Vijesti 27.10.2018.

20 RAZLOGA PROTIV GRADNJE Koalicija za Vrbas ponovo zatražila od nadležnih da zaustave projekat hidroelektrana

ČITANJE: 2 minute

Koalicija za Vrbas, koju čini 35 udruženja iz Banjaluke okupljenih sa ciljem da zaustave planove za izgradnju novih hidroelektrana na ovoj rijeci, predali su nadležnim opštinskim i republičkim vlastima zahtjev za donošenje negativnog mišljenja o projektu izgradnje hidroelektrane Krupa na rijeci Vrbas.

–  Naveli smo 20 razloga zbog kojih smo protiv ovog projekta. Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga- izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Projektom hidroelektrane Krupa predviđena je, podsjećaju, izgradnja brane 18-20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 kilometara sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

Tamara Pantoš iz Planinarskog društva Kozara je dodala da uticaj hidroelektrana na nivo vode u koritu Vrbasa otežava mogućnost bavljenja ribolovnim i avanturističkim turizmom koji su Banjaluku i Vrbas postavili na svjetsku mapu turističkih destinacija.

– Godinama pokazujemo da se ulaganjem u turizam dobija direktna korist za širu zajednicu, dok bi izgradnjom hidroelektrane to bilo apsolutno nemoguće- istakla je ona.

I ronioci su upozorili da bismo svi trebali biti svjesni važnosti Vrbasa.

– Koalicija za Vrbas podržava ulaganja u rijeku Vrbas koja nemaju negativan uticaj na prirode i ljude. Prvenstveno je potrebno riješiti problem otpadnih voda izgradnjom prečišćivača, čvrstog otpada na obalama Vrbasa, uređenje obala i plaža, vodosnabdijevanje i druga ulaganja od javnog značaja- naglasio je Igor Gajić iz Ronilačkog kluba Delfin.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine sakupila preko 17.000 potpisa građana koji su rekli ne hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banjaluka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

-Smatramo da ovog puta još veći broj građana i Skupština Grada treba reći jasno “Ne” svim novim hidroelektranama- poručili su iz Koalicije.

(Srpskainfo)