan vezan za izradu lutkica prema likovima iz filma. On je trebao da osmisli simpatične karaktere koji bi mogli da se pretvore u lutkice koje bi se prodavale. Tako su nastali Evoksi.

12. Imperatora Palpatina originalno je trebalo da igra starija ženska osoba, sa umetnutim očima šimpanze, preko njenog lika, kako bi izgledala što jezivije.

13. Prvog dana snimanja filma “A New Hope” kostim robota C3PO raspadao se svakih nekoliko minuta.

14. Denis Loson, koji igra Vedž Antilesa, u stvarnom životu ujak je Evana MekGregora, koji je igrao Obija Van Kenobija u trilogiji prednastavaka.

15. Prije nego što je postao neka vrsta komičnog lika, Džar Džar Binks je osmišljen kao plaćenik koji na kraju izdaje Kvi-Gon Džina.

16. Joda ima ime! Nikada nije objavljeno u filmovima, jer je Lukas odlučio da ga ostavi samo sa prezimenom, kako bi pojačao misteriju u vezi sa njim. Njegovo puno ime je Minč Joda.

17. Za rukovanje Džabe Hata bilo je potrebno deset lutkara, koji su angažovali obe svoje ruke za snimanje scena.

18. Tokom scene sa asteroidima za vreme snimanja filma “The Empire Strikes Back”, jedan od asteroida je, u stvari, krompir.

19. Scena u kojoj Luk i Lea vise preko otvora u Zvijezdi Smrti snimljena je “iz prve”.

20. Džordž Lukas se pojavio u “Star Wars: Revenge of the Sith”, kao baron Papanoida.

(Blockbuster.rs)