20 GODINA RADA: Udruženje stomatologa RS uz podršku FullDent-a obilježilo jubilej

dr-todorovic-simpozijum-usrs-fulldent

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Program predavanja u tematskom smislu je bio raznovrstan, teme su bile aktuelne i savremene, a obuhvaćena su predavanja od implantologije, preko stomatološke protetike pa sve do dječije i preventivne stomatologije i endodoncije. Prema riječima učesnika, skup je uspio da odgovori na sva aktuelna pitanja moderne stomatologije.

I ovog puta je, kao i proteklih nekoliko sličnih skupova, jedan od glavnih pokrovitelja stručnog okupljanja bio zubotehnički laboratorij FullDent iz Banjaluke, dobro poznato i priznato ime u stomatološkim krugovima zemlje i inostranstva. Doprinos FullDenta u razvoju i unapređenju ovdašnje stomatologije nije ostao nezapažen pa je shodno obilježavanju dvadesete godišnjice rada USRS predsjednik ovog udruženja dr Saša Dabić uručio plaketu zahvalnicu Nenadu Đukanoviću, vlasniku i direktoru zubotehničkog laboratorija FullDent.

USRS-FullDent-simpozijum

Kao što dolikuje pokrovitelju ovakvih stručnih skupova, zubotehnički laboratorij FullDent je odlučio da ovogodišnjem simpozijumu daruje predavanje čuvenog dr Aleksandra Todorovića, profesora Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

-Kada je riječ o saradnji ovakvog tipa iskoristili smo priliku da ugostimo prof. Todorovića u prostorijama našeg laboratorija i bliže ga upoznamo sa proizvodnim procesom laboratorija. Bila nam je čast i privilegija da čujemo profesorovo stručno mišljenje o našem laboratoriju, a sa posebnim oduševljenjem ćemo prihvatiti svaku njegovu sugestiju kako bismo unaprijedili naš cijeli proizvodni proces i na taj način nastavili napredovati u korak sa rapidnim razvojem moderne stomatologije, rekao je direktor laboratorija, Nenad Đukanović.

Za vrijeme predavanja čuvenog profesora, Kristalna sala hotela Bosna bila je očekivano popunjena do posljednjeg mjesta. Tema predavanja je bila vezana za cirkonijum materijal koji je ujedno i materijal koji dominira modernom stomatologijom, a naziv predavanja je simbolično bio formulisan kao pitanje „Šta je novo kod cirkonija keramike?“, sa ciljem da odgovori na sva aktuelna pitanja i nedoumice kada je u pitanju ovaj materijal.

Simpozijum-USRS-FullDent

Učesnici simpozijuma ističu da je predavanje dr Todorovića bilo pitko, dinamično i krajnje interesantno, te je ispunilo očekivanja i razriješilo sve neodoumice koje su imali u proteklom periodu vezano za ovaj materijal, a ticalo se evolucije cirkonijuma od njegove prve pojave na ovim prostorima pa do danas.

Na jedan krajnje nekonvencionalan i interesantan način prof. dr Todorović je pokušao i uspio da pokaže evoluciju ovog materijala kroz svoje lično iskustvo u kliničkom radu. Pomno i detaljno uz fotografije svih slučajeva sa kojima se susretao, uz oduševljnje i niz radoznalih pitanja publike, prof. dr Todorović je uspio da razjasni sve neodoumice vezane za cirkonijum i donio krajnji zaključak „u modernoj stomatologiji trenutno nema boljeg materijala kad su u pitanju estetske i fizičke karakteristike“ odnosno ne postoji materijal koji istovremeno ima podjednako dobre estetske i fizičke indekse.

Kao zaključak se nametnula činjenica da na stomatolozima ostaje da prate razvoj stomatoloških materijala i u budućnosti budu svjedoci naprednijeg cirkonijum materijala ili možda nekog novog materijala koji će zadovoljiti sve kriterijume moderne stomatologije.

U sklopu Simpozijuma održana je i radionica Style Italiano uz podršku renomirane kompanije 3M, a u organizaciji kompanije Total Dent, koja je zvanični distributer 3M za Republiku Srpsku.

USRS-simpozijum-FullDent

STANOVI ZA MLADE SAMO PUSTA ŽELJA Banjaluka ne slijedi pozitivan primjer iz Trebinja

Omladinskom politikom grada, banjalučka Gradska uprava se obavezala da će pronaći lokaciju i investitora za gradnju omladinskih stanova po nižim cijenama, ali ova tematika još nije došla na red. I dok su na jugu Srpske već počeli gradnju stanova za mlade bračne parove koji bi trebalo da budu završeni za dvije godine, u Banjaluci –

RADOJIČIĆ: Banjalučka organizacija ima više od 20 hiljada članova

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić rekao je da ova organizacija broji više od 20 hiljada članova, te da je rukovođenje jednom takvom organizacijom veoma zahtjevno. Radojičić je rekao da je na današnjem predavanju polaznicima političke akademije Mladih socijaldemokrata, koja je održana u Banjaluci, bilo govora o načinu organizovanja najveće organizacije u SNSD-u. On

ZANIMLJIVO PUTOVANJE Banjalučki srednjoškolci posjetili Sloveniju, učili o novim tehnologijama

Učenici tri banjalučke srednje škole, Gimnazije, Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, ukupno 180 njih u pratnji svojih profesora, posjetili su Velenje, obišli obrazovne ustanove, slušali  zanimljiva predavanja o Evropskoj Uniji, novim tehnologijama, uslovima za školovanje te posjete centre za praktičnu obuku i povezivanje sa privredom, inkubator za startup-e Savinjsko Šaleške regije, kao i

Brutalno ubistvo staraca kod Velike Kladuše: Maloljetnici koristili lopate i šarafcigere

Stravično ubistvo starijeg bračnog para u Šumatacu kod Velike Kladuše, supružnika Salke i Fatime Đogić, poprima novu dimenziju, a dok na površinu izbijaju novi detalji ovog zločina. Iako su prve informacije iz policije glasile da je ovaj bračni par ubijen protekle noći, istražitelji su dodatnim istragama utvrdili da su likvidirani u noći s četvrtka na

Počeo “Banjaluka dog šou”

U Banjaluci je danas počela dvodnevna Međunarodna kinološka manifestacija “Banjaluka dog šou 2019” na kojoj učestvuje 1.262 pasa iz 18 zemalja. Otvarajući manifestaciju, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je ova manifestacija od velikog značaja za grad Banjaluku i u turističkom smislu, jer su popunjeni smještajni kapaciteti. “Ovdje se okupilo dosta prijatelja

Vlada Srbije će finansirati gradnju tronamjenskog objekta na Petrićevcu

Gradnja tronamjenskog objekta na Petrićevcu, u kojem bi trebali biti smješten vrtić, ambulanta i mjesna zajednica, vrijednosti između 1,5 do dva miliona KM, finansiraće Vlada Srbije. Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je to rezultat dogovora vlasti RS i Srbije. – Sa tim sredstvima ćemo moći dovesti realizaciju ovog projekta potpuno do