Vijesti 28.01.2016.

Traže fotografije stradalih u Drugom svjetskom ratu

ČITANJE: 1 minuta
2 svj rat
Javna ustanova “Spomen područje Donja Gradina” pokrenula je inicijativu kojom iz svih opština Kozare i Potkozarja traži stare fotografije stanovništva stradalog u Drugom svjetskom ratu, koje će biti korišćene u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

Vršilac dužnosti direktora “Spomen-područja Donja Gradina” Tanja Tuleković precizirala je da je inicijativa upućena opštinama Kozarska Dubica, Prijedor, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška, te crkvenim opštinama tih područja.

“Projekat je zamišljen tako da se putem fotografija nastalih prije ili u toku perioda 1941-1945. godine, žrtvama ustaškog genocida i Holokausta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom najvećem logoru Jasenovac, napokon da lice”, rekla je Srni Tulekovićeva.

Ona je naglasila da bi fotografije nakon obrade bile vraćene vlasnicima, a duplikati bi bili korišćeni u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

Tulekovićeva je potvrdila da je poziv na saradnju upućen opštinskim upravama i crkvenim opštinama u Potkozarju, a da je najmera da se o inicijativi stanovništvo upozna putem matičnih kancelarija, u direktnim kontaktima, te putem medija.

– Pozivamo sve stanovnike da, ukoliko posjeduju fotografije nastale prije Drugog svjetskog rata ili u toku rata, jave stručnim radnicima “Spomen-područja Donja Gradina” na broj telefona 052 446 030- rekla je Tulekovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će institucije i stanovništvo prepoznati značaj inicijative i pomoći da projekat bude uspješno realizovan.

(Atv)