Vijesti 03.11.2018.

20 KILOMETARA MANJE “9. januarom” kraće i jeftinije od Banjaluke do Beograda

ČITANJE: 3 minute

Novi autoput “9. januar” je vozačima koji od Banjaluke do Beograda krenu ovom rutom skratio put za oko 20 kilometara u odnosu na one koji se odluče da iz Banjaluke ka glavnom gradu Srbije krenu preko Okučana, potvrdili su za “Nezavisne” u “Autoputevima RS”.

“Autoput ‘9. januar’ Banjaluka – Doboj ne samo da je povezao dva grada u RS, nego je u dobroj mjeri skratio i putovanje od Banjaluke do Beograda”, ističu u “Autoputevima RS”.

Prema njihovim riječima, put od Banjaluke do Beograda kraći je za dvadesetak kilometara u odnosu na dosadašnje rute preko Gradiške ili Slavonskog Broda.

“Istovremeno je svima koji ka Srbiji putuju preko graničnog prelaza Šamac značajno uštedio i vrijeme, jer kraće čekaju pri prelasku granice. Svjedoci smo gotovo stalnih gužvi u Gradišci i Brodu, dok je frekvencija saobraćaja u Šamcu znatno manja i putnici se kraće zadržavaju na tom graničnom prelazu”, pojašnjavaju u “Autoputevima”.

Po pitanju uštede novca, kada je riječ o putarinama, u “Autoputevima” naglašavaju da je to individualna stvar te da zavisi od rute koju putnici izaberu kako bi stigli od Banjaluke do Beograda.

“Činjenica je da je to povoljnije u odnosu na putovanje kroz susjednu Hrvatsku”, ističu u “Autoputevima” te dodaju da je u pripremi novi cjenovnik za autoputeve u Srpskoj.

Prema našoj računici, vozači automobila bi, po pitanju putarina, mogli uštedjeti ukoliko se odluče da iz Banjaluke ka Beogradu krenu autoputem “9. januar” , pa dalje na GP Šamac.

Naime, ukoliko se automobilom odlučite da u Beograd idete preko Okučana, putarinu ćete platiti oko 28 maraka, dok ćete autoputem “9. januar” i preko GP Šamac putarinu platiti 17,5 KM.

Boško Tadić, iz Agencije “City rent & VIP prevoz”, kazao je da relacija od Banjaluke autoputem “9. januar” i preko GP Šamac do Beogradu mnogo olakšava vozačima.

“Kao neko ko mnogo vozi, mogu da kažem da je ova relacija kraća i da će vozačima sigurno mnogo značiti, jer će uštedjeti na putarini, a na GP Šamac će manje čekati nego u Gradišci”, rekao je Tadić za “Nezavisne”.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport RS, ipak ističe da je putarina na novom autoputu za teretna vozila preskupa.

“Autoput je odličan, ali je putarina od Banjaluke do Doboja 24 KM za nas, tj. teretna vozila, preskupa”, smatra Grbić.

Na Google Maps je nedavno ucrtan autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj, gdje se takođe može vidjeti da je relacija preko ovog autoputa i GP Šamac dvadesetak kilometara kraća u odnosu na relaciju preko Gradiške.

S druge strane, u Graničnoj policiji BiH ističu da je u septembru i oktobru na graničnom prelazu Šamac zabilježen blagi trend opadanja broja ulazaka i izlazaka u BiH u odnosu na avgust, a da u narednom periodu ne očekuju povećanje protoka putnika.

“Sljedeći put kada budem išao automobilom u Beograd ići ću autoputem ‘9. januar’, jer vidim da je bliže, a i jeftinije je”, rekao je Dejan Š. iz Banjaluke.

(Glas Srpske)