Vijesti 27.12.2015.

“Politika jednog djeteta” zvanično ukinuta

ČITANJE: 1 minuta
kina
U Kini je danas zvanično prestala da važi “politika jednog djeteta”, pošto je na snagu stupio zakon koji dopušta svim bračnim parovima da imaju i drugo dijete.

To je pokušaj kineskih vlasti da se izbore sa sve manjom radnom snagom i sve starijim stanovništvom.

Ta mjera, koju je u oktobru najavila vladajuća Komunistička partija, primjenjivaće se od 1. januara, objavila je kineska agencija Sinhua, a prenijela je AFP.

Svim bračnim parovima će biti dopušteno da imaju i drugo dijete, ali će zakon ipak ograničavati dobijanje većeg broja djece.

Usljed politike jednog djeteta, uvedene krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, većini parova u Kini je bilo dopušteno da imaju samo jedno dijete.

Kineske vlasti su tvrdile da je ta mjera dala ključni doprinos naglom ekonomskom razvoju te zemlje i da je spriječila rođenje 400 miliona ljudi.

Tu mjeru je sprovodila stroga nacionalna komisija, koja je novčano kažnjavala prekršioce, a u nekim slučajevima su bili vršeni i prisilni abortusi.

Dvoje djece su mogle da imaju samo seoske porodice, i to samo ako je prvo dijete bila djevojčica, kao i porodice iz etničkih manjina.

Kao rezultat primjene “politike jednog djeteta”, kineska populacija, koja je trenutno najbrojnija sa 1,37 milijardi ljudi, rapidno stari, postoji neravnoteža u broju muškaraca i žena, dok se smanjuje i obim radne snage.

(Tanjug)