Magazin 01.01.2016.

3 osobine koje vode uspjehu, imate li ih i vi?

ČITANJE: 2 minute
covjek
Čovjek s ovakvim osobinama često je vrlo ljubazan, šarmantan i privlačan, ali skriva mračne tajne od kojih ćete se naježiti. Otkrijte u testu imate li ih i vi...

Zvuči zlokobno, a pomalo i jeste. Mračna trijada je spoj tri različite osobine – makijavelizma (ne biraju sredstvo za dolazak do cilja), narcizma i psihopatije – u jednom čovjeku što ga čini odličnim materijalom za postizanje materijalnog uspjeha u životu. Takav čovjek druge vidi isključivo kao sredstvo za postizanje cilja, sam sebi je uvijek najvažniji, nimalo ne saosjeća sa drugima i veliki je manipulator. Ali, na prvi pogled to neće biti previše očigledno.

Australski psiholog Peter Jonason vidi filmskog junaka Jamesa Bonda kao savršen primjer ove vrste. On sav blista, privlačan je, ali ne preza kako doći do svojih ciljeva.

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate dok oni idu putem kojim su naumili, željni su vlasti i to im ide nekako savršeno glatko u usporedbi s drugima koji teže istom cilju.

Često imaju preuveličanu sliku o sebi, željni su konstantnog divljenja i odlični su glumci.

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate dok oni idu putem kojim su naumili.

Takve ljude zanimaju isključivo visoke pozicije u društvu, a dolazak do zadanog cilja ispunjava ih izuzetnim zadovoljstvom o kojem postaju ovisni.

Naime, dolazak do cilja im izaziva dopaminsku reakciju u mozgu kakvu znaju osjećati i serijski ubojice dok ubijaju. Oni su u stanju do cilja dolaziti totalno nemoralno ili agresivno samo da to što prije ostvare uz što manje truda i utrošene energije. Muškarci su skloniji mračnoj trijadi više nego žene. Znanstvenici kažu da na deset takvih muškaraca dolazi tek jedna žena.

Riješite test OVDJE i otkrijte jeste li i vi u toj grupi ljudi. Test je na engleskom jeziku.

(24 sata.hr)