Politika 07.11.2020.

#IZBORI2020 Akcenat na ekonomskom razvoju i nastavku infrastrukturnih projekata

ČITANJE: 17 minuta

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Milići Marko Savić poručio je danas da će akcenat u njegovom radu biti na nastavku infrastrukturnih projekata, te ekonomskom i razvoju poljoprivredne proizvodnje.

“Uskoro ćemo otvoriti tekstilni pogon `Jugoteks` u punom kapacitetu, uvešćemo olakšice prilikom izdavanja građevinskih dozvola za proizvodne objekte, obezbijedićemo 100.000 KM iz budžeta za projekte u poljoprivredi i to je mali dio onoga što građani mogu da očekuju od nas ukoliko nam ukažu svoje povjerenje i glas daju SNSD-u”, rekao je Savić.

On je, na info-štandu SNSD-a koji je danas postavljen na Trgu rudara, naveo da je ovo prvi put od početka predizborne kampanje da postavljaju info-štand na otvorenom i da je to dobra prilika da u direktnom kontaktu razgovaraju sa građanima o njihovim problemima, te da im građani sugerišu šta bi mogli da urade u narednom periodu.

“Na ovaj način predstavljamo naš program rada kroz pet programskih načela pomoću kojih smo definisali sve ono što planiramo da radimo, nastavljajući kontinuitet koji smo imali, jer već 20 godina smo na vlasti u Milićima”, kaže Savić.

Na info-štandu SNSD-a u Milićima kandidati za odbornike u Skupštini opštine će predstaviti stranačku platformu i dijeliti promotivni materijal.

Nosilac liste kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ za odbornike u Skupštini opštine Ugljevik Žarko Novaković smatra da je najveći problem u ovoj opštini, što će biti i problem SNSD-u kada osvoji vlast, nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu.

Novaković kaže da mladi odlaze iz opštine zbog nepovoljnih uslova za život, a da na to niko ne reaguje i da ih aktuelna vlast i ne poziva da se vrate.

On je siguran da samo pozivom mladih da ostanu i ponudom vlasti da rade i ostvaruju svoju budućnost, Ugljevik može opstajati, što će SNSD činiti kada osvoji vlast, saopšteno je iz Opštinskog odbora SNSD-a Ugljevik.

“Siguran sam da kroz tu vrstu poziva Ugljevik može mnogo da napreduje, vraćajući svoju djecu kući”, smatra Novaković.

Prema njegovim riječima, ključna stvar za budućnost Ugljevika je da ovo mjesto ima svoj razvojni plan i program kako bi nadomjestilo radna mjesta u Rudniku i teermoelektrani “Ugljevik”, koja jesu zamajac razvoja ovog kraja, ali imaju svoj radni vijek projektovan do 2039. godine.

Kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini opštine Ugljevik Milka Stević smatra da resursi kojima Ugljevik raspolaže nisu ni približno iskorišteni za poboljšanje uslova života građana, te ističe da posebno treba raditi na afirmaciji položaja žena koje su stub porodice, a time i društva.

“Ne smijemo zaboraviti ranjive kategorije, kao što su žene žrtve nasilja, nezaposlene i žene na selu. Sve one mogu da doprinesu razvoju zajednice. Zato je potrebno da se uključe u društveni život, a time i politički, kako bi inicirale promjene u našoj zajednici koje će se desiti nakon 15. novembra, kada dođe do smjene vlasti”, zaključila je Stevićeva.

DEMOS: Drugi po snazi u Zvorniku

Član Glavnog odbora DEMOS-a i potpredsjednik Gradskog odbora te stranke u Zvorniku Aleksandar Došić očekuje da će DEMOS nakon lokalnih izbora ostati druga po snazi politička stranka u tom gradu i regiji.

Došić je naglasio da je izborni program Gradskog odbora DEMOS-a u Zvorniku za predstojeće lokalne izbore realan i ostvariv, te da se na kandidatskoj listi za odbornike nalaze mladi i uspješni ljudi, prije svega, iz oblasti privrede koji mogu da sprovedu zacrtane politike i ciljeve.

On je podsjetio da DEMOS na lokalne izbore u Zvorniku izlazi samostalno sa listom za odbornike, dok u trci za gradonačelnika Zvornika podržava SNSD-ovog kandidata Zorana Stevanovića sa kojim je, kako ističe Došić, DEMOS i do sada imao izuzetnu saradnju na dobrobit i građana Zvornika i ekonomskog razvoja grada.

Došić je naveo da DEMOS očekuje da će kao i do sada biti ubjedljivo druga stranka u Zvorniku, te da idu na osvajanje minimalno šest odborničkih mjesta, sa željom da taj broj bude i veći, jer vjeruju da su građani prepoznali njihov dosadašnji trud i zalaganje da Zvornik bude grad u kojem se bolje živi.

Govoreći o programskim ciljevima DEMOS-a u Zvorniku, Došić je naveo da on obuhvata nekoliko ključnih oblasti koje se, prije svega, tiču privrednog razvoja grada, poboljšanja infrastrukture, stanja u zdravstvu, kulturi, sportu, obrazovanju i turizmu, ali i obezbjeđivanja boljih uslova života na selu.

“Posebna pažnja posvećena je i demografskoj obnovi, borbi protiv siromaštva, ali i donošenju mjera za zapošljavanje. Naš program je realan, znamo šta hoćemo i ono što je najbitnije – kako da zacrtano i sprovedemo u djelo”, rekao je Došić za Srnu.

Kada je riječ o privrednim aktivnostima, on je naveo da tu prije svega misle na donošenje kratkoročnih i dugoročnih rješenja, prvenstveno u saniranju posljedica izazvanih virusom korona.

“Takođe, jedna od mogućnosti bila bi povećanje prihoda u budžetu i pružanje pomoći onima koji su ostali bez posla, kao i obezbjeđivanje inostranih i domaćih investicija, prvenstveno u realni sektor. Ono za šta se mi zalažemo jeste i smanjenje taksi i poreza, kao i osnivanje poslovnih zona, malih i srednjih preduzeća i zanatskih radnji”, istakao je Došić.

Govoreći o o urbanom razvoju Zvornika, on je naveo da tu prvenstveno misle na rješavanje pitanja saobraćaja, odnosno izgradnju novih parking prostora, kao i prilaza za lica sa invaliditetom, zelenih površina i igrališta za djecu.

“Potrebno je riješiti i pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata, posebno u naseljima gdje žive izbjegla i raseljena lica, ali i obezbijediti izgradnju objekata za socijalno stanovanje, kao i izgradnju novih i rekonstrukciju starih seoskih školskih objekata”, pojasnio je Došić.

On je naglasio da je DEMOS jedna od rijetkih stranaka koja značajnu pažnju posvećuje i regulaciji rječnih tokova, a kada je riječ o Zvorniku i regiji, tu misle na Sapnu i Drinu, jer su posljedice poplava mnogo veće, nego samo ulaganje u zaštitu od poplava.

SP: Mrkonjić Grad na putu razvoja

Šef Izbornog štaba Socijalističke partije /SP/ Slobodan Protić, koji je večeras prisustvovao predstavljanju kandidata za odbornike ove stranke u Mrkonjić Gradu, rekao je da ova lokalna zajednica treba da nastavi putem razvoja, koji je vidljiv.

Protić, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SP, naglasio je da je Mrkonjić Grad uspio da za 25 godina od srušenog grada izađe na staze punog i vidljivog razvoja.

“Zajedno smo sa koalicionim partnerima učestvovali u izgradnji grada. Ovo je sredina koja ima izvanredne potencijale, šumske, rudne, turističke, ali i ljudske, a to sve treba objediniti i dati novi zamah”, rekao je Protić novinarima.

On je naglasio da u ove izbore ulaze sa porukom – “Udarnički” jer je potrebna dodatna energija da bi i Mrkonjić Grad i Republika Srpska bili prostor u kojem će se bolje živjeti.

“Naše ključne poruke su usmjerene ka ekonomiji, razvoju, pronatalitetnoj politici, i političkoj sigurnosti. Uvjereni smo da će novi načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević nastaviti istim putem kao sadašnji Divna Aničić”, rekao je Protić.

Nosilac liste za odbornike Socijalističke partije u Mrkonjić Gradu Blaško Kaurin pozvao je sve građane da 15. novembra izađu na izbore i daju glas socijalistima, koji ih, kako je rekao, neće iznevjeriti, nego će još više i udarnički raditi.

“Naša partija ima najbolju listu sa 30 kandidata, spremnih da rade za naš Mrkonjić Grad bolje nego do sada. Socijalisti su dokazali da su naši mladi sa iskusnim kadrom i sa koalicionim partijama spremni, znaju i žele da grade bolju budućnost”, rekao je Kaurin, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Mrkonjić Grad.

SP će na lokalnim izborima podržati kandidata SNSD-a za načelnika opštine Mrkonjić Grad Dragana Vođevića, koji je ujedno i jedini kandidat za načelnika.

Poligraf: Koordinacija obrazovanja i privrede

Nosilac liste kandidata Političko-građanskog fronta “Poligraf” za odbornike u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić smatra da je potrebna dobra koordinacija između sistema obrazovanja i privrede, odnosno detaljnije sagledavanje potrebe društva i privrede u segmentu srednjoškolskog obrazovanja.

“Ključni su dobri mentori koji će naučiti i obučiti adekvatno i kvalitetno djecu i osoposobiti ih za rad u privredi, industriji i realnom sektoru”, rekao je Talić u okviru predstavljanja programa “Za zdravu Banjaluku”.

Talić, koji je i predsjednik “Poligrafa”, istakao je da Banjaluka u tom segmentu treba da ima vidljivu ulogu i da progresivno nosi inicijativu potrebe reforme obrazovnog sistema, saopšteno je iz “Poligrafa”.

On smatra da je obaveza više u tome što Banjaluka ima Javnu ustanovu “Centar za obrazovanje odraslih” čiji je osnovni zadatak prekvalifikacija, dokvalifikacija i stručno osposobljavanje radnika za potrebe privrede, a preko koje Banjaluka treba, dijelimično, vlastitim primjerom pokazati kako treba izgledati cijeli krug između privrede, obrazovnog sektora i radnika.

NDP – Demos: Kvalitetna lista u Prijedoru

Predsjednik Gradskog odbora NDP-a Prijedor i kandidat koalicije Demos-NDP za odbornika u Skupštinu grada Prijedora Silvi Milanović izjavila je danas da su na listi ove koalicije 33 kandidata koji su izuzetno kvalitetni, moralni i odgovorni ljudi, te da ova koalicija podržava kandidata SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića.

“Očekujemo veliku podršku stanovništva. Pozivam ih da u što većem broju izađu na glasanje. Oni koji su neodlučni, neka dobro prouče materijale svih političkih partija i izaberu kandidate koji imaju najviše odgovornosti i za koje smatraju da ih mogu kvalitetno predstavljati”, rekla je Milanovićeva na konferenciji za medije u Prijedoru.

Ona je poručila onima koji su i dalje neodlučni, kojima je sve dosadilo i koji kažu da nemaju za koga glasati, neka razmisle o tome imaju li protiv koga glasati.

Plan za razvoj Banjaluke NDP-a nazvan “10 puta 10”, koji uključuje po 10 konkretnih mjera u 10 različitih kategorija, posvećen je razvoju Banjaluke kao grada kulture i kreativnosti, saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da ova programska aktivnost podrazumijeva izgradnju reprezentativne koncertno-kongresne dvorane prema rješenju odabranom na međunarodnom konkursu, otvaranje gradskog muzeja u kamenoj kući na Kastelu, kao i pretvaranje zgrade Komunalne policije u Ulici kralja Alfonsa Trinaestog u omladinski kulturni centar za razvoj kulturnih i kreativnih industrija.

U NDP-u ističu da je neophodno zaštititi dajak čamac kao kulturno blago, a vožnje učiniti stalnom turističkom ponudom, te izgraditi najmanje pet novih pristaništa za dajake u naredne četiri godine.

Planom je predviđen i nastavak projekta rekonstrukcije Tvrđave Kastel i njena promocija kao mjesta kulturno-umjetničkih dešavanja u gradu na Vrbasu.

U NDP-u smatraju da je potrebno prilagoditi obale Vrbasa na nekoliko lokacija u gradskoj zoni za održavanje sportskih i događaja u oblasti kulture.

“Neophodno je i redovno održavanje sajmova preduzetništva, inovativnosti i kreativnosti u saradnji sa profesionalnim udruženjima, mrežama preduzetništva i regionalnim partnerima”, navodi se u saopštenju.

Iz NDP-a naglašavaju da je planom predviđeno i oživljavanje Male čaršije kao gradske kulturne i kreativne zone, u kojoj bi se nalazile umjetničke galerije, zanatske radionice i ugostiteljski objekti, te ističu da je potrebno podržati i ubrzati rekonstrukciju i proširenje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Nešić u Višegradu i Rogatici

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je danas u Višegradu da DNS na izborima očekuju tri odbornička mjesta u ovoj lokalnoj zajednici.

“Cilj je da budemo značajni nosioci vlasti u Višegradu i smatramo da je došlo vrijeme za novu energiju”, rekao je Nešić novinarima.

On kaže da im je cilj da se popravi situacija boračke populacije, te da bi opština iz budžeta trebalo da izdvoji sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovce, čime bi se pomoglo roditeljima.

Nešić navodi da zbog pademije virusa korona ekonomska situacija nije zadovoljavajuća i da će se posljedice osjetiti u narednom periodu.

Nosilac odborničke liste DNS-a u Višegradu Mladenko Tasić rekao je da ova stranka na izbore izlazi sa novim članovima i da je u kampanju ušla mnogo jače nego u protekle četiri godine.

Tasić kaže da će se u narednom periodu boriti za bolji život ljudi i za njihov ostanak na ovim prostorima.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je danas u Rogatici da Opštinski odbor ove stranke ima veliki broj mladih i obrazovanih ljudi koji žele da ovu lokalnu zajednicu učine boljim mjestom za život.

Nešić je Srni rekao da se DNS zalaže za ekonomsku obnovu Republike Srpske, kao i demografsku stabilnost Republike, te pozvao sve stranke da zajednički naprave program kojim bi bila riješena ta pitanja.

“Majke sa četvoro i više djece treba da dobiju nacionalnu penziju ili prosječnu platu na nivou Republike Srpske”, naveo je, između ostalog, Nešić.

On je napomenuo da stranka širom Srpske ima 11 kandidata za načelnike opština i gradonačelnike gradova, a da je njemu najbitnija pobjeda za gradonačelnika Prijedora, koja, kako je ocijenio, nije sporna, te dodao da očekuje i pobjedu za načelnike Čelinca, Srpca, Sokoca i u Šekovićima, kao i drugim mjestima gdje ima svoje kandidate.

Prema njegovim riječima, stranka ima 1.500 kandidata za odbornike u opštinama u Srpskoj.

On je naglasio da je “DNS partija budućnosti, koja nema neprijatelja ni na jednoj strani” i da sa svima želi da gradi bolju i uspješniju Srpsku.

Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a u Rogatici Goran Đerić rekao je Srni da očekuje da na predstojećim izborima osvoje tri odbornička mjesta u Skupštini opštine, te da za načelnika opštine podržavaju kandidata SDS-a Rada Erića.

Šarović u Zvorniku, Milićima i Bratuncu

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mirko Šarović poručio je danas Zvorničanima da treba svi da izađu na izbore i sami kreiraju svoju budućnost u naredne četiri godine.

Šarović je na predizbornoj tribini SDS-a, koja je održana na platou ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke u Zvorniku, rekao da bi trebalo da svi iskoriste svoje glasačko pravo i da izađu na izbore i pored pandemije virusa korona koja je zahvatila ove prostore.

“Lista Gradskog odbora SDS-a za odbornike u Skupštini grada Zvornika je odlična, na njoj su kvalitetni mladi ljudi, što je trend naše stranke na ovim izborima”, rekao je Šarović.

On je dodao da SDS ima odličnog kandidata za gradonačelnika Zvornika koji ima dobar izborni program i zna šta treba da radi.

Šarović je prethodno u prostorijama SDS-a u Zvorniku razgovarao sa predstavnicima zvorničkih ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i penzionera. Razgovoru su prisustvovalii kandidat SDS-a za gradonačelnika Zvornika Slaviša Vlačić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Dragomir Vasić, te kandidati sa odborničke liste za Skupštinu grada Zvornika.

Kandidat za gradonačelnika Zvornika Slaviša Vlačić poručio je sugrađanima da je ovo prilika da imaju gradonačelnika koji 24 časa živi sa njima u istom gradu.

“Ovo je prilika da moji sugrađani dobiju gradonačelnika koji će biti sa njima u istom gradu, koji će od 16. novembra šetajući kroz ovaj grad pokazati da živi sa njima 24 časa. Želimo da zajedno promijenimo naš grad i stvorimo uslove da Zvornik bude po mjeri svih nas”, rekao je Vlačić.

Vasić je naglasio da je cilj SDS-a da Vlačić pobijedi u trci za gradonačelnika, te da ova stranka na lokalnim izborima osvoji pet odborničkih mandata.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Milićima da ova stranka zalaže da svaka lokalna zajednica u Republici Srpskoj bude po mjeri svakog čovjeka i ravnopravna za sve.

On je rekao da se Milići i Republika Srpska “mogu razvijati samo u ravnopravnom okruženju” i da Milićani imaju pravo na normalan život i na jednake šanse za sve”.

Šarović je rekao da je u Miliće došao da podrži mlade ljude iz SDS-a i poželio brz oporavak SDS-ovom kandidatu za načelnika opštine Nikodinu Đuriću i svima onima koji su zaraženi virusom korona.

“Svima želim da se pridržavaju preventivnih mjera koje su preporučene od nadležnih štabova”, rekao je Šarović novinarima.

Šarović je sa kandidatima SDS-a za odbornike u Skupštini opštine Milići položio vijenac na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas u Bratuncu da SDS pruža punu podršku nezavisnom kandidatu za načelnika ove opštine Srđanu Rankiću.

“Rankić je sjajan kandidat i on je praktično zajednički kandidat 12 stranaka, što govori o tome da uživa povjerenje. Mi vjerujemo u njegove planove i zbog toga mu pružamo podršku”, rekao je Šarović novinarima kod promotivnog štanda SDS-a u Bratuncu.

On je istakao da Rankića ima viziju i karakter, mlad je i voljan da svoje planove ostvari i u tome mu treba pružiti punu podršku.

Šarović je pružio podršku i odborničkoj listi SDS-a u nadi da će biti važan politički faktor u ovoj opštini.

On je pozvao građane da poštuju preventivne mjere zaštite od kovida 19.

Simić podržao Grujičića

Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Aleksandar Simić istakao je večeras da je glas za Mladena Grujičića, kandidata Koalicije “Zajedno za Srebrenicu” za načelnika ove lokalne zajednice, glas za bolji život svakog građanina u ovoj opštini.

Simić je istakao da je s toga povukao kandidaturu u korist Mladena Grujičića a s ciljem srpskog jedinstva i srpskog nacionalnog interesa koje je u ovim momentima važniji od bilo čijeg ličnog interesa.

“Molim vas da, kao savjesni ljudi, shvatite da je ovo za dobrobit svakog stanovnika Srebrenice, jer jedino složni možemo donijeti bolji život svim građanima u Srebrenici bez obzira na stranačku i etničku pripadnost”, naglasio je Simić u saopštenju za javnost.

On je poručio da je to jedini način da Srebrenica doživi preporod.

Vračar: Ukinuti parafiskalne namete

Kandidat PDP-a 1999 za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Milenko Vračar izjavio je danas da će se, ako dobije povjerenje građana, u gradskoj Skupštini zalagati za ukidanje parafiskalnih nameta u svrhu rasterećenja rada privrednika i unapređenja poslovnog okruženja.

Vračar je naveo i da će se zalagati za osnivanje naučno-tehnološkog parka koji bi imao ključnu funkciju koncentracije malih inovatnih firmi u jednom kompleksu nekretnina.

“Banjaluka treba u svrhu ekonomskog razvoja da privuče bar jednu stranu direktnu investiciju, a dobar primjer toga može se vidjeti u Srbiji gdje su mnoge lokalne zajednice iskoristile direktna ulaganja stranih investicija”, rekao je Vračar u Banjaluci predstavljajući ekonomski program definisan u pet tačaka.

Prema njegovim riječima, potrebno je razvijati javno-privatno partnerstvo, naročito interesantno u sektorima sportske, komunalne i zdravstvene infrastruktue, kao i da bi to bio najbolji način da Banjaluka izgradi novu bolnicu i novu sportsku dvoranu.

Vračar je dodao i da ekonomski program obuhvata i međugeneracijsku solidarnost koja predviđa osnivanje učeničkih, studentskih i penzionerskih zadruga u kojima bi te kategorije stanovništva obavljala poslove u skladu sa njihovim zanimanjima.

(Srna)

Oznake: lokalni izbori