Javni sektor Fondu PIO duguje tri puta više od privatnog

fond pio
Dug javnog sektora u Republici Srpskoj za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 140 miliona KM i skoro tri puta je veći u odnosu na dugovanja privatnog sektora.

Iako bi javni sektor trebalo da predstavlja primjer neodgovornim poslodavcima iz privatnog sektora, u Srpskoj je situacija potpuno drugačija, pa su zdravstvene ustanove, opštine i gradovi te preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom u stečaju među najvećim dužnicima.

Ukupna potraživanja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (PIO) po osnovu doprinosa za PIO na kraju septembra ove godine iznosila su 412 miliona KM, od čega se 355,7 miliona KM odnosi na osnovni dug, a 56,3 miliona KM na kamate.

-Privatni sektor duguje 51 milion KM, a javni, odnosno zdravstvene ustanove, opštine i gradovi, preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom u stečaju duguju oko 140 miliona KM. Ukupna potraživanja od preduzeća u stečaju, kako privatnih tako i državnih, iznose oko 87 miliona KM- kazali su u Fondu PIO.

Listu najvećih dužnika Fonda PIO predvodi Klinički centar Banjaluka koji je, prema posljednjem izvještaju Fonda PIO, dugovao 21,2 miliona KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je javni sektor jedan od glavnih generatora nelikvidnosti Fonda PIO, ali i privrede.

-Fond zdravstvenog osiguranja RS najvećem broju firmi u realnom sektoru nije izmirio dug po osnovu refundacije trudničkog bolovanja za 2013., 2014. i 2015. godinu, što je neprihvatljivo. Očito je da je javni sektor generator nelikvidnosti, jer ako oni ne plate dugovanja prema realnom sektoru, onda ni mi ne možemo da izmirimo svoje obaveze. Naravno, mi u Uniji ne podržavamo one koji ne izmiruju svoje obaveze i smatramo da se one moraju plaćati- istakao je Škrebić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je ovo samo početak jednog ozbiljnog problema koji se neće moći riješiti bez dodatnih zaduženja, a da je očigledno da vlasti RS ne mogu računati na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), američkog fonda ili na ruski kredit.

-Dobar dio javnog sektora je budžetski, u smislu da plate dobijaju iz budžeta, a sada je očigledno da se obaveze tog sektora za doprinose gomilaju zbog nedostatka novca u budžetu. Nažalost, oni koji su dozvolili gomilanje tih obaveza neće biti procesuirani, a da je slučaj obrnut onda bi Poreska uprava, odnosno fondovi pokrenuli mnogo značajniju inicijativu da dođu do svog novca- kazao je Pavlović.

Deset najvećih dužnika doprinosa prema poslednjem izvještaju Fonda PIO:

1. Klinički centar Banjaluka 21,2 miliona KM (odobren reprogram)
2. „Swisslion IAT“ AD Trebinje 10,4 miliona KM (odobren reprogram)
3. „Željeznice RS“ AD Doboj 10,4 miliona KM (odobren reprogram)
4. AD „Novotex“ u stečaju Trebinje 9,7 miliona KM
5. JZU Bolnica Istočno Sarajevo 7,4 miliona KM
6. JZU Univerzitetska bolnica Foča 6,2 miliona KM
7. Opšta bolnica „Sv. apostol Luka“ Doboj 5,9 miliona KM (odobren reprogram)
8. AD „Birač“ Zvornik 5,1 milion KM
9. „Kosmos“ AD Banja Luka 4,9 miliona KM (odobren reprogram)
10. „Mladost“ AD Mrkonjić Grad 3,8 miliona KM

(capital.ba)

Borcu samo bod protiv Mladosti

Fudbaleri Borca remizirali su sinoć na Gradskom stadionu u Banjaluci odigravši 0:0 sa Mladosti iz Doboja kod Kaknja u 5. kolu Premijer lige BiH. Ekipa Branislava Krunića u ovaj meč ušla je na krilima pobjede na gostovanju u Bijeljini i željela da je potvrdi sa nova tri boda ali to se na žalost domaćih navijača

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir narušavan je dvaput. Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi

NEMA SAPUNA I TOALET PAPIRA ZA PACIJENTE Inspekcija u vanrednoj kontroli u UKC

Većina pacijenata više ni ne očekuje da će u toaletima zdravstvenih ustanova zateći tečni sapun, papir i ubruse, zbog čega na preglede idu dobro “naoružani” vlažnim maramicama. Upravo se na lošu higijenu u toaletima bolnica i ambulanti građani najčešće požale jedni drugima, ali rijetko da ko od njih i uputi zvaničnu primjedbu. Ovaj put to

TRIVIĆ: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani. Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika

Borac dočekuje Mladost Doboj Kakanj

Fudbaleri banjalučkog Borca, u 5.kolu Premijer lige BiH, dočekuju ekipu Mladost Doboj Kakanj. Nakon pet odigranih utakmica u Premijer ligi BiH, “crveno plavi” imaju sedam osvojenih bodova i nalaze se na petoj poziciji, dok je Mladost tri koraka iza banjalučkog kluba sa četiri osvojena boda. Utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci počinje u 20 časova

DETALJI NOVOG ZAKONA O USELJAVANJU U NJEMAČKU Poznavanje jezika važan uslov, za starije od 45 godina 2 mogućnosti

U središtu novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, izjavio je u intervjuu za Dojče vele državni sekretar u MUP-u Njemačke Štefan Majer i dodao da se ubuduće više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Njemačke ili