Vijesti 23.04.2021.

Sadnjom japanske trešnje obilježen Dan planete Zemlje

ČITANJE: 3 minute

UG „Ruke“ u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država obilježilo je Dan planete Zemlje u okviru Eko izazova „Učini svoju zemlju još ljepšom“ simboličnom sadnjom japanske trešnje u Gradskoj bašti u Banjaluci.

Milan Gligorić, predsjednik UG „Ruke“ / Foto: Darko Gavrić

Milan Gligorić, predsjednik UG „Ruke“ koji sprovodi akciju Eko izazov rekao je da je akcija bila veoma uspješna.

„Okupili smo u BiH  7.000 volontera iz škola, vrtića, nevladinih organizacija, kao i pojedinaca koji su realizovali razne akcije u sklopu svojih lokalnih zajednica. U Banjaluci se Eko izazov sastoji  u tome da nastojimo da oplemenimo našu životnu sredinu kroz razne projekte čiji je cilj održavanje zdrave životne sredine“, rekao je on.

Rami Blair, zamjenik Direktora kancelarije SAD / Foto: Darko Gavrić

Rami Blair, zamjenik Direktora kancelarije SAD je rekao da je riječ o odličnom projektu, te da je današnji događaj samo početak buduće saradnje.

„Drago mi je što imamo priliku da učestvujemo u ovom lijepom događaju. Trebamo se fokusirati na očuvanje okoline. Veoma je važno da američka ambasada radi ruku pod ruku sa našim partnerima, NLB bankom. Ovakva vrsta saradnje je neopodna u ovim trenucima“, istakao je on.

Milka Tamamović, UG „Gradska bašta“ Banjaluka / Foto: Darko Gavrić

Milka Tamamović iz UG „Gradska bašta“ Banjaluka kazala je da su od jedne deponije napravili mjesto gdje ljudi rado dođu.

„Imamo još mnogo posla. Od Grada smo dobili zemlju na korištenje na pet godina. Imamo 10.000m2 i radimo sve da bi ovo mjesto okupljalo ljude koji žele da uče o prirodi“, istakla je ona.

Kako kaže, korisnici na raspolaganju imaju parcelu, vodu, đubrivo i obuku koja prati ciklus proizvodnje od sjemena, pa do berbe.

Sanja Malić, NLB banka Banjaluka / Foto: Darko Gavrić

Sanja Malić iz NLB banke Banjaluka kazala je da se ova kompanija trudi kroz različite donacije i podršku projektima i aktivnostima  u lokalnim zajednicama  dati svoj doprinos i vratiti zajednici za povjerenje koje je ukazala NLB banci.

„Strategija NLB kompletne grupacije i same banke u Banjaluci je da se bavimo društveno odgovornim radom i da negdje u svakom segmentu svog poslovanja vodimo računa o održivosti, ne samo uštedi energije u toku poslovanja i štednji papira, nego da podržavamo kroz našu politiku korporativne društvene odgovornosti, projekte u lokalnim zajednicama u kojima poslujemo koje će omogućiti što kvalitetniji i bolji život i očuvanje prirodnih i ljudskih resursa“, kazala je ona.

Foto: Darko Gavrić

Projekat Eko izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”, koji je pokrenut 2020.g u cilju obilježavanja 25 godina mira u Bosni i Hercegovini, ujedinio je 137 timova iz škola, vrtića, nevladinih organizacija i pojedinaca sa oko 7000 volontera iz cijele zemlje koji su se aktivno uključili u rješavanje ekoloških problema, zaštitu okoliša i pronalaženje rješenja za uređenje i brigu o javnim površinama, smanjenje otpada i recikliranje kroz implementaciju konkretnih volonterskih akcija u svojim lokalnim zajednicama.